Давност на здравни осигуровки.

Поради зачестилите въпроси свързани с давност на здравни осигуровки от посетителите на сайта Proverka.eu. Решихме да напишем тази статия в която ще се опитаме да дадем яснота по въпроса.

През 2013 и 2014 година всички български граждани имат законова възможност да отпишат старите си задължения за здравни осигуровки, които са възникнали преди 01.01.2008г. Основание за това право се дава от чл.171, ал.1 от ДОПК.
Принципно бихте могли да отпишете и други стари задължения към НАП, възникнали преди 01.01.2008г, но в настоящата статия ще обърнем специално внимание на здравните осигуровки.

Какво трябва да направим?
За да отпишете задълженията си, трябва да подадете заявление в свободен текст в офисите на НАП по постоянен адрес.
Добра идея е преди да подадете заявлението за отписване на задължения за здравни осигуровки, да съставите внимателно вашето искане, защото има шанс то да не бъде удовлетворено.

За ваше удобство сме създали един формуляр свободен текст “Заявление за отпадане на задължения по давност”, който може да изтеглите от тук.
Въпросния “Заявление” представлява нашето виждане за това какво трябва да съдържа въпросния документ. Още от сега искаме да предупредим, че досега той не е подаван и не се знае дали ще бъде приет от данъчните служители.

Няколко съвета!
Преди да пристъпите към подаване на заявлението, ще трябва да научите какви са вашите задължения преди 01.01.2008г. За тази цел бихте могли да подадете едно “Искане за издаване на документ”, така се казва формуляра посредством който може да направите справка за старите си здравни задължения.

Добре е когато подавате документа за отписване на здравни осигуровки с изтекла давност, детайлно да опишете вашите задължения към НАП. Тоест да опишете точните месеци и сумите към тях, които искате да бъдат отписани.

Преди да подадете заявление за давност на здравни осигуровки, за да не загубите времето си е добра идея да попитате служителят на НАП който ще ви го приеме. Дали съдържанието на заявлението е удовлетворително, така че искането ви да бъде удовлетворено.
Ако нещо не е наред поправете го на място, за да не губите времето си с повторно разкарване до офисите на НАП.

Надяваме се статията да ви е била полезна. Не забравяйте да споделите тази статия в социалните мрежи. Вярваме че ще е полезна на много хора.

Други полезни статии за здравните осигуровки:
Подаваме Декларация образец № 7 или оставаме без здравни осигуровки.
Освобождаване от здравни осигуровки на българите в чужбина
Вече подаваме и заявление преди да платим здравни осигуровки в НАП.
Здравни осигуровки – въпроси и отговори за здравните осигуровки.

58 мнения за “Давност на здравни осигуровки.”

 1. Здарвеите, 4ета за сздравните осигурвки.
  Разбрах,слу4аино 4е на мен и моя съпруг се на4исляват здравни осигуровки приполойение, 4е о6те 2005 г сме подали заявление за отписване и 4е от тогава 2005 до момента ние не йивеем в БГ. От къде се на4исляват и защо е нуйно да правя ново или да пла6там глоби или о6те куп разни други не6та , за което е пределно ясно полойението ни .Според закона ако не подам заявление до 1 год. от 2013 , автомати4но се отписвам от правото – 40а ал.1 и ал.2 , за грайдани на друга дърйава както сме ние . Докога хората 6те ходят по мъките заради разкарване и НЕРВИ ЗАТОВА 4е някои не си гледа или не мойе да си върше добре работата и о6те куп бизарни не6та които се срещат в БГ ,,, ,,, за съйаление и ,,,,,Мерси и приятен ден . .
  От администратора: Позволих си да превърна този коментар от латиница на кирилица.

