Подаваме Декларация образец № 7 или оставаме без здравни осигуровки.

Декларация образец 7 може да изтеглите от тук.

Поради зачестилите оплаквания на хора останали без здравни права, заради неподадена Декларация образец № 7, решихме да напишем тази статия, чрез която да внесем яснота по въпроса. Тук ще откриете отговори на най-често задаваните въпроси, свързани с въпросната Декларация 7.

Съдържание на статията.

 1. Кои хора трябва да подават Декларация образец № 7.
 2. Защо здравните ни осигуровки са непогасени, въпреки че сме ги платили – проблема с неподадената Декларация 7.
 3. Какво ще стане с парите които сме дали за здравни осигуровки, но се водят като надвнесени в системата на НАП ?
 4. Как може да подадем декларация 7 ?
 5. Глоби за неподадена навреме Декларация седем.
 6. Какво да направим за да не бъдем глобени за това че не сме подали навреме Декларация 7.
 7. Кои хора най-често са засегнати от неподаването на въпросния документ.

1. Кои хора трябва да подават Декларация образец № 7.
В най-често срещания случай това са безработните лица трайно останали без работа, които не са осигурявани от държавата. За по подробна информация кои са лицата задължени да подават декларация седем, може да погледнете чл.40,ал.5 от „Закона за здравното осигуряване“.

Срокове за подаване: Декларация образец № 7 се подава до 25 число на месеца, следващ месеца в който сте останали без работа.
Пример: Ако сте останали безработни на 1 февруари, трябва най-късно до 25 март да подадете въпросния документ.

Декларация седем се подава само по един път, след всяко оставане без работа. Тоест дори и да работите някъде за един ден, вие трябва след това да подадете въпросния документ в НАП.

2. Защо здравните ни осигуровки са непогасени, въпреки че сме ги платили – проблема с неподадената Декларация 7.
Все по чести стават случаите на хора оплакващи се, че са платили здравните си осигуровки, но се водят като лица с прекъснати здравно осигурителни права.

Една от най-често срещаните причини за този проблем, е че въпросните лица не са подали Декларация образец № 7.
От началото на 2013 година, всички хора които плащат здравните си осигуровки, като самоосигуряващи се лица, трябва да са подали Декларация № 7 в НАП.
В противен случай парите които внасят за здравни осигуровки няма да отиват за тяхното погасяване а ще се водят като надвнесени.

Пример: Ако решите да внесете здравните си осигуровки, но не сте подали Декларация образец № 7 в НАП. Парите които сте платили няма да отиват за погасяване на здравни осигуровки а ще се бъдат отразени като надвнесени.
В следствие на което при проверка за здравен статус, вие ще фигурирате в системата на НАП като лица с прекъснати здравно осигурителни права.

3. Какво ще стане с парите които сме дали за здравни осигуровки, но се водят като надвнесени в системата на НАП ? След като подадете декларация образец 7, сумите които сте внесли за покриване на здравните ви осигуровки ще покрият месеците за които са дължими.

4. Как може да подадем декларация 7 ?
Съществуват няколко варианта за подаване на въпросния документ.
Един от тях е да го подадете на място лично или посредством упълномощено лице. Друг вариант е да изпратите документа по пощата с обратна разписка.

5. Глоби за неподадена навреме Декларация седем.
За съжаление е предвидена и глоба за хората които не са подали навреме въпросния документ.
Размерът на глобата варира от 500 до 1000 лева.

Внимание!
Това че съществува предвидена санкция, не означава че задължително ще ви бъде наложена.
Дори и да ви бъде наложена глоба, тя може да бъде обжалвана.
Когато отправих въпрос към данъчен специалист, дали ще ме глобят за това че бях закъснял с подаването на декларацията, ми бе отговорено че това се преценявало на място.

6. Какво да направим за да не бъдем глобени за това, че не сме подали навреме Декларация 7.
За щастие в чл.34 от „Закона за административните нарушения и наказания“ е предвиден давностен период от една година, след който глобата която трябва да бъде наложена губи давност.
Тоест ако е изминала една година, няма да бъдете глобени за това, че не сте подали навреме декларацията.

Ако не е изминала една година, тогава съществуват два варианта :
Единият е да отидете в НАП за да ви глобят, след което да подадете възражение за наложената глоба.
В тази ситуация има шанс да се разминете само с предупреждение.

Втория вариант е да изчакате давностния период от една година да мине, след което да подадете Декларация образец № 7.
Втория вариант от 2013 година вече не е приложим, тъй като през този период няма да можете да погасявате здравните си осигуровки, поради причините описани в точка 2 на тази статия.

7. Кои хора най-често са засегнати от неподаването на въпросния документ.
Най-често засегнатите лица се безработните, които не знаят за изискването да се подава Декларация образец № 7.
Остава да се надяваме, че в скоро време абсурдните глоби и въобще изискването за подаване на въпросната декларация ще бъдат отменени. В противен случай е напълно възможно, все повече хора да бъдат откъснати от системата на здравното осигуряване, което да доведе до колапс в здравната ни система.

