Здравни осигуровки за студенти учещи в България и чужбина

В тази публикация, ще се постараем да дадем отговор на най-често срещаните въпроси, засягащи здравните права на студентите учещи в България и чужбина.

Настоящата статия е разделена на две основни части:
1. Здравни осигуровки на студентите в България.
2. Здравно осигуряване на студентите в чужбина.

Още полезни статии свързани със здравното осигуряване, може да намерите на страницата ни, посветена на здравните осигуровки.

1. Здравни осигуровки на студентите в България.
Редовни студенти:
Ако сте студент учещ в редовна форма на обучение и нямате навършени 26 години, не получавате пенсия и нямате регистрация в Бюро по труда, здравните ви вноски се поемат от държавата.
При условие, че вече сте навършели 26 години, тогава вие трябва да поемете плащанията за здравните си осигуровки.
Ако сте студент редовно обучение и работите на трудов договор, за времето през което сте на работа, вашият работодател е длъжен да поема вашето осигуряване, вместо учебното заведение където учите.

Важно е да знаете, че в началото на всяка учебна година, студентите редовници трябва да подават в университета декларация за здравните осигуровки.
В противен случаи има огромна вероятност да се окажете здравно неосигурени.
Добре е да имате предвид, че една от най-често срещаните причини редовните студенти да губят своите здравни права, е че в периода между завършването на средното си образование и започването на висше, има период от 3-4 месеца в които те сами трябва да плащат здравните си вноски.

Задочни студенти:
Ако сте задочен студент, които не работи, трябва да знаете, че здравните ви осигуровки се поемат от вас самия.
При положение че работите, би трябвало работодателя ви, да поема вашето осигуряване.

Допълнителна информация:
Размерът на здравните вноски за неработещи лица, възлиза в размер на 20.40 лева на месец.
Лица които не са внасяли повече от 3 месеца, през последните 3 години, своите здравни вноски губят здравните си права. За да ги възстановят те трябва да платят вноските си за липсващите месеци.

2. Здравно осигуряване на студентите в чужбина.
Ако възнамерявате да учите извън България, имайте предвид че различните страни, имат различни здравни системи. Което означава, че трябва да проучите здравната система на съответната страна, където възнамерявате да учите.

В тази статия ще намерите най-общи насоки от какво се нуждаете за да сте здравно осигурен студент в чужбина.

На първо място извадете си Европейска здравноосигурителна карта.
Ако ще учите в ЕС (Европейския съюз) е силно препоръчително да си извадите ЕЗОК (Европейска здравноосигурителна карта). Тя служи като доказателство, че имате здравни права.
Посредством ЕЗОК ви се дава правото да използвате спешна здравна помощ.
Издаването и е безплатно и става за около 2 седмици.
Имайте предвид, че ЕЗОК не покрива случаи, които могат да се определят като не спешни.
Да кажем ако имате зъбобол има много голяма вероятност, да се наложи да заплатите за здравната услуга доста скъпо.
Затова е препоръчително, да имате и някакъв друг вид здравна застраховка, покриваща по-голям диапазон ситуации в които може да се нуждаете от медицинска помощ в чужбина.

Подайте удостоверение до НАП че учите в чужбина.
Както бяхме споменали по-горе в статията. Студентите учещи в редовна форма на обучение, се осигуряват за сметка на държавата (при определени условия).
Тези които живеят в чужбина, трябва да докажат самостоятелно пред НАП правото си да бъдат осигурени за държавна сметка. За целта трябва да се представят пред данъчните в България, служебна бележка или удостоверение от учебното заведение в чужбина.
В него трябва да са посочени периодите от време, през които студента е учил там, имената на въпросния студент и дата. Документа трябва да бъде легализиран от лицензирана в България фирма. Той може да бъде подадено от родителите на студента, без да е необходимо представянето на нотариално пълномощно.
За всеки случай е добре да се свържете с данъчните по електронна поща и да ги попитате, какъв документ с точно какво съдържание, трябва да им представите.

Още полезна информация за здравните осигуровки на българите в чужбина, може да намерите в статията: Освобождаване от здравни осигуровки на българите в чужбина.

