Вече подаваме и заявление преди да платим здравни осигуровки в НАП

По долната статия вече не е актуална, поради премахването на единната сметка, по която се плащаха задължения към държавата.
Повече по темата може да прочетете в статията: Промени при плащането на здравноосигурителни вноски през 2014 година.

От началото на 2013 година безработните, студентите задочници и въобще всички които се водят самоосигуряващи се лица (в този списък не влизат хората осигуряващи се по смисъла на “Кодекса за социално осигуряване”, например хората със свободни професии, ЕТ, и др), трябва преди да платят здравните си осигуровки да подават “Заявление по чл.2а от Наредба Н-8 от 2005 г.”
Формуляр на заявлението може да намерите тук.

Внимание!
Въпросното заявление се подава само ако имате по-стари задължения към НАП.

За какво служи заявлението?
Въпросното заявление ще ви послужи да заявите желанието си пред НАП, здравните ви осигуровки приоритетно да бъдат платени, дори и да имате по-стари задължения към агенцията за приходите.

Защо се налага подаването на заявлението?
През 2012г. бе приет закон според който от началото на 2013г. данъчните вноски и вноските за осигуряване ще се внасят по една обща банкова сметка.
Кода за плащането им е 111111.
Големия проблем в този закон е че задълженията към НАП се погасяват според датата на тяхното възникване. Данъкоплатците вече не могат да избират кои задължения да плащат първи, а автоматично се погасяват първо най-старите дългове към данъчните.

Пример за това как седят нещата при положение че не сте подали предварително “Заявление по чл.2а от Наредба Н-8 от 2005 г.”.
Ако вие решите да платите здравните си осигуровки към НАП, но имате и други по-стари задължения, първо ще се погасят старите ви задължения и чак тогава ще може да се платите здравните си осигуровки.

Поради тази причина е наложително преди да платите задълженията си към НАП, да подадете въпросното заявление, за да не се окаже в един момент че сте останали без здравни осигуровки.

Надявам се статията да ви е била от полза, не забравяйте да подкрепите нашия сайт, посредством социалните бутони в него.

Други полезни статии:
Подаваме Декларация образец № 7 или оставаме без здравни осигуровки – новости през 2013 и 2014г.
Освобождаване от здравни осигуровки на българите в чужбина
Въпроси и отговори за здравните осигуровки.

56 мнения за “Вече подаваме и заявление преди да платим здравни осигуровки в НАП”

 1. Здравейте, преди няколко дена зададох въпрос, но постът ми беше изтрит. Безработна съм, сама внасям здравните си осигуровки. Последния месец подадох Заявление преди да внеса осигуровките си, но въпреки това внесената сума беше пренасочена за погасяване на лихви от 2000г. За какво служи Заявлението в случая,след като от НАП правят каквото си искат? Благодаря за вниманието!

 2. вноските за здраве трябва да отиват дирекно в зравната каса иначе няма смисъл от здравни осигуровки след като всеки може да взема от тях.

 3. Могат ли здравини осигуровки за 2012 да бъдат преведени по банков път?Въпросът е свързан с това ,че не живея в Разград където трябва да се внесат здравните.Забележка:нямам НИКАКВИ други задължения съм НАП.Моля за вашия коментар?Това струва пари и време,и абсурдна бюрокраштина в това кризисно време!!!!!!

  • Ако на 100% сте сигурна че нямате други задължения, не виждам проблем да платите здравните си осигуровки по банков път.

 4. Здравейте,благодаря за отговора Ви!На 100% съм сигурна,че нямам никакви задължения към НАП.Въпросът ми бе свързан с тази нова наредба за подаване на заявление в НАП.Както писах,при мен това е свързано с пътуване до областен град.

 5. Здравейте! В чужбина съм и имам непогасени здравни осигуровки в следствие на което съм с прекратени здравни права. Въпросът ми е мога ли да изпратя тази декларация по електронен път, за да платя поне част от задълженията си?

