Освобождаване от здравни осигуровки на българите в чужбина

За още полезна информация свързана с вашите здравно осигурителни права, посетете страницата проверка на здравни осигуровки, там ще откриете полезни статии на здравна тематика.

В тази статия ще намерите разбираеми отговори на редица важни въпроси, засягащи здравно осигурителните права на множество български граждани живеещи зад граница.

В публикацията, ще обърна специално внимание на това:
1. Как да избегнем двойното здравно осигурително облагане ако плащаме здравни осигуровки в чужбина. Както и как да възстановим здравните си права ако сме живели извън България?
2. Как да избегнем плащането на стари здравни осигуровки в България?

1. Как да избегнем двойното здравно осигурително облагане ако плащаме здравни осигуровки в чужбина? Както и как да възстановим здравните си права ако сме живели извън България?

1.1 Ако ще живеете или вече пребивавате извън рамките на Европейския съюз (ЕС), в това число и извън страните от ЕИП (Норвегия, Исландия, Лихтенщайн) или Швейцария. Съществува предвидена възможност в “Закона за здравното осигуряване” и по конкретно в член 40а, при определени условия да бъдете освободени от задължението да плащате здравни вноски в България.

Какво е необходимо да направите:
За целта ще трябва да подадете това заявление в НАП.
Накратко, чрез него заявявате, че смятате да отсъствате от България повече от
183 дни през дадена година. Действието на заявлението важи и за всички следващи години след неговото подаване.
Ако вече сте напуснали България, доколкото разбирах има възможност, то да бъде подадено от ваш представител или пълномощник, както и с обратна разписка по пощата.
Искам да обърнем внимание, че с подаването на въпросното заявление, вие губите здравни права в България.

Когато се завърнете в родината, за да не се налага да давате пари здравни осигуровки и тук, ще ви се наложи да покажете пред нашите данъчни документи които доказват, че сте прекарали зад граница над 183 дни през дадена година.
Единия вариант за който се досещам е да покажете печатите от международния си паспорт.
Другия вариант доколкото разбрах от потребители на Proverka.eu е възможността в полицията да се подаде заявление за справка, относно пребиваването ни в чужбина. По тази справка се попълва декларация в НАП и съответно се изчисляват дните ни извън България.
Това са процедурите чрез които може, да си спестите плащането на осигуровки, докато сте били извън страната.

Как да възстановим здравните си права ако решим да се завърнем в България, при положение че сме живели извън ЕС?
След завръщането ни в родината има два начина да възстановите здравните си права:
– Бърз начин. При него трябва наведнъж да заплатим здравни вноски за дванадесет месеца (по 36.80 лева на месец), при което правата ни ще бъдат възстановени веднага.
Преди да се внесат парите, трябва да се подаде декларация 9, като в нея трябва да се посочи, че средствата се внасят за възстановяване на здравни права, от завърнали се в България граждани, посредством еднократна вноска.
– Бавен начин. Трябва в период от шест месеца, да внасяме здравните си осигуровки, като след изтичането на тези месеци, здравните ни права ще бъдат възстановени.

1.2 Ако ще пребивавате или вече живеете в рамките на ЕС, някоя от страните в ЕИП (Норвегия, Исландия, Лихтенщайн) или Швейцария. То трябва да имате предвид, че не трябва да подавате заявлението по член 40а.
Благодарение на това, че България е страна член на Европейския съюз, съществуват правила, които координират системите за социално осигуряване в страните членки. Което позволява да дължите осигуровки, само в една единствена държава.

Какво трябва да направите, за да избегнете двойното здравно осигурително облагане:

Ако решите да се завърнете в България окончателно или за по-дълъг период от време.
Трябва да предоставите на Националната агенция за приходите, документ създаден спрямо правилата, които координират различните европейски системи за социална сигурност. За да може, вашите неплатени здравни осигуровки, съществуващи в българската система за здравно осигуряване да бъдат покрити.

