Лицата осигурявани под 420лв. губят здравните си права от 01.04.2016г.

Поради промени в Закона за здравното осигуряване, приети през миналата година, лицата които биват осигурявани под 420лв на месец, ще загубят здравните си права.

Това се обуславя от факта че от 1 януари 2016г. минималната работна заплата стана 420лв. В следствие на което и сумата за здравно осигуряване се увеличава.
Въпросното изменение ще започне да се отразява във здравния статус на работещите от 01.04.2016г. когато изтекат 3-те месеца, след които дадено лице губи здравните си права, поради това че не е било осигурявано.

Промените ще засегнат хората които имат доходи от хонорари и тези чиито приходи са от граждански договори, при положение че се осигуряват под 420лв. на месец.

Тоест от тези изменения ще бъдат засегнати най-вече, гражданите управляващи свободни професии.

Например: Ако имате сключен договор на 380лв за даден месец, вие няма да се водите здравно осигурен, тъй-като сумата е под 420лв.

Въпросните промени ще засегнат и хората чиито трудов договор е прекратен, но работодателят не е уведомил приходната агенция, посредством специална декларация по образец. Във въпросната декларация №1 трябва да е посочено на каква сума е осигуряван служителя, отработените дни и друга информация изискваща се във въпросния документ, за да може дадено лице да има здравни права.

От Proverka.eu ви препоръчваме всеки месец да преглеждате нашата страница посветена на здравното осигуряване в България и да проверявате здравния си статус, за да не бъдете неприятно изненадани, когато ви се наложи да използвате здравните си права.

8 мнения за “Лицата осигурявани под 420лв. губят здравните си права от 01.04.2016г.”

 1. Синът ми ми е личен асистент на 4 часа за 200лв,с договор към общината. Това значи ,че не е осигурен при това положение! Отвратителна държава!

  • За да не ви подведа с отговор, тъй-като не съм напълно сигурен, най-добре ще бъде ако се допитате до някой служител на Агенцията за приходите.

 2. Синът ми е с диагноза епилепсия.никъде не може да започне работа.осигурявам го аз.Що за държава е това?Аз съм пенсионер

  • По тази тема не съм специалист, но при положение че човекът страда от епилепсия, не би ли трябвало да има ТЕЛК и съответно държавата да заплаща осигуровките му за здраве?

 3. Възможно ли е да нямам трудов договор ,а да ми са платени само здравните осигуровки от работодателя

  • Не знам какъв е точно вашия случай, но по принцип е възможно друго лице да плаща здравните ви осигуровки.
   Трябват му само личните ви данни: три имена и ЕГН.

 4. Осигуряват ме на по-малко от 420 лв. Какво трябва да направя, за да не изгубя правата си – мога ли аз да плащам осигуровките си и как става това?

  • Да бихте могли да се осигурявате допълнително.
   Тъй-като не знам какъв е вашия случай, би хи посъветвал да се консултирате със спецовете на НАП, за това какво точно да направите.

Коментарите са изключени.