Промени в системата на здравното осигуряване през 2016 година.

Промените в системата на задължителното здравното осигуряване, през 2016 година са няколко. В следващите няколко реда сме обърнали внимание на най-важните, засягащи големи групи от населението на България.

За повече полезни статии свързани със здравното осигуряване, посетете нашата страница посветена на здравните осигуровки.

Загуба на здравно осигурителни права през 2016г.
През 2016г. прекъсването на здравно осигурителните права на лицата осигуряващи се за своя сметка (безработни, лицата упражняващи свободни професии, едноличните търговци, и други), става така, както ставаше и през миналите години, тоест ако през последните 36 месеца имате повече от 3 месеца неплатени здравни вноски, здравните ви права ще бъдат прекъснати.

Възстановяване на здравни права.
Новия момент през 2016 година е че за да се възстановят здравните ни права, трябва да се заплатят всички неплатени здравни осигуровки за последните 5 години (60 месеца). За сравнение през изминалите години този период беше само 3г. Тоест има увеличение от 3 на 5 на годините за които трябва да са внесени здравните ни вноски, за да бъдат възстановени правата ни.

През 2016г. за да се възстановят здравните права на определено лице, то трябва да заплати неплатените си здравни осигуровки, за последните 60 месеца назад във времето. Сумата без лихвите възлиза на 60*16.80=1008 лева.

Внимание!
Тъй като в Proverka.eu имахме няколко запитвания, дали ако сме загубили здравните си права трябва да плащаме здравни осигуровки за 60 месеца назад във времето за да ги възстановим.
Искаме специално да подчертаем, че за да възстановите правата си, трябва да платите здравни вноски само за месеците за които те не са били плащани, през последните 5 години.

Пример: Ако през последните 60 месеца имате 7 месеца през които не сте плащали осигуровките си. Ще се наложи за да възстановите правата си, да платите осигуровки за 7-те месеца през които те не сте били плащани.
Надяваме се след този пример всичко да е станало напълно ясно.

Размерът на здравните осигуровки за 2016 година, за безработни лица остава 16.80 лева на месец.

Напомняне:
Ако сте безработно лице не забравяйте да подадете декларация 7, преди да платите здравните си вноски. Повече за декларацията може да прочетете тук.

Надяваме се статията да ви е била полезна.
Не забравяйте да ни окажете подкрепа, посредством социалните бутони в сайта.

4 thoughts on “Промени в системата на здравното осигуряване през 2016 година.

 1. Аз не съм спирал да работа от 5 години назад.Но имам прекъснати права,Значи един мой бивш работодател нито ме е осигорявал нито ме е водил на работа.Аз какво да правя към кого да се обърна като са се минали 4 години от тогава?

  • Обърнете се към Националната Агенция за Приходите.
   Вярвам че те ще ви решат проблема.

 2. Здравейте ,

  поздравления за портала – изключително полезен е!.
  Относно горната статия , искам да спомена че с дата 23.08.2016 от НОИ ме уведомиха, че не е нужно да внасям допълнителни здравни осигуровки , за времето през което ползвам обезщетение за безработица ( в моя случай 8 месеца). Вероятно самостоятелно здравно осигуряване е дължимо след периода на 60% обезщетение.

  • Щом са ви уведомили от НОИ, най-вероятно това е истина.
   Благодаря ви за коментара.
   Вярвам че ще бъде полезен и за други хора във вашето положение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>