Обяснено възможно най-разбираемо, посредством уеднаквен документ за всички старани членки от ЕС, може да представите на нашите данъчни информация удостоверяваща, че сте се осигурявали в дадена страна от Европейския съюз (тоест там където сте живели).
Тази информация служи за да попълни празнините в система на родното здравеопазване.
Крайния резултат от всичко това е че няма да ви се налага да заплащате здравни вноски и в двете страни.

Според зависимост от обстоятелствата, поради които сте били в чужбина, ще се наложи да представите някои от следните унифицирани документи: S041(бивш Е 104), А1(стария E 101 и Е103), S1(бивш Е 106) или други аналогични формуляри. Въпросните унифицирани бланки, доколкото разбрах не трябва да бъдат превеждани на български.

Относно самите формуляри:
В най-масовия случай, ще трябва да предоставите на българските данъчни формуляр S041(бивш Е 104). Той се издава от организацията, която се занимава със здравните осигуровки в конкретната страна.
Когато се завърнете в България, трябва да представите формуляра пред НАП, за да може да ви се признаят придобитите в чужбина здравноосигурителните периоди.

Принципно съществува възможността въпросният формуляр, да се изиска и по служебен път от нашата осигурителна институция, ако сте забравили да го вземете, докато сте били зад граница. Трябва обаче да имате предвид, че този вариант отнема повече време.

В доста по-редки случаи, ще ви се наложи да разполагате с формуляр А1 (бивш E 101 и Е103)
Той се използва, предимно при командироване на лица в чужбина.
Чрез формуляра се определя приложимото за дадено лице законодателство, тоест в коя страна ще се осигурява докато пребивава в чужда страна.
Да кажем ако желаете вие или вашия работодател, да се осигурявате в България, докато пребивавате в чужбина, ще ви е необходима бланка А1.
За ви се издаде формуляр А1 от НАП, трябва фирмата да отговаря на редица изисквания.
Тях може да научите при данъчните, тъй като законите се менят и каквото и да напиша сега, може да се окаже неактуално към времето, когато четете тази статия.

Формуляр S1(бивш Е 106) Служи за да удостовери вашето право на медицинско услуги, ако не пребивавате в страната където се осигурявате. Издава се от районната здравноосигурителна каса и се представя на здравноосигурителния орган на държавата където ще пребивавате.

2. Как да избегнем плащането на стари здравни осигуровки в България?
В българското законодателства е предвидена възможността, българските граждани да отписват своите стари задължения за здравно осигуряване, поради изтичане на давност.
Повече информация по темата, може да научите от статията: Давност на здравни осигуровки. Където съм се постарал да обясня доста подробно, какви действия трябва да се извършат за да се отпишат стари задължения.

Надявам се публикацията да се е оказала полезна за вас.
Бъдете социални и споделете тази статия чрез социалните мрежи, за да може повече хора да научат за нея.

Други полезни статии за здравните осигуровки:
Здравни осигуровки за студенти учещи в България и чужбина.
Подаваме Декларация образец № 7 или оставаме без здравни осигуровки.
Вече подаваме и заявление преди да платим здравни осигуровки в НАП.
Здравни осигуровки – въпроси и отговори за здравните осигуровки.

68 мнения за “Освобождаване от здравни осигуровки на българите в чужбина”

 1. Дано никога не ми се налага да се връщам в бг-то и недаи ми Боже да се лекувам там, защото със или без осигуровки си загинал геройски, още преди да те прегледат????

 2. Здравейте,

  Казвам се Надежда Денчева и живея във Франция от осем месеца. Плащала съм си здравните осигурителни вноски в България до момента, в който почнах работа на трудов договор във Франция. Работих два месеца тук, август и септември.
  Смятам да продължа да живея и работя на територията на Франция и имам следния въпрос:
  Какъв документ е необходим да представя в България, за да спра да се осигурявам там и да не се водя здравно неосигурена?