 6. Редовно си плащам здр,осигуровки в Централна поща Пловдив, но днес от аптеката ми казаха, че не съм платила за 3 месеца, което не е вярно и имам квитанции . Какво трябва да направя ? Благодаря

  • Най-добре ще е да се свържете с НАП за да разберете на какво се дължи вашия проблем.

 7. Здравейте! Имам въпрос:
  Синът ми е роден 93 г ,завърши миналото лято и септември 2012 бе приет в Англия студент. Проверих здравните му осигуровки и излизат неплатени от юли до момента .Като е студент знам ,че не би трябвало да му внасям осигуровки или бъркам? Ако се налага да се внесат, нужно ли е да попълвам това заявление и къде и как мога да му ги платя? Моля за разяснение! Благодаря!

  • Права сте не би трябвало да внасяте здравни вноски, при положение че синът ви е студент и няма навършени 26 години.
   Миналата година имаше някои промени относно осигуровките за здраве на лицата живеещи в чужбина.
   За съжаление не съм запознат много добре с тях и затова бих ви посъветвал да се обадите в НАП, за да ги питате какво трябва да направите.
   Ще съм ви благодарен ако споделите какво са ви казали, защото убеден съм че има и други хора във вашето положение.

 8. Редовно си плащам здравните осигуровки всеки месец по банков път вкл. на 10.05.2013 съм си платила за месец април 2013. Днес отивам на лекар и в системата излиза, че дължа осигуровки за 1, 2, 3 месец на 2013. Сега лекарят настоява утре да занеса платежните документи в кабинета му, за да докажа плащането. Дали ви се вижда нормално това? Моля за обяснение.

  • Явно има някакъв проблем. След като си плащате осигуровките за здраве а парите ви не отиват за тяхното покриване.
   За да разберете какъв конкретно е проблема се свържете с НАП и ги питайте какво трябва да направите.

 9. Здравейте,синът ми го приеха в болница по спешност,от там ми казаха за кои години трябва да платя тъй като имаше пропуснати години.Преведох парите,взех бележката със зеления печат за да покажа ,че е платено тъйк ато по късно се отразява плащането ,в НОИ мина месец от тогава ,а той все още е с прекъснати права.Кого да попитам за това?Благодаря

  • Най-лесно ще ви бъде ако се свържете с НАП по телефон.
   Обяснете им каква е вашата ситуация.
   Предполагам че лесно ще открият каква е причината здравните осигуровки на сина ви да не са покрити.

 10. здравейте.синът ми живее в чужбина от 2007 година,но при напускане на страната не сме подали заявление в НАП,защото по това време беше непълнолетен,а и тогава нямаше толкова информация по този казус.тази година синът ми навърши 18 години и въпреки,че все още живее извън България,вече има начислени здравни осигуровки за месеците след навършване на пълнолетието си.какво трябва да се направи в този случай.благодаря предварително за отговора.

  • Подава се заявление до данъчните, че дадено лице живее в чужбина.
   В следствие на което не би трябвало да плащате здравни вноски тук в България.
   Понеже постоянно променят законодателството по този въпрос, ще бъде най-добре да се обърнете към данъчните служители и да ги питате какво трябва точно да направите.

 11. Здваейте!
  От октомври ще излизам на борсата в продължение на 4 месеца.Въпросът ми е:трябва ли през тези месеци да си внасям здравните осигуровки-16.80лв и трябва ли да подавам декларация 7 за самоосигуряваща се?

  Благодаря предварително

  • Ако ви осигуряват от бюрото по труда, не е нужно да се плащат здравни осигуровки от вас.
   Относно декларацията, мисля че трябва да се подаде.

 12. Здравейте,
  Преди седмица отидох до НАП да заплатя социалните си осигоровки (аз съм собственик на еоод),но ми казаха ,че сумата която ще внеса ще отиде за стари здравни осигоровки от 2008,които дължа.Въпроса ми е има ли някакъв начин да заплатя това което искам (социалните осигоровки) без парите да бъдат насочени по други направления.