 2. Благодаря за полезната статия. Ще разпечатам формуляра образец на заявлението и ще им го дам в НАП, за да улеснят хората какво да пишат! 🙂

 3. Какви документи трябва да имам за да докажа в БГ. че съм здравно осигурена до 2015 от страна членка на ЕС.ЗА ДА НЕ ПЛАЩАМ ПРИ НУЖДА КАТО ОТИДА НА ЛЕКАР ИЛИ ТЕЗИ ЗАСТРАХОВКИ НЕ ВАЖАТ.ВЕЧЕ СЪМ 15 ГОД. В ГЪРЦИЯ И СЪМ ЗДРАВНО ОСИГУРЕНА ДО 2015 ГОД. НОСЛЕД ДНИ СЕ ПРЕБИРАМ ОКОНЧАТЕЛНО В БГ. И НЕ ЗНАЯ КАКЪВ ДОКУМЕНТ ТРЯБВА ДА ИМАМ ЗА ПРЕД БЪЛГАРСКИТЕ ОСИГУРИТЕЛИ ЗА ДА НЕ ПЛАЩАМ В СЛУЧАЙ ЧЕ МИ СЕ НАЛОЖИ ДА ПОЛЗВАМ ЛЕЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ.

  • Доколкото ми е известно ще ви се наложи тук в България да плащате здравните си осигуровки отново.
   За всеки случай, напишете едно електронно писмо до НАП и ги питайте какво може да се направи във вашия случай. Постарайте се да опишете в подробности по какъв начин сте осигурена. Обикновено в рамките на същия ден ще получите отговор.

 4. Здравейте, подадох молба за погасяване на стари задължения отпреди 2008г. и молбата ми е отхвърлена, понеже не са открити стари задължения в системата. И според писмото никой няма да ми търси тези задължения, в което силно се съмнявам. Отговорът, който получих, за мен е несериозен и меко казано подвеждащ. Имам справки, в които старите задължения фигурират. В молбата бях посочила точно тези дати, за които имам справки, че не са внесени здр.осигуровки. Когато плащам здравни осигуровки без заявление за приоритетно плащане, системата автоматично придърпва паричките и те потъват някъде. Каква е следващата стъпка при това положение? Какво бихте ме посъветвали?

  • На първо място пазете тава писмо в което пише, че няма да ви търсят стари задължения.
   Не съм попадал във ситуация като вашата и надали бих могъл да ви дам правилен съвет.
   Според мен бихте могли да занесете справките със стари задължения на данъчните. Питайте ги, защо сте получили отказ, на подадената от вас молба за отписване по давност.

 5. Искам да попитам ако задълженията са възникнали до 2004г има ли смисъл да подавам такава декларация или поради големия срок вече са отписани по давност

  • Май е по-добре да подадете въпросния документ. Или се консултирате с някой данъчен служител, дали е необходимо да подавате декларация за погасяване по давност.

 6. Здравейте, преди 2-3 дена споделих разочарованието си от факта, че от НАП правят всичко възможно, за да не могат гражданите да се възползват от законовото си право за погасяване на старите задължения с изтекъл давностен срок. Помолих за съвет от Ваша страна. Вместо това Вие изтрихте поста ми.

 7. Здравеите! Имам стари задалйения за здравни вноски преди 2004г.-за 2000г.2001г.и 2002г.Трябва ли да подам заявление за изтекла давност?
  От администратора: Моля използвайте кирилица.

  • По горната статия, дава отговор на въпросът ви. Накратко, да трябва да подадете заявление за изтекла давност, ако не искате от следващата 2014 година да ги плащате.

 8. Кирилизирано от модератъор: Моля пишете на кирилица.
  Здравеите !От 2007 година живея в испаня не сам си пла6тала здравни осигуровки в бг. смятам догодина да се прибирам. Какав документ трабва да си изкарам от испаня за да си оправя здравня статут в Българя?

  • За съжаление законодателството постоянно се променя.
   В този ред на мисли ще бъде най-разумно да пишете на данъчните, те ще ви обяснят подробно какво трябва да представите.

  • Формуляр E 104 , издаден от осигурителната каса в Испания за дадения период от еди коя си дата до еди коя си ,че сте осигурена в страна членка на ЕС. и се избягва двойното облагане със здравни осигуровки….Носите го в НАП .На мен ми признаха така за 2 години с Е104 от Германия.

 9. А ако имам и акт за стари задължения (здравни осигурожки) с наложен запор .Всичко това преди 2008г.,какво следва да направя.