  Благодаря Ви много за съдействието.

  Поздрави,
  Надежда Денчева

  • Малко се обърквам от начина по който сте формулирали въпросът си.
   Предполагам че искате да не се водите здравно неосигурена в България.
   Ако правилно съм ви разбрал, някой ден, когато решите да се връщате от Франция, ще трябва да вземете документ от там, който да представите пред българските данъчни. Документа накратко, трябва да съдържа информация за месеците през които сте била осигурявана на френска територия.
   На базата на тази информация нашите данъчни, ще покрият месеците ви без здр. осигуровки.
   За повече подробности, прочетете горната статия и по конкретно точка 1.2.

 3. Живях две години в Малта, но не съм се осигурявала в тяхната здравна система, а съм ползвала частна застраховка. Мога ли да се освободя от здравните осигуровки в България или ще трябва да си ги платя ако искам да си възстановя правата?

  • Хубаво е да се консултирате със служител от НАП. Според мен най-вероятно ще се наложи да платите здравните си вноски, за времето през което сте били в Малта.

 4. от .01.06.2013 живея в германия и си плащам усигоровките. Можели по електронен път да се отпиша от българското осигуряване. И как точно да го направя?

  • Не е необходимо да се отписвате от българското здр. осигуряване.
   Когато решите да се завърнете в България, за по-продължителен период от време, ще ви е необходим документ от немските власти, че сте се осигурявали там. Всичко е описано в горната статия.

   • Е да обаче ни водят че далжим пари за осигуровки в бг, не може ли да няма някакъв начин за отписване!

    • Кирилизирано от модератор:
     Да вярно е, че ни искат да пластаме, като се варнем не признават периоди, когато не си имал осигуровки в чужбина, но си живял там , като безработен никои не информира това, поне аз никаде не сам срещала инфо извинете за латиницата.

 5. Здравейте,

  Живея постооянно в Швеция от април 2002 г., имам шведско гражданство от 2005 г. и съм здравно осигурена тук. Какво трябва да направя за да отпиша натрупаните дългове за здравно осигуряване в България и да спра натрупването на нови?

  • Отговорите на вашите въпроси, може да откриете в статията над коментарите.

   • Аз прочетох много внимателно статията преди да задам въпросите си. Не намирам отговор на въпроса как да прекратя натрупването на дългове.

 6. Повече от 2 години живея и работя в Испания.Имам здравни осигуровки тук за 6 месеца, което не прекъсва правото ми на медицинско обслужване. Направих справка за дължими здравни осигуровки в България-оказва се, че съм задължена за всичките месеци( повече от 2 години) , през които живея в Испания. Какво мога да направя в моя случай, за да се освободя от тях(по възможност-по електронен път)? Ако ми се наложи да се върна за 1-2 месеца-какви са ми правата в България?
  Благодаря предварително

  • Когато се върнете в България, за месеците в които сте се осигурявала в Испания, трябва да представите на българските данъчни документ, издаден от испанските здр.служби, че сте се осигурявали там. (за повече информация прочетете статията по-горе).
   Относно месеците през които не сте се осигурявали, най-вероятно ще се наложи да ги платите.
   Тай-като законите се менят всяка година. Най-добре ще бъде, преди връщането си от Испания.
   Да напишете писмо до нашите данъчни с въпроси какво точно трябва да им представите, за да признаят осигуровките ви в чужбина.

 7. От 14 год. съм в Гърция , осигурявах се до 2009 год, след това съм ползвала частни услуги . Но съм решила тази год , да се прибирам в България трябва ли да плащам осигуровки за времето когато не съм в България ?

