Промени в системата на здравното осигуряване през 2016 година.

Промените в системата на задължителното здравното осигуряване, през 2016 година са няколко. В следващите няколко реда сме обърнали внимание на най-важните, засягащи големи групи от населението на България.

За повече полезни статии свързани със здравното осигуряване, посетете нашата страница посветена на здравните осигуровки.

Загуба на здравно осигурителни права през 2016г.
През 2016г. прекъсването на здравно осигурителните права на лицата осигуряващи се за своя сметка (безработни, лицата упражняващи свободни професии, едноличните търговци, и други), става така, както ставаше и през миналите години, тоест ако през последните 36 месеца имате повече от 3 месеца неплатени здравни вноски, здравните ви права ще бъдат прекъснати.

Възстановяване на здравни права.
Новия момент през 2016 година е че за да се възстановят здравните ни права, трябва да се заплатят всички неплатени здравни осигуровки за последните 5 години (60 месеца). За сравнение през изминалите години този период беше само 3г. Тоест има увеличение от 3 на 5 на годините за които трябва да са внесени здравните ни вноски, за да бъдат възстановени правата ни.

През 2016г. за да се възстановят здравните права на определено лице, то трябва да заплати неплатените си здравни осигуровки, за последните 60 месеца назад във времето. Сумата без лихвите възлиза на 60*16.80=1008 лева.

Внимание!
Тъй като в Proverka.eu имахме няколко запитвания, дали ако сме загубили здравните си права трябва да плащаме здравни осигуровки за 60 месеца назад във времето за да ги възстановим.
Искаме специално да подчертаем, че за да възстановите правата си, трябва да платите здравни вноски само за месеците за които те не са били плащани, през последните 5 години.

Пример: Ако през последните 60 месеца имате 7 месеца през които не сте плащали осигуровките си. Ще се наложи за да възстановите правата си, да платите осигуровки за 7-те месеца през които те не сте били плащани.
Надяваме се след този пример всичко да е станало напълно ясно.

Размерът на здравните осигуровки за 2016 година, за безработни лица остава 16.80 лева на месец.

Напомняне:
Ако сте безработно лице не забравяйте да подадете декларация 7, преди да платите здравните си вноски. Повече за декларацията може да прочетете тук.

Надяваме се статията да ви е била полезна.
Не забравяйте да ни окажете подкрепа, посредством социалните бутони в сайта.

12 мнения за “Промени в системата на здравното осигуряване през 2016 година.”

 1. Аз не съм спирал да работа от 5 години назад.Но имам прекъснати права,Значи един мой бивш работодател нито ме е осигорявал нито ме е водил на работа.Аз какво да правя към кого да се обърна като са се минали 4 години от тогава?

  • Обърнете се към Националната Агенция за Приходите.
   Вярвам че те ще ви решат проблема.

 2. Здравейте ,

  поздравления за портала – изключително полезен е!.
  Относно горната статия , искам да спомена че с дата 23.08.2016 от НОИ ме уведомиха, че не е нужно да внасям допълнителни здравни осигуровки , за времето през което ползвам обезщетение за безработица ( в моя случай 8 месеца). Вероятно самостоятелно здравно осигуряване е дължимо след периода на 60% обезщетение.

  • Щом са ви уведомили от НОИ, най-вероятно това е истина.
   Благодаря ви за коментара.
   Вярвам че ще бъде полезен и за други хора във вашето положение.

 3. Здравейте интересува ме ако платя всичко без лихвите ще ми бъдатли платени здравните и като имам повече пари ще си платя лихвите аз се водя на работа просто имам малко за плащане ?

  • Това е доста интересен сличай.
   Не бих могъл да ви дам отговор, тъй като не съм попадал в подобна ситуация.
   Ако пробвате аз а вероятно и много други хора, ще сме ви благодарни ако споделите какво е станало.

 4. Мака ми е с решение на телк и се води социално слаба ,получава и помощи за отопление и тн,получи инсулт в Ямбол приеха е в болницата но понеже има неплатени осигуровки за 2012,2013 и 5 м от 2014 искат да бъдат платени преди 2 и половина пак получи инсулт но беше в Пловдив по местоживеене и всичко си беше поето от Агенцията по социално подпомагане,тук в момента от болницата не са наясно с процедурата и искам да знам какво трябва да направя?

  • Случаят ви е доста специфичен и тъй-като не бих искал да ви подведа, бих ви посъветвал да се свържете с агенцията по приходите.
   Тук http://proverka.eu/blog/kontakti-s-nap/ може да видите техните телефони и имейл.

 5. Здравейте, моят случай е следният, ако може да ми помогнете какво да правя. Осигурена съм на трудов договор и в момента съм 2 година по майчинство, а се оказа че от 01,2016 съм с прекъснати здравни права

  • На базата на това което сте описали, предполагам че има някакво недоглеждане във вашия случай.
   Моя съвет е да се свържете със специалистите на агенцията за приходите, за да разберете какъв е проблема.

 6. Работех в Словения 9 месеца. Сега в края на декември се прибрах в България и си донесох документ Е 104 с който да ми признаят осигуровките в БГ. В Словения имах трудов договор и бях осигурена. Миналата година по същия начин донесох такъв документ Е 104 и нямаше проблем Статуса ми беше възстановен. Сега съм бременна и от НАП Шумен ми казват че документа който съм донесла от Словения не може да ми възстанови статуса в България. Как да отида на лекар сега. Всеки път трябва да плащам за преглед ли????

  • Първо бих ви посъветвал да попитате спецовете на агенцията по приходите, какъв документ трябва да им предоставите за да ви признаят осигуровките.
   Тоест трябва да разберете какъв е проблема с документа който сте им представили а те са отхвърлили.
   Принципно Е104 би трябвало да ви свърши работа.
   Освен това, като бъдеща майка, ако не се лъжа би трябвало да попадате под специална защита на закона.

   Резервния вариант е да си платите осигуровките за здраве за 12 месеца назад във времето, за да ви бъдат възстановени здравните права.
   Накратко процедурата е следната, първо подавате декларация образец 9 в която посочвате че ще превеждате пари за възстановяване на здравни права на завърнало се от чужбина лице. След което заплащате вноски за здраве 12 * 33.60 = 403.20лв.
   Искам да подчертая, че е най-добре да попитате по телефон или на място, служителите на НАП дали “резервния вариант”, който съм посочил би ви свършил работа, тъй-като при него има и някои допълнителни изисквания.

   В допълнение бих ви препоръчал да прочетете следната статия: http://proverka.eu/blog/освобождаване-от-здравни-осигуровки/ в която множество хора работещи в чужбина, откриват отговори на редица въпроси за здравните осигуровки.

Коментарите са изключени.