  • Доколкото си спомням се подаваше някаква декларация. Но не си спомням точно коя. Най-добрия вариант е да се консултирате с някои данъчен служител.

 10. Здравейте. Аз студентка завършила редовна форма в УНСС. В месеца т.е. юли’2009 г. когато бяха кандидат студ. изпити ми стои без здравни осигоровки. Мога ли да подам заявление по давност в съответният офис НАП по местоживеене? Благодаря предварително 🙂

  • Накратко, заявление за погасяване по давност, може да се подаде за периоди преди първи януари 2008г.

 11. Здравейте,искам да попитам,става въпрос за сестра ми, тя е извън страната от декември 2013,като заминаваха си извади европейска здравна карта,но там като си подали документи за регистриране са им казали че трябва да представят и формуляр S1, въпросът ми е какво трябва да направя аз от тука за да мога да им извадя въпросния формуляр и да им го изпратя. Тя ми каза че май трябвало да платя здравните осигуровки и за цялата 2014 год., така ли е и от къде мога да получа този документ S1.

 12. Здравейте ,при проверка на здравноосигурителния ми статус излиза ,че за 2013г имам два пропуснати месеца.Как да разбера кои са месеците?

  • Ще се наложи да се обърнете директно към нападжиите . За друг вариант не се сещам.

 13. Здравейте,моят въпрос е следният: ще отпаднат ли осигуровките на фирмата ми и ако да за тях давноста също ли е 5 годишна?

  • Доколкото съм запознат, би трябвало да отпаднат, ако разбира се преди това данъчните не са се свързали с вас за да си поискат неплатените задължения. Тогава пет годишния срок не важи. За всеки случай, за да не ви подведа, най-добре ще бъде ако се консултирате по този въпрос с вашия счетоводител.

 14. От 2009 г. следя два пъти годишно дали са ми плащани здравните осигуровки. До днес в системата не изписваше, че имам пропуснати задължения, но ето налице са 2 месеца, които са в паузата между гимназията и университета. Минали са 4 години и половина…Не съм за тези два месеца, не са ми прекъснати здравните права, но как така за тези 4 години не ми е изписало?

  • От време на време, правят промени в електронната система на НАП и изникват данни, които преди не са се показвали. Това е моето обяснение.
   Няма опасност да ви прекъснат права за толкова стар период от време. Вие сама трябва да прецените, дали искате да си платите задълженията.

 15. искам да попитам имам здравни задължения от включително 2009 г. до 2014 г. този период не влиза ли в давност?имали начин на опрощаване на някои стари задължения? искам да започна да се самоосигурявам от 1.2014 г.

  • Към настоящия момент, не ми е известен вариант за опрощаване на задължения, за посочените от вас периоди.

 16. Здравейте,
  В системата на НАП от няколко месеца насам излиза, че съм с Прекъснати права. Имам невнесениосигуровки за 12.2010г., от 01 до 06.2011г. Въпросите ми са следните:
  1. За да се погасят подавност задълженията затези месеци 5 год. ли трябва да са минали?
  2. За периода 11.2013г.-02.2014г. бях регистрирана в бюрото по труда. Означава ли това, че иза тези месеци нямам здравни осигуровки, тъй като аз не съм си внасяла ?
  3. Ако искам да си възстановя здравните права трябва ли да си внеса всичките пропуснати вноски -тези, които излизат на сайта на НАП от 12. 2013г. до06.2014г. + тезиза времетопрез, коетосъм била безработна (ако се дължат) или може да ми останат 3 месеца неплатени.

 17. 1. По давност може да се погасят задължения възникнали преди 01.01.2008г. Това се отнасяше за 2013г. Сега ако следваме логиката, би трябвало да могат да се погасяват задължения и до 01.01.2009г. Но тук не съм сигурен, тъй като не съм проверил и не бих искал да ви подвеждам.
  2. Зависи дали сте била осигурявана от бюрото по труда или просто сте се регистрирала, за да си търсите работа. В първия случай, бюрото би трябвало да ви осигурява. Във втория, вие е трябвало да се осигурявате.
  3. Най-добре е да платите здравните си осигуровки за всички месеци, през последните три години в които не са плащани.