  • Препоръчвам ви да прочетете внимателно горната статия.
   Накратко за времето през което сте се осигурявали здравно в Гърция, ще трябва да представите на българските данъчни документ за това осигуряване.
   За периодите през които не сте били осигурявана никъде, най-вероятно ще се наложи да платите здравни вноски в България. Без да съм напълно сигурен, мисля че трябва да се платят вноски за последните 3 години.
   За всеки случай бих ви препоръчал да пишете до нашите данъчни, каква документация трябва точно да им представите, и какво трябва да направите за да възстановите правата си.

 8. Кирилизирано от администратор:
  Искам да знам колко трябва да платия за да имам осигуровки.

  • Ако говорим за осигуровки за здраве, при положение че сте безработен, сумата е шестнадесет лева и осемдесет стотинки месечно.

 9. От януари 2013 работя на трудов договор във Франция. Естествено спрях да плащам здравни осигуровки в България и те започнаха да се трупат. Има ли начин без да се връщам окончателно в Б-я и да нося документ S1, по някакъв начин от НАП и НЗОК да разберат, че не съм нарушител, а просто съм здравно осигурен в друга страна на ЕС. Защо питам това? Защото лятото в Б-я имах нужда от помощ и лекарят ми чукна ЕГН-то на компютъра и каза, че за него не съм осигурен. ЕЗОК, която му представих въобще не го трогна. Та платих немалка сума, която после с френския документ S3125 ми я осребриха.
  Благодаря.

  • Най-добре да отправите въпросът си към специалистите на НАП.
   Хрумва ми единствено, че ако ще се пребирате за по-кратък период от време в България, бихте могли да сключите здравна застраховка, към някой български застраховател.

 10. Здр. и от мен. Казвам се Елена а проблемът ми е. Преди година се варнахме от Германия там мъжът ми имаше горе долу 15 месеца осигоровки, но незнаехме от къде да ги вземем тези докоменти Е 104. А вапросат ми е искам някакви контктии за благоевград. И да ли аз мога, без него да се расправям, защото преди дни, отиде пак да опита кам Англия благодаря предварително.

  • Принципно е възможно да се получат документите и по служебен път, но съм чувал, че понякога отнема доста време.
   Относно контактите с нашите осигурителни институции в Благоевград, не мога да ви помогна с точен адрес. Най-добре е да им звъннете един телефон и да ги питате, къде точно се намират.
   Когато им звъннете, най-добре ги питайте дали е възможно, сама без наличието на мъжът ви, да решите проблема с неговите осигуровки.

 11. От 5г. работя в Гърция и съм здравно осигурена там.тук също съм осигурявана, понеже получавам инвалидна пенсия. Какво трябва да направя в случая?

  • Тъй като случаят ви е рядко срещан.
   За да не ви подведа е най-добре, да потърсите информация от нашите данъчни специалисти в Агенцията по приходите.

 12. Здравейте,

  От 2010 живея и се осигурявам в Англия. От юни 2013 съм с прекъснати здравни осигуровки в България. Какви са опциите ми да докажа,че съм здравноосигурена в страна от ЕС, ако ми се наложи да използвам услугите в България по време на кратък престой?

  Когато отида на лекар, всеки проверя статуса ми и като видят, че съм с прекъснати осигуровки настояват да платя солидна сума пари. Как да избегна това?

  Благодаря предварително!

  Поздрави,

  Христина

  • Според мен бихте могли да си направите здравна застраховка в частна компания. Покриваща ваши специфични изисквания.