  • На мен не ми е известен начин, като собственик на ЕООД да избегнете плащането на стари задължения, поне за посочената от вас година.
   За всеки случай бихте могли да се свържете със счетоводител, за да потърсите съвет от него.

 13. Здравейте,ако съм платила здравни осигоровки по банков път,които всъщност са били платени какво се случва?

 14. Здравейте.
  При положение, че съм с непрекъснати права, т.е. имам платени 36 месеца осигуровки до момента, но отпреди тях имам задължения и сега трябва да внеса здравните за месец октомври и ноември, защото съм безработна и вече не съм в бюрото по труда, тези пари ще отидат ли за тези предвидени месеци или ще погасяват старите задължения?

  • Би трябвало парите да отидат за погасяване на новите ви задължения.
   За всеки случай когато отидете при данъчните, първо си направете справка за това дали имате месеци без платени здравни осигуровки. Проверката става на място за около 1-2 минути, ако няма опашка.
   След това при положение, че всичко е наред, спокойно може да внесете здравните си вноски.
   Бих искал да ви обърна внимание, че трябва да подадете декларация 7, за да отиват парите ви за погасяване на здравни вноски.

 15. Здравейте,
  Как да платя здравните осигуровки на баща ми от чужбина? В системата на НАП виждам непогасени задължения от май 2011 до ден днешен. Дали има други непогасени задължения от предишни години не се знае и не знам как да проверя от чужбина.
  Баща ми не е подавал никакви документи в НАП.

  Баща ми живее в България и е на село и не може да се придвижи до офис на НАП. Той няма достъп до компютър , принтер, интернет и не може да разпечата, подпише и прати по пощата никакви декларации и заявления. Аз нямам пълномощно от него и той не може да ми прати такова, защото в селото в което живее няма нотариус за да го завери.
  Направих му регистрация по интернет в системата на НАП, но там искат ПИК (персонален идентификационен код) за да мога да видя задълженията към НАП. Рабира се, баща ми няма никаква представа какъв е неговия ПИК и не може да получи нов, защото трябва да ходи до офис на НАП, а той не може физически да се придвижи до общинския град.
  В общи линии схематично казуса е следния: Лицето “А“ дължи пари на НАП.
  Лицето “Б“ иска да плати на НАП, вместо “А“.
  НАП иска подписани документи, заявления и ПИК който “Б“ няма, но и лицето “А“ също ги няма и няма физическа възможност да ги има.
  Въпроса е: Как “Б“ да плати дължимото от “А“ на НАП, без физически да се премества до офис на НАП и без да има пълномощно и ПИК?
  Давам си сметка, че този казус е малко по-сложен, но ще съм много благодарен на всеки съвет за решаването му.

  • Да действително ситуацията е малко усложнена.
   Съществува варианта да платите здравните осигуровки на баща ви по банков път, като заплатите само за месеците който фигурират в системата на данъчните като неплатени. Трябва да платите за 36 месеца назад във времето, за да се възстановят здравните му права.
   Но тогава има вероятност, вашето плащане да не бъдат отчетено, докато не се подаде декларация седем.
   Въпросната декларация може да подадете по пощенски път с обратна разписка.
   Най-мъдрия съвет който мога да ви дам е да изпратите вашия пост, директно в електронната поща на НАП.
   Там служителите 100% имат опит с такива казуси и ще ви дадат, най релевантния съвет как да се справите с вашия проблем.

   • Здравейте
    Може ли да ми кажете как точно се прави превода от чужбина, в смисъл тук ги няма въпросните бг бланки. Има основание на плащане там ли трябва да се напише името и ЕГН?
    Благодаря предварително за отговора

 16. Здравейте,лице завърнало се от Кипър през август т.г, е с прекъснати здравни права, нуждае се от операция, но и в чужбина последно е осигуряван през декември 2012. Какъв е редът за възстановяване на здравните му права?