 18. Здравейте.Искам и аз да задам въпроса си.Имам неплатени осигуровки за периода от 05.2012 до 05.2013.Като в периода от 1 година аз съм била по майчинство,социално.В такъв случай,не е ли трябвало да ми се плащат осигуровките за 1 година от социалните или да ми бъдат опростени поради причината майчинство?

  • Не съм много добре запознат, точно по какъв начин седи въпросът с осигуряването на майките. Но наистина, ми се струва логично, държавата да поеме плащането на осигуровките, докато дадена жена е в майчинство.
   Бих ви посъветвал да се свържете с НАП и да им зададете вашия въпрос. Най-добре в писмена форма.

 19. Здравейте! Мъжа ми работи от дълго време в Кипър,там е здравно осигурен.Преди да замине попълни заявление,че ще работи там ,за да не му се начисляват тук вноските.Миналата година януари месец 2013 год. си направи операция тук,носеше всички необходими документи,всичко беше ок,губеха се 2,3 месеца само и ги плати.Тогава попитах дали наново трябва да попълни пак заявление ,че ще заминава в чужбина,но ми отговориха отрицателно.Днес случайно реших да проверя здравноосигурителния му статус и излезе ,че от миналата година януари месец до сега има начислени неплатени вноски.Какво ще ме посъветвате,ще има ли проблем за в бъдеще,явно е трябвало пак да попълни заявление или пак трябва да носи необходимите документи от там,за да му се признаят осигуровките! Благодаря предварително!

  • Ако мъжът ви се осигурява в частта от от Кипар, която е част от ЕС. Би трябвало здравните осигуровки, които е внасял там, да му се признаят и в България. Просто трябва да си извади документ от там, за това че се е осигурявал.

 20. искам да попитам има едно момиче ,коятое сираче няма доходи няма трудова книшка поради простата ,причина че никаде нея приемат на работа ,тя живее при мен но аз. сам пенсинер по болест и немам жъзможност,да и плаштам здравни осигуровки /осигурявам и храна и спане отоплениние но нямам възмозност за повече за това ми обяснете за такива деца не трябвали държавата дапоеме тези нешта да може да се интегрират в обществото

  • Не знам точно каква е ситуацията.
   Поради тази причина, бих ви препоръчал въпросната жена да се обърне към социалните и бюро по труда.
   От там специалистите най-точно биха я ориентирали, какво да прави за да си намери работа.
   Както и какви са възможностите, здравните и вноски да се поемат от държавата.

 21. Като самоосигуряващ се имам прекъсване на дейност за няколко месеца през различните години, през които не съм работил и съм прекъснал здравните си осигуровки. Каква е сумата за плащане – като за месеците в които съм работил или е някаква друга?

  • Ако в определени периоди от време сте били безработен, то трябва да знаете, че през различните години вноските са били различни.
   От 2010 до ден днешен сумата е 16.80 на месец.

 22. Януари 2012 имам неплатена вноска но от тогава до сега, нямам прекасване на здр.осигуряване.Интересува ме мога ли да ползвам направления за мед.прегледи?

  • При положение че осигуровките ви са плащани през последните 3 години, не би трябвало да има проблем.

 23. Здравейте бих искала да попитам съпруга ми от 2011 до 2014 работеше за Естонска фирма издадоха ни документ, че се осигурява по правилата на Естонската държава и сме подали в Здравна каса ,но когато правя проверка излиза ,че той е с прекъснати здравни права.Вече работи в Българска фирма ,какво е необходимо да направим за да избегнем двойното плащане на осигуровките

  • Трябва да се свържете с нашите специалистии от агенцията по приходите и на тях да им зададете тези въпроси. Те могат да направят справка и да ви кажат, какъв е проблема.