 13. Навън сме повече от 20 години със сапуга ми, вращаме се за да си платим данаците и да нямаме задължения та сега като отидох да се разплатя и ми е необходим документ че нямам задълженя ме изпратиха в НАП като се има напредвид че до 2012 год имаме пускани молби декларации, че не сме в БГ, следващата когато попитахме нужно ли е да пуснем ни казаха НЕ, та сега като отидох в НАП и чукнаха ЕГНетата ни излезнаха осигоровки от 2000 -2015. Не проумъавам как се получава това след като аз получавам пенсия и моят сапруг работи и живеем в ГР откаде доидоха тия начисления.Занесох извлечение подпечатани от осигорителната/ИКА/ и решението ми за пенсиониране че получавам пенсия, данаците дето плащаме АФМ стария есгон в ГР и АМКА новия есгрон, договор от квартирата ни и последниъа документ от 2012г, че нъамам задалйениъа в НАП. Документите за постоянно пребиваване в ГР само за превод на балгарски сам платила 125лв сащите документи не бяха признати и не ми дадоха документа, че нямам задалйения. Просто ми заявиха че тръябва да ги платя. Наех адвокат защото трябваше да си замина а той ми казва, че искали да му врачат известие за задалйенията да ги платя. Исках да ми дадат нещо което да попалня, че не живеем в БГ ми отказаха.Отказват да ни дадат такива молби – декларации че живеем навън, като се обусноваха новия закон ги отменъял. Не проумявам какво става и как да излезна от това положение.

 14. Не ползваме никакви услуги във БГ,може ли няакои да ми обясни какво е нужно да направя защото обслужването в НАП е поразяващо.

 15. Здравейте.
  От началото на март месец съм в Германия и ще остана тук за 6 месеца. През този период ще бъда здравно осигурена в Германия. Какво трябва да направя в България? Трябва ли да подавам някакъв формуляр за прекратяване на здравните права или е достатъчно когато се върна в България да представя съответния формуляр S041 и с него да ми се признаят съответните месеци, през които съм била в чужбина? И при представяне на този формуляр веднага ли се подновяват здравните права?
  Благодаря предварително!

  • Би трябвало S041да ви свърши работа.
   За да се презастраховате, примерно няколко седмици преди да си дойдете, напишете един мейл до данъчните с въпроси за това, какво трябва да им представите.

   • Това означава ли че Е104 не е валиден.. би трябвало да е щом за част от периода задълженията са изчистени… Има ли начин да подам молба да се преразгледат документите, които предоставих миналата година без да изкарвам нови… (вече съм в друга страна)?
    Благодаря

    • моля за извинение, коментарът бе в отговор на друг.. но по грешка написан тук

 16. Здравейте,
  от няколко години работя на море, като работодателят ми е регистриран в страна извън ЕС, а сключвам договора си с фирма посредник у нас.
  Дължа ли здравни осигуровки и следва ли да се осигурявам у нас? Има ли документ регламентиращ правата/задълженията на българите работещи в страни извън ЕС?
  Благодаря Ви предварително!

 17. Здравейте,

  Прочетох абсолютно целият блог и коментари. Моят въпрос е: Ще заминавам за Швейцария края на Април , за период минимален 6 месеца максимален год и 6 месеца зависи от работодателя ми. Искам да знам как бихте ме посъветвали да постъпя за моите осигуровки тук в БГ тъй-като все още не знам за осигуровките там и не ми се ще да ми се натрупат някакви суми не знайни и после дори да не мога да докажа ако реша да се върна. Швейцария е извън ЕС така,че мисля това ме освобождава до една степен както се описали по-горе цитирам “ 1.1 Цитат … “ Трябва ли все пак да подавам заявление или не?

  • Бих ви препоръчал да прочетете внимателно статията отново, особено точка 1.2.
   Макар че Швейцария не е в ЕС, доколкото съм разбрал има споразумение за синхронизиране на социално осигуряване с останалите страни от ЕС.
   Тоест ако се осигурявате там и си извадите документ за това преди прибирането си в БГ.
   Би трябвало тук да признаят осигуровките ви от Швейцария.
   Въпреки това, тъй като нямам представа как седят нещата точно в тази страна, ви препоръчвам да направите собствено проучване по въпроса, за да не се окаже че съм ви подвел.