Надявам се статията да ви е била от полза, за да ни подкрепите не се колебайте да използвате социалните бутони в сайта.

Полезни статии за здравните осигуровки:
Вече подаваме и заявление преди да платим здравни осигуровки в НАП.
Освобождаване от здравни осигуровки на българите в чужбина
Давност на здравни осигуровки – 2014г.
Здравни осигуровки – въпроси и отговори за здравните осигуровки.

326 мнения за “Подаваме Декларация образец № 7 или оставаме без здравни осигуровки.”

 1. Трябва ли да подавам декларация №7 за 2013 г. при положение, че се усигурявам здравно сам от преди 2013г.?

  • Да трябва да подадете. В противен случай както е обяснено в статията по-горе здравните осигуровки които внасяте няма да се отчитат като внесени.

 2. Трябва ли да подавам декларация №7 ако съм на граждански договор?

  • Зависи как сте се договорили с работодателя. Има случаи когато работодателя внася осигуровките на служителите си, но има и ситуации когато наетите лица сами си ги внасят.
   Най-добре се свържете с данъчните и ги питайте конкретно за вашия случай, какво трябва да направите.

  • Излизат ми че не съм си платила здравните осигуробки за 5,6,7.8.9 ,10 11 12 месец за 2014г а съм си ги платила по банков пат. Излиза ми и че и за 2015г не са ми платени за 1 а съм ги платила до 4 месец тази година.

 3. През 2010 г. подадох такава декларация. Наскоро останах без работа. Трябва ли пак да подавам декларация ?

  • Всеки път когато останете без работа, трябва да подавате въпросната декларация.

 4. Декларации и осигурителни такси! Какво става с гражданите, които нямат доходи? Те нямат право нито на социално подпомагане, защото немогат да докажат трайна неработоспособност, нито на лекар, който да удостовери такава. Дяволски кръг на социално-здравна система!
  Това тука не е Европа, подобни неща има може би в Третия свят, някъде в Африка или в Индия.

 5. A какво ще стане с внесените здравни вноски, които се водят надвнесени?Ще се приспаднат ли когато се подаде декларацията? А хората, които живеят в чужбина как да подадат тази декларация?

  • Тъй като смятам че въпросите ви са важни, реших да дам техните отговори директно в статията горе, погледнете точки 3 и 4. Там ще откриете отговори на вашите въпроси.

 6. Здравейте,

  Трябва ли да подам две декларации 7, в случай че пропуснах да подам в срок до края на м.май 2012 г. и от началото на 2013 г.?

 7. здравейте,
  много полезна статия, благодаря! доста неща ми се изаяхниха, но искам да помоля за още малко помощ конкретно за моя случай?
  останах без работа през март 2012, регистрирах се в бюрото по труда, откъдето ми изплащаха помощи (и би трябвало и осигуровки?) до средата на ноември. Не съм подавала никакви декларации в НАП. В статуса ми в сайта на НАП пише: Месеци без данни за здравно осигуряване: 2012:12, 2013:1, което е странно, защото до март 2012 бях на трудов договор, а след това ми обясниха, че след като ми изплащат обезщетение за безработица, съм осигурена. от друга страна в сайта на НАП пише, че съм с непрекъснати здравноосигурителни права.
  основният ми въпрос е свързан с това, че от февруари отново ми изплащат здравни осигуровки, работодателя, въпреки че не съм на трудов договор. т.е. имам около 2 месеца и половина (ноември, декември и януари), в които със сигурност никой не ми е внасял осигуровки. да подам ли въпросната декларация 7 сега или да изчакам до ноември, за да не ме глобят? или е трябвало да я подам март миналата 2012?
  (извинявам се за дългия пост, надявам се да ми отговорите, че ми е доста объркано)

  • сега загрях, че това 12 за 2012 означава декември, а не 12 месеца 🙂 значи, въпросът ми остава за тези 2 месеца (декември и януари) без осигуровки какво мога да направя без да ме глобяват?

   • Принципно не е задължително да ви глобят. Може да се разминете само с предупреждение.
    Най-добре се свържете с данъчните по телефон и ги питате какво да направите в тази ситуация. В зависимост от отговора им, вие сама трябва да прецените как е най-добре да постъпите.
    Мисля че ще е полезно да знаете, че само за два месеца без платени здравни осигуровки, няма да загубите здравните си права.

 8. Здравейте,въпросът ми е следния : Нямам плащани здравни от 03.2012 – до 20.04.201/т.е. до момента/ и не съм подавала Декларация №7.В този случай,ако искам да внеса извесна сума/според възможностите/ ще има ли глоба ,и кога трябва да подам тази декларация 7 /за да нямам глоба/.

  • Доколкото разбирам не сте плащали здравните си осигуровки около година.
   За да възстановите здравните си права трябва да сте плащали осигуровките си за здраве през последните 36 месеца.
   Относно глобите за неподадена декларация 7 прочетете статията по-горе, там ще намерите отговор на вашия въпрос.