  • В НАП биха могли да ви дадат най-точна информация как да постъпите във вашия случай.
   Накратко за времето в което лицето е живяло в чужбина, трябва да се представи документ издаден от страната където е живял, мисля че беше Е 104 но не съм 100% сигурен.
   Документа се представя пред данъчните а за останалите месеци в които не са плащани осигуровки, трябва да заплатите, които ако лицето не е работило са 16,80 лева месечно.
   Пак повтарям, за да не ви подведа консултирайте се с някой данъчен служител, може да има и по лесна процедура.

 17. Аз съм безработна и се осигурявам сама. През м. октомври внесох дължима сума за м. юли, август и септември. Има една подробност през м. юли бях назначена по трудов договор за три работни дни и работодателя ми е внесъл лична вноска в размер на 9,92лв., казаха ми, че трябва да довнеса още 6,88лв., което аз не успорих и заплатих. Сега отивам да си внеса вноската за октомври и ми начисляват още 7,98лв за м юли. Имат ли право за това и въобще какъв е реда, колко в действителност трябва да внеса за м. юли?

  • Случая ви е доста странен.
   Би трябвало здравните вноски да представляват 8% от размера на заплатата ви. Заради това може би има объркване. Ще трябва да се обърнете към някой данъчен служител за повече яснота по въпроса.

 18. Здравейте! Месец юни 2012г. бях записана на трудовата борса но още не ми плащаха обезщетение,от започна от 01.07.2012г. Този месец ми се води че не ми са платени здравните осигуровки.През него фирмата ми плати обезщетение защото не бях почнала работа. Въпроса ми е аз ли трябва да платя ,и ако е така трябва ли да подавам декларация 7 и ще има ли глоба.

  • След като от никъде не са ви осигурявали, ще се наложи вие да платите за този месец за който се водите неосигурена. Макар че добре е да знаете, че за един неплатен месец, няма да загубите здравните си права. Така елиминирате възможността да бъдете глобена за нещо. А иначе бихте могли да се консултирате с някои данъчен как да постъпите относно декларация 7.

 19. Здравейте,
  Синът ми е студент първи курс. За 2013г.-месец юли съм внесла здр. му осигуровки, но не съм подала декларация.Въпросът ми е: как да избегна глобата и кога да внеса следващите?

  • Не е задължително да ви глобят.
   Просто има такава вероятност.
   За да избегнете глобата за неподадена дек 7, може да прочетете статията: „Подаваме Декларация образец № 7 или оставаме без здравни осигуровки“
   Линк към нея може да видите в края на тази статия.

 20. Здравейте! Имам навършени 26 години, но все още се водя редовна студентка. Разбрах,че вече ще трябва сама да заплащам здравноосигурителните си вноски. Въпроса ми е трябва ли да подавам декларация номер 7, нямам никакви предходни задължения към НАП отпреди години или пък някакъв вид друга декларация или мога направо да отида в банка и да си ги внеса вноските? Благодаря Ви предварително за отговора!

  • Логиката ми подсказва, че най-вероятно ще ви се наложи да подадете и Дек.7. Но не бих искал да ви давам съвети, основани на предположения. Звъннете един телефон на нападжиите и питайте , какво трябва да свършите.

 21. Майка ми е инвалид 100% с придружител и има на нейно име регистрирана фирма ЕТ.Въпросът ми е дали дължи здравни осигуровки и в какъв размер, ако дължи.

  • Напишете едно писмо до данъчните с въпроса си. Лично аз не съм сигурен за отговора на този въпрос.

 22. Съругъг ми се пенсионира от 01.08.2013Г.
  наложи му се да вземем рецепти за лекарства
  с намаление, поради това, е е диабетик и излиза,
  че е без здравни права има пропуск 1 г. след като са минали 7 месеца след пенсионирането
  му възстановват ли се здравните права.