 18. Здравейте,
  Искам да попитам какви документи за ми нужни да предоставя за да ми бъдат отменени здравни такси във период в който съм била в Англия? Аз не искам да си ги пускам отново тъй като продължавам да живея там, но се притеснявам че имам задължение към тях което може да нарастне. Тъй като още се водя там на работа, формите които са показани по нагоре не ги имам налични. Мога ли с писмо от персонала на човешки ресурси в компанията да ми издадът документ които потвърждава работата ми при тях за даденият период и това да е документа с които да ми се изчистят таксите?
  Благодаря

  • Не съм запознат как седи положението в Англия.
   Но основния принцип за да ви бъдат признати осигуровките от чужбина е да представите на нашите данъчни, някой от стандартизираните документи, описани по-горе в статията.
   В този ред на мисли, не знам дали фирмата в която работите, може да ви ги осигури. Но бихте могли да разпитате HR-ите, точно от къде може да ви бъде издаден, някой от въпросните документи.

 19. Здравейте,

  От 2010 г. месец декември живея в друга държава на ЕС.
  През месец септември 2014 г предоставих пред НАП формуляр Е 104, за да ми бъдат изчистени здравноосигурителните задължения. Към ден днешен, правейки справка на здравноосигурнителня ми статус онлайн, установявам, че само половината от периода е признат, въпреки че тогава те прибраха двата формуляра Е104 (два, тъй като сменях работодател) и ги запечатаха заедно.
  Може ли да се изиска по някакъв начин да се провери какво е станало и защо не са ми изчистени задълженията за целия период, без да ходя в НАП и да подавам същата молба и същия формуляр Е104, който вече подадох…

  Благодаря

  Мариана

  • Най-добре е да отправите въпросите си към специалистите на Н.А.П.
   Би трябвало да има начин за справка, за да се установи какво е станало.

 20. Здравейте,
  от 2 години работя в Германия, но с краткосрочни договори за по няколко месеца и се прибирам в България. Когато работя в Германия се осигурявам в страната, но се осигурявам здравно и в България.
  Трябва ли да подавам винаги формуляр за прекратяване на здравните осигуровки в България, при положение, че никога не е сигурно, дали ще бъде спазен договора на немски работодател и може да бъде прекратен или променен предварително, какъвто ми е случаят в момента?
  Имам следният казус:От декември месец 2014 бях назначена с договор за една година в Германия.По време на отпуската ми в България март месец, немският работодател едностранно без мое знание е променил договора ми и след като се върнах и изкарах поредното си дежурство до средата на април, подадох молбата за напускане и се прибрах за 2 месеца в България.Върнах се за малко в Германия за изясняване по съдебен път на проблема с работодателя.Тези дни ми се обадиха от здравната каса в Германия, че още в края на месец март немският работодател ме е отписал от здравната каса в Германия, при положение, че работих и април месец.Пратиха ми формуляр за доброволно осигуряване след месец март.
  Мога ли да представя Е104 от Бълагрия на немската здравна каса, че съм осигурена за въпросните месеци?
  Как трябва да постъпя при евентуално ново краткосточно до 3 месеца назначаване в Германия и да се осигурявам здравно, когато съм си в България / до 3 месеца/?

  Благодаря предварително

  • Както съм описав в статията, не е нужно да се осигурявате в двете европейски страни едновременно.
   Но това си е ваш избор.
   Относно въпросът ви, на ваше място бих го отправил към експертите в агенцията по приходите.

 21. Осигурена съм в Италия от няколко години,до миналата година ми признаваха Е104.предстои ми връщане за 2 месеца в отпуск,възможно ли е да представя италианската си здравна карта която е европейска вместо А1 или друг документ,благодаря

  • Не ми е известно италианските здравни карти да се признават в България.
   Въпреки това, бихте могли да питате нашите данъчни дали вършат работа.
   Най-вероятно, ще ви се наложи да си извадите S041 или италианския му еквивалент.