 24. Здравейте,синът ми е студент втора година редовно убочение в гр Свищов за миналата година няма приведени осигоровки от университета и са му спекъснали здравно усигурителните права за което сега плаща като луд за доктори зъболркари и пр …ходи в университета да провери и му казали че е казал че е работил в Албена цяла година а той е редовно убучение и сега той трябвало да плати осигоровките.Той им убяснил че е невъзможно да работи цяла година да проверят,нали е редовен студент ,със същия случай се сблъска негов приятел ходи при ректора и се управи а тук искат да плаща служителката му казала да не ги занимава не стига че грешат и пак някой трябва да плаща за техните грешки какво да правим?

  • Предполагам без да съм напълно сигурен, че за да изказват от университета подобни твърдения (за това че синът ви е работил в Албена), би трябвало да имат писмени основания за тях.
   Хубаво е да разберете какви са те, във вашия случай.
   След което, най-добре ще бъде ако се обърнете към специалистите на агенцията по приходите с въпрос как да решите проблема.

 25. Здравейте,
  От 1990 година, вече 25 години не живея в България. Имам двойно гражданство извън ЕС.
  На пенсионна възраст съм, но продължавам да работя. Напуснах страна по време на комунистическия режим и никога не съм имала здравни осигуровки след смяна на режима. След като се пенсионирам аз запазвам здравната си осигуровка в чужбина. Като пенсионерка, ако реша повече от времето си да прекарвам в България ще бъде ли необходимо да плащам за минали години ? Втория ми въпрос е има ли в България частна здравна каса към която да се запиша като пенсионерка, каса която да ми гарантира качествени медицински услуги ?
  Предварително Ви благодаря. Бъдете здрави.

  • На първия ви въпрос, за да не се окаже че съм ви подвел, бих ви препоръчал да го зададете директно на специалистите в агенцията по приходите.
   На тази страница, може да видите различните варианти за контакт с тях.
   Относно втория ви въпрос в България има застрахователни компании, които изпълняват функциата на частна здравна каса.
   От тук може да прочетете повече информация за тях. Както и да видите списък с компаниите предлагащи допълнително здравно осигуряване.

 26. Здравейте, не съм осигурен от 2010 година здравно, имам горе долу осигуровки в Германия платени, но не за целия период. Какво трябва да направя за да си възстановя здравните права, нужно ли е да плащам всички години или само три години назад са достатъчни. Благодаря ви.

  • Ако си платите вноските преди 01.01.2016г. ще е нужно да платите вноски само за 3г. назад.
   Като след като сте се осигурявали в Германия, бихте могли да представите документ на нашите данъчни за това, така че да избегнете излишни плащания.
   Повече информация за това какво трябва да направите, може да прочетете тук: http://proverka.eu/blog/освобождаване-от-здравни-осигуровки/

 27. Здравйте от юни 2011 година съм с прекаснати здравни осигуровки, понеже живея и работя в чужбина (извън Европеиския съюз). Предстои ми вращане в Българя и искам да си възстановя здравните осигуровки. Какво трябва да направя?

 28. Имам не внесени здравни осигуровки за периода 03.2010 до 10.2014 важи ли давноста за тях ако подам декларация ще отпаднат ли като задължение

 29. Регистрирани сме в бюрото по труда не получаваме обещетение, как да докажа това пред НАП, за да не плащам по 16лв, защото нямя откаде?

  • За съжаление това че даден човек не получава доходи, не го освобождава от задължението да заплаща здравни осигуровки.

 30. Здравейте, бях регистрирана като самоосигуряващо се лице докато бях управител на фирма до 2008. Фирмата спря дейност, и аз започнах работа в друга фирма.Наскоро разбрах, че самоосигуряването ми е било прекратено едва през 2013 и към днешна дата дължа осигуровки като самоосигуряващо се лице, за няколко периода, в които са ме осигурявали от друга фирма, била съм и в майчинството. Има ли възможност тези осигуровки да отпаднат, защото съм се водила като управител на фирма, която не е развивала дейност и в същото време са ме осигурявали и съм работила по трудов договор в друга фирма?

  • Тъй-като вашия случай е доста специален, бих ви дал съвет, да отправите въпросът си към специалистите на НАП.

 31. здравейте,
  искам да попитам как стоят нещата с давност на днък сгради, има ли такава, и какво трябва да направя

Коментарите са изключени.