 23. Съпругът ми се пенсионира 01.08.2013 г. и сега
  м. март 2014 г. след като са изминали седем месеца след пенсионирането му излиза че няма
  здравен статус, излизат 12 месеца до май 2013 г
  а той е пенсионер от 01.08.2013 г. пропуснати
  вноски. Това го разбрахме след посещението
  му при лекар. След като е минало шест месеце от
  пенсионирането му разбрахме, че би трябвало
  да му се възстанови здравния статус.
  Какво трябва да се направил

  • Доколкото разбирам, преди пенсионирането на съпруга ви, има месеци през които, здравните му осигуровки не са били заплащани.
   Ако е така, те трябва да бъдат погасени.
   Тук според зависимост от това, дали той е бил осигуряван, през посочения период или е бил безработен, трябва да предприемете различни стъпки за тяхното погасяване. В първия случай, ако е бил осигуряван, се обърнете към този който го е осигурявал или най-добре към НАП за да разберете от къде идва проблема. Във втория случай, при положение че е бил безработен, ще се наложи вие да платите осигуровките му.

 24. Здравейте! Имам да платя прекъснати здравни осигуровки за 14 месеца общо,за да станат 36 месеца без прекъсване,колко е на месец вноската и трябва ли да попълвам декларация 7?

  • Вноската за един месец ако сте безработна е 16 лева и 80 ст.
   Ако не сте подавали декларация преди, ще трябва да подадете, както и ако сте подали, но сте работили след това.
   За повече информация ви съветвам да прочетете статията „Подаваме Декларация образец № 7 или оставаме без здравни осигуровки“. Линк към нея може да намерите в края на горната публикация.

 25. Здравеите, искам да попитам за три месеца си платих здравните осигуровки, бях се регистрирала в бюрото по труда, но не знаех, че от там ти ги поемат. Та въпроса са ми е дали мога да си възстановя тези 3 месеца където е станало доблиране в плащането? Благодаря,предварително.

  • Предполагам че има някаква процедура за връщане на внесени суми. Трябва да е свържете нашите данъчни и да ги питате.
   Ще ви бъда благодарен ако после споделите тук какво са ви казали.
   Така ще помогнете и на други хора във вашето положение.

 26. Здравейте, внасям си сама здравните осигуровки, имам въпрос: Същите ли са кодовете и размера на вноските както до сега? По същите сметки? Нямам стари задължения и затова ме интересува, дали бих могла да си ги плащам спокойно за тази година- 2015?

  • Ако се осигурявате като безработна, са същите като миналата година: Кода за вида плащане е : 561111. Осигуровката е 16 лева и 80 стотинки за месец.

 27. Здравейте!
  Как безработен ще плати здравни осигуровки, като няма доходи? Той едва оцелява, а да има пари за осигуровки?!

 28. Имам за плащане здравни вноски за 2 години. Може ли да се плати разсрочено и ако може каква е първоначалната вноска? Благодаря Ви предварително.

  • Бихте могли да плащате здравните си вноски на части. Проблема е там, че няма да възстановят правата ви, докато не платите вноските си, поне за последните 3 години. Вноската за здраве, при положение че сте безработна е шестнадесет лева и осемдесет стотинки на месец.

 29. Здравейте, имам не платени 3 здравни осигуровки за 7,8 и 9 месец 2012. През 2014 платих тази за 7ми месец, тя все още не е отразена в системата и все още си стоят и трите неплатени. Какво мога да направя? След колко време не платените здравни осигуровки отпадат от системата? Благодаря.

  • Най-добре би било да потърсите пимощ от някой служител на агенцията за приходите.

 30. Варнах се oт USA и съм с невъзстановени здравноосигурителни права. Какво трябва да направя за да мога да ползвам личен лекар и направленя?

Коментарите са изключени.