Надяваме се информацията от тази статия да ви е помогнала.
Не забравяйте да ни окажете подкрепа, като използвате социалните бутони в сайта.

28 мнения за “Здравни осигуровки за студенти учещи в България и чужбина”

 1. Здравейте!На 3 септември тази година сина ми напусна работа,на 7 септември си подаде документите за регистрация в бюрото по труда-има право на обезщетение за 4 месеца.На 11 септември неочаквано му се обадиха от висшето учебно заведение,в което кандидатства,но не беше приет първоначално,че е приет в последствие.Питането ми е-проблем ли е и има ли право да получава обезщетенията си за тези 4 месеца при тези обстоятелства!

  • В описания от вас случай, аз не виждам проблем, синът ви да получава обезщетение за безработица.
   Единствено което би било добре да направи е да попита в учебен отдел, дали трябва да подава декларация, за това че е регистриран в бюрото по труда.
   Тъй като ако не се лъжа, от въпросното бюро, би трябвало да плащат осигуровките му, за тези четири месеца.

 2. Здравейте.Синът ми ще пропусне по здравословни причини 1 година от редовното обучение .През тази година ще се поемат ли от държавата здравните вноски или той трябва да ги внася сам?

  • Принципно много зависи от конкретния случай. Най-добре би било, да напишете едно писмо до НАП с подробности относно случая на синът ви. Тъй като те, биха могли да ви дадат, най-точна информация какво да правите.

 3. Здравейте,
  Благодаря ви за полезната информация и за помощта! Бих искала да попитам относно осигуровките за периода на обучение в чужбина. Почти съм приключила магистратурата си в страна, която е извън ЕС, но подадох заявление от освобождаване от здравни осигуровки при заминаването си преди 3 г. Сега, връщайки се, мога ли да подам тази служебна бележка за обучение в чужбина и да ми бъдат възстановени правата със задна дата?

  • Най-добре е да попитате нашите данъчни, какво стъпки трябва да предприемете по вашия казус.
   За съжаление не съм много добре запознат как седи ситуацията за студентите учили извън ЕС. Най-вероятно не е по-различна от тази за студентите учили в него, но все пак е добре да питате, за да не ви подведа.

 4. Здравейте, благодаря за статията.
  Искам да попитам нещо. От декември съм на 26 години и вече не получавам здравни осигуровки от
  университа си. Въпросът ми е трябва ли да подавам
  декларация номер 7 за да бъда здравно осигурен,
  или това се налага само когато човек прекъсне работа.

  • Без да съм на 100% сигурен, мисля че трябва да подадете декларацията.
   За всеки случай, за да не се разкарвате излишно, звъннете на данъчните да ги питате.

 5. Аз сам в Холандия от 2 години, здравните осигуровки европейски се плащат редовно. Като се прибера в България не дай си боже се разболея, какви документи да взема от Холандия за да бъда лекувана в БГ. Да нямам проблеми с лечението.

  • Бих ви посъветвал да прочетете статията от нашия блог: „Освобождаване от здравни осигуровки на българите в чужбина.“ Линк към нея може да намерите в края на настоящата публикация.

 6. Здравейте,
  Аз съм студентка редовно обучение в държава членка на ЕС, но сам на 29 години.
  Въпроса ми е, защо трябва да плащам здравни осигуровки в България, след като университета в които следвам ми ги поема.Също така имам издадена европейска здравна карта от държавата в която уча и живея.
  Така не се ли получава двойно здравно осигуряване или аз бъркам ?

  • Има доста логика в думите ви.
   Най-разумно ще бъде ако напишете до нашите данъчни, конкретни въпроси за това. Как бихте могли да избегнете, двойното здравно осигурително облагане.

 7. Здравейте,

  Плащам си здравните редовно, но изпитвам трудност при намирането на работа. В момента не уча и не работя. Отскоро ми обещаха работа на трудов договор. Искам да попитам мога ли да получа обезщетение от бюрото по труда за месеците, които не съм работила. А те са доста. Не съм регистрирана в бюрото по труда, тъй като сметнах, че съм си намерила работа, но още нямам сключен договор. Как да процедирам в това отношение? Благодаря предварително.