 22. Здарвейте
  От две години съм в Англия.Работя на мин.заплата и не плащам такси там.Ползвала съм здравни услуги и имам регистриран личен лекар.Не съм заплащала.Мога ли да се освободя от здравни осигуровки за периода,в който не съм била в тук?Имам само англииска медицинска карта.

  • Ако сте била здравни осигурявана в Англия, бихте могли да се освободите от плащането на осигуровки в България, като представите на нашите данъчни, документ издаден на острова, за това че сте била осигурявана там.
   Прочетете статията по-горе всичкио е обяснено.

 23. ЛИЦЕТО Е ИЗКЛЮЧЕНО ОТ ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ , СЧИТАНО ОТ 01.07.1994, ПОРАДИ НАПУСКАНЕ НА СТРАНАТА ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ КАК СЕ ВЪЗСТАНОВЯВАТ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИТЕ ПРАВА ? БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО

  • Зависи дали лицето се е осигурявало, дали е живяло в или извън Европейския съюз.
   Вярвам че най-вероятно, ще откриете отговора в горната статия.
   Ако ли не, свържете се с българските служители в агенцията по приходите, и те ще ви обяснят какво трябва да се направи.

 24. Здравейте,
  от 2007г. живея в САЩ без да се осигурявам здравно там. В момента съм в България и бих искала да възстановя здравни права. Тъй като още навремето съм подала декларация за напускане на страната, статута ми е „лицето е изключено от здравното осигуряване поради напускане на страната“. Въпросът ми е следният : мога ли да възстановя здравни права по така нареченият от Вас бърз начин със заплащане наведнъж здравни вноски за дванадесет месеца, при което правата ми ще бъдат възстановени веднага или ще се наложи да заплатя вноски за 36 месеца?

  • Не ми е известно да има промени, по така наречение бърз начин за възстановяване на здравни права. Тоест не би трябвало да имате проблеми.
   За всеки случай, се свържете с нашите специалисти в агенцията по приходите за потвърждение и от тяхна страна. Тъй-като е възможно, да е имало промени за които да не знам.
   Ще ви бъда благодарен ако пишете какво е станало.

 25. Здравейте,
  започвам работа в Германия за ограничен период от време. В Германия се здравно-осигурявам, но искам да продължа да пенсионните си осигуровки само в България (тоест, не търся каквато и да е пенсия от Германия). Има ли стандартен документ от НАП, с който да покажа, че плащам пенсионни осигуровки в България и не е нужно да плащам такива другаде? Възможно ли е това разделяне на здравни и пенсионни осигуровки изобщо?
  Благодаря

  • Опасявам се, че ще трябва да се обърнете директно кум приходната агенция.
   Те най-точно, биха могли да ви отговорят какво трябва да направите.
   Ще ви бъда благодарен, ако опишете тук накратко какво са ви отговорили.

 26. Здравйте искам да питам като сме живели с женами 2.5 години във Франция и сега сме си на БГ какъв период от време е нужно да заплатя за здравни осигоровки за нея

  • Ако сте били осигурявани във Франция, трябва да представите на нашите данъчни документ за това, както е описано в статията.
   След което ще трябва да заплатите най-вероятно, вноски за здравно осигуряване за 6 месеца. За всеки случай, на ваше място, преди да плащам нещо, бих се допитал до нашите данъчни, какво трябва да се направи.
   Като цяло важно е през последните 3 години да сте били осигурявани във Франция или България (може и комбинация от двете) за да възстановите здравните си права в БГ.

 27. Здравейте, в момента живея в страна членка от ЕС, плащам си здравните оситуровки както в България така и тука, но всяка година се прибирам в България и ползвам услугите на лекарите по време на ваканцията си,въпроса ми е ако си спра здравните осигувки в България и те бъдат покрити, ще мога ли да ползвам услугите на лекарите както до сега, или ще бъда с прекъснати здравни права, благодаря предварително.

