Лицата осигурявани под 420лв. губят здравните си права от 01.04.2016г.

Поради промени в Закона за здравното осигуряване, приети през миналата година, лицата които биват осигурявани под 420лв на месец, ще загубят здравните си права.

Това се обуславя от факта че от 1 януари 2016г. минималната работна заплата стана 420лв. В следствие на което и сумата за здравно осигуряване се увеличава.
Въпросното изменение ще започне да се отразява във здравния статус на работещите от 01.04.2016г. когато изтекат 3-те месеца, след които дадено лице губи здравните си права, поради това че не е било осигурявано.

Промените ще засегнат хората които имат доходи от хонорари и тези чиито приходи са от граждански договори, при положение че се осигуряват под 420лв. на месец.

Тоест от тези изменения ще бъдат засегнати най-вече, гражданите управляващи свободни професии.

Например: Ако имате сключен договор на 380лв за даден месец, вие няма да се водите здравно осигурен, тъй-като сумата е под 420лв.

Въпросните промени ще засегнат и хората чиито трудов договор е прекратен, но работодателят не е уведомил приходната агенция, посредством специална декларация по образец. Във въпросната декларация №1 трябва да е посочено на каква сума е осигуряван служителя, отработените дни и друга информация изискваща се във въпросния документ, за да може дадено лице да има здравни права.

От Proverka.eu ви препоръчваме всеки месец да преглеждате нашата страница посветена на здравното осигуряване в България и да проверявате здравния си статус, за да не бъдете неприятно изненадани, когато ви се наложи да използвате здравните си права.

4 thoughts on “Лицата осигурявани под 420лв. губят здравните си права от 01.04.2016г.

  1. Синът ми ми е личен асистент на 4 часа за 200лв,с договор към общината. Това значи ,че не е осигурен при това положение! Отвратителна държава!

    • За да не ви подведа с отговор, тъй-като не съм напълно сигурен, най-добре ще бъде ако се допитате до някой служител на Агенцията за приходите.

  2. Синът ми е с диагноза епилепсия.никъде не може да започне работа.осигурявам го аз.Що за държава е това?Аз съм пенсионер

    • По тази тема не съм специалист, но при положение че човекът страда от епилепсия, не би ли трябвало да има ТЕЛК и съответно държавата да заплаща осигуровките му за здраве?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>