 8. Здравейте, искам да попитам ако уча в България и започна работа, трябва ли да подам нова декларация към университета и ако напусна тази работа, университетът ще започнели отново да изплаща здравните ми осигуровки?

  • До преди няколко години, ако не се лъжа изискване да се уведоми университета ако се започне работа, за да не ви осигуряват от там.
   За 2015г. не знам как седят нещата, може да са изградили система за автоматично извествяване на университетите, ако някой друг ви осигурява, макар че се съмнявам в това.
   Най-добре ще бъде, да позвъните директно в университета и да ги питате.

 9. Аз съм в Белгия от 10 години и сега реших да се върна в Бг, какви дукомети ми трябват от Белгия.

 10. Здравейте. Към настоящия момент съм студентка редовно обучение (под 26год) , със двойно гражданство (мкд. и бг.). В 1ви курс бях здравно осигурена на мкд.егн и имам служебен номер , а тази година подадох на българското. Въпроса ми е, какво трябва да направя за да ми бъдат възстановени здравните права, понеже пише ,че съм със прекъснати,тъй като университета исплаща здравните ми осигуровки ?

  • Явно има някакъв проблем с обмяната на информация между университета и данъчните.
   Трябва да се свържете с агенцията за приходите за да разберете какъв е проблема.

 11. Здравейте! Ноември месец завърших университет и съответно нямам платени здравни осигуровки. Сега за да си ги внеса трябва ли да подам и декларация 7 и ще бъда ли глобена? Благодаря!

  • Да трябва да подадете дек. 7 за да започнат да отчитат платените от вас осигуровки.
   А за това дали ще бъдете глобена, реално е предвидена глоба, но на практика от две години никой не се е оплаквал от това да е бил глобен.

 12. Здравейте,
  Синът ми Петьо Андонов е студент 1-ва година в Холандия. Учебната година започна през м. септември 2015г. През месец април видях в сайта на НАП, че здравноосигурителните му права са прекъснати. Платих дължимата сума за възстановяване на правата. Какво трябва да се направи, за да му бъдат превеждани здравните вноски за държавна сметка? Платената от мене сума ще ми бъде ли възстановена?

  • Предполагам че синът ви се осигурява здравно в Холандия, най-вероятно от университета в който учи ули по друг начин.
   За да се признаят осигуровките му в България, той трябва да представи документ на нашите данъчни, издаден от съответните власти в страната където пребивава, за това че е бил здравно осигуряван там.
   Относно възстановяването на сумите които сте внесли за здр. осигуровки, трябва да питате нашите данъчни какъв е редът за това.

 13. Здравейте! Студент съм в страна членка на европейския съюз и бих искал да задам следния въпрос: Според информацията която намерих в този сайт, студентите в чужбина се осигуряват от държавата, но за какъв период от време? За периода на обучението(тоест от началото до края на учебната година), или за цялата година?
  Тази година вече два пъти представях удостоверение в НАП, че съм студент във еди си кой университет еди си къде записан в редовна форма на обучение, и всеки път ми казват че с този документ могат да ми оправят здравното осигуряване само до датата на издаването на документа, тоест не може да бъдат покрити здравни осигуровки за бъдещ период, а осигуряването става само за минал период от време?
  И от това следва и друг въпрос: Ако не съм представил този документ удостоверяващ че уча в чужбина в срок от 3 месеца от последно покритите ми осигуровки, това значи ли че ще съм здравно осигурен и няма да мога да ползвам определени здравни услуги? И ако е така трябва на всеки 3 месеца да представям документ с който да удостоверявам обучението си в чужбина(включващо разходите ми за пътуване и разходите за преводи)? Благодаря предварително!

 14. Здравейте, искам да попитам магистри редовно обучение платено имат ли право на осигуровки?

 15. Здравейте! Някой има ли представа как ще се оситуряват бъдещите студенти следващите 2-3 месеца , като в условия на ПАНДЕМИЯ не могат да си намерят работа? И какви промени е направила БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА в тази изключителна ситуация ?
  Благодаря предварително!

Коментарите са изключени.