 28. Здравейте,
  Живея в Русия от 2003 година, имам гражданство на Русия и България, не съм си плащал осигуровките в България и не съм подавал никакви декларации в НАП, в Русия държавната медицина е абсолютно бесплатна. Смятам да се завръщам през 2017 в България. На сайта на нап статута е – С ПРЕКЪСНАТИ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА.
  Какви стъпки ще трябва да предприема и какви санкции ще бъдат срещу мен ?
  Благодаря Ви предварително.

  • Здравейте, това че не сте подали заявление, че ще пребивавате извън страната не е добра новина.
   Принципно може да пишете до НАП, дали е възможно по някакъв начин да докажете, че сте били осигуряван в чужбина. Така че да не плащате осигуровки за минали периоди в България.
   Най-вероятно, на базата на това което аз знам, ще ви се наложи за да възстановите здравните си права, да заплатите здравни вноски за последно изтеклите 60 месеца.
   За да не се окаже че съм ви подвел, пишете до данъчнте какво трябва да направите за да възстановите правата си.

 29. Здраявейте. От 27март 2014 живея и се осигорявам в Холандия. При едно от прибиранията ми в България посетих НАП и попитах какво трябва да направя за да спра ми се натрупват дължими здравни осигоровки . Отговора беше, че като реша трайно да се заърна в България да предоставя формуляр ,вече не помя кой, с което да докажа че съм плащал здравното си осигоряване в Холандия. Въпроса ми е ако не смятам скоро да се прибера трайно,какво трябва да направя за да спре натрупването на дължими суми. Не искам един ден да се окажа в ситуация на летище София да ми заявят че имам неплатени озигоровки за 5 години или нещо такова. Благодаря !

  • От агенцията за приходите са ви отговорили това, което бих ви отговорил и аз.
   Лично аз не мого да предвещавам бъдещето, но смятам че опасенията ви за това, че може да бъдете спрян на летището, за неплатени здравни осигуровки, за неоснователни.

 30. Здравейте!Живеем със съпруга ми в Гърция от 2002.Само аз съм осигурена,но осигуровката влючва и него за здраве.Предстои му постоянно да се върне в България.Въпросът ми е какво трябва да направи за да възстанови здравните си права.Гърците отказват да ни дадат формуляр Е104,казват че единственно с България имат споразумение това да става по ел.път.До колкото ми е известно това се бави с години.Благодаря!

  • Предполагам че след като официалните власти в Гърция са ви го казали, явно формуляра се издава по електронен път.
   За забявянето на документите, преди имах оплаквания, но може би са подобрили системата.
   Нямам наблюдения как седят нещата специално с Гърция.

 31. Бих искала да възстановя здравните си осигуровки след работа в Англия. Периода на пребиваване е от 16.01.2017 до 2.12.2018. Какви документи са неоходими?

  • Ако сте били осигурявани в Англия, местните здравни власти трябва да ви издадат документ за това че сте били осигурявани там.
   В различните страни тези документи имат различни имена и не бих могъл да ви кажа как се казва тамошния формуляр.

 32. Казвам се Пламенна и имам въпрос!
  От 2015 Август до ден днешен аз се водя неосигурена в България защото напуснах страната и заминах за Германия там работих около 1 година и след това останах в къщи без да се осигурявам никъде и сега ми се начислиха голяма сума осигуровки за плащане в Германия казаха ми (приятели) че ако си платя осигуровките в България за предишни години след като България и Германия са в ЕУ (Европейски Съюз) от Германия трябва да занулят дължимите пари за осигуровки ? Това тъка ли е ? И какъв документ и от каде трябва да взема от Българските служби за да занес пред службите в Германия ? Благодаря!

 33. Здравейте , благодаря Ви от сърце за труда който сте положили, най-после нещо на разбираем език без да се изгубиш в цъкане на прозорчета с препратки. Изключително лесно и достъпно, спестихте ми доста нерви и време.
  Поздрави Николова от Варна

Коментарите са изключени.