   • Здравейте и благодаря зя отговора!Ясно ми е за възтановяване на здравните права.Най-болния и важен проблем не разбрах – ГЛОБАТА.Има ли възможност да баде избегната и как?
    РР.За пореден път съм ужасена от „неадекватни решения“ на държавата.Това е гавра с бедните граждани,защото все пак не сме имали пари да си плащаме здравните……

    • Няма да ви глобят за неподадена декларация 7 ако са минали 12 месеца.
     Най-добре се свържете с господата от НАП, обяснете им подробно вашата ситуация и ги питайте дали ще бъдете глобена.

     • Защо не задължат работодателите да уведомяват или дори да връчват Декларация 7 на освободените от работа. Аз също случайно научих от моя близка за тази декларация, но не всеки има моя късмет 🙂

    • По ЗАНН има давностен срок, след изтичането на,, който нарушителят т.е. Вие не подлежи на административно наказание т.е. няма глоба.

 9. Искам да попитам, тъй като не съм внасяла осигуровки 2011г и 2012г – 6 месеца според статията не би трябвало да подлежа на глоба за непопълнената декларация така ли е? И как мога да си внеса осигуровките без да ме глобят? Имам и друг въпрос преди седмица внесох една сума по сметката на НАП и тъй като не съм попълнила декларация какво ще стане с тази сума?

  • Извинявам се,че се намесвам!Щом си плащате сама осигуровките-има те ли подавана Декларация7?
   Намесвам се,защото от НАП ми се обадиха и някои мои въпроса /за моя случай/ ми се изясниха.Ако имате Д7 от преди 2011,и нямате промана в осигуряването през целия период до сега – глоба няма.Отивате и си плащате невнесените здравни,като в НАП се попълвали накакви формуляри.
   Обадете се и питайте служителите,конкретно за вашия случай.

 10. Здравейте,
  Докторант съм и би трябвало университетът да ме осигурява. Днес се оказа, че съм с неплатени осигуровки за периода, в който съм докторант. До преди месец осигуровките излизаха като платени. Трябвало ли е аз да подавам някаква декларация? Къде може да е грешката?

  • Най-добре ще е да се свържете директно с данъчните по телефон и много внимателно да им опишете вашия случай.

 11. Значи за всеки месец трябва по отделно да се попълва тази декларация 7 и да се изпраща? Доколкото разбирам, ако предния месец не съм я подала ще ми наложат глоба от 500 до 1000лв., а ако не искам да имам глоба, не трябва да си плащам осигуровките 1 година? Или да ходя и да загубя 3 дни в чакане за да ми я отменят.

  • Не не трябва всеки месец да се подава декларацията а само когато сте останали без работа.

 12. Подала съм Декларация 7 февруари месец, но не са ми преведени здравните осигуровки за месец януари и февруари. След като подадох декларацията би трябвало да ми се преведат осигуровките за месец януари, които ги платих януари месец, но не са.

  • В тази ситуация на ваше място бих се свързал с НАП, за да разбера къде е проблема.

 13. Здравейте, много полезна статия, но наистина съм възмутена от абсурдите на тази държава. Никога не съм работила и от години се самоосигурявам. Не съм сменяла работи или нещо подобно. Не съм разбрала за тази декларация номер 7, не съм я подала и сега вече съм без здравни права, нищо, че съм редовен платец до момента. Парите ми остават в баланса, а съм без осигровки- тъпо. И сега ако отида да подам декларация веднага ще глобят- нали така? Ами в такъв случай предпочитам вече да не плащам здравни осигуровки и ще останат без моите 16.50 и не само аз ще предпочета този вариант. Не виждам как трайно безработно лице ще плати глоба в размер на 500 лв. при положение , че нищо лошо не е направил и си плащал редовно. Има ли вариант да се избегне глобата и какъв е той. Нещо не ми стана ясно в горните ви обяснения. Значи ли , че ако ида след една година да я подам няма да ме глобят, това е смешка. Ще ходя на частно на лекар, защото и без това в здравната ни система се нагледах на какво ли не. Жалко само за бедната ни държава, защото такива като мен самоосигяващи се са 30 % от Българите и спрем ли и ние да плащаме , кой остава, ромите ли?

  • Ако е изминала една година от както се самоосигурявате няма да ви глобят.
   Просто ще подадете декларация седем и парите които сте надвнесли, ще погасят месеците без здравно осигуряване. А иначе съм съгласен с вас, че специално този закон не е много добре измислен.

 14. Здравейте!Студент съм редовно обучение(безработен),но си плащам осигуровките сам от март 2012 поради факта, че навърших 26г. и университета спря да ми поема осигуряването(не мога да си го обясня ЗАЩО). За 2012 не съм подавал никаква „декларация седем“ и нямаше проблем след като си платя в банката след това, да ми го отчетат и в НАП. Но след последното ми плащане на 19.03.2013( за 2012г. – 12м, 2013г. – 1 и 2 м.) виждам, че още не са ми отчетени в НАП явно е проблема в декларация 7, но за нея научавам днес 14.03 2013.Та мисълта ми е следната подлежа ли вече на санкция и как така за 2012 не съм подавал упоменатия документ пък всичко си беше „ок“.Благодаря!

  • Ще започна отзад напред. Изискването за подаване на декларация 7 влезе в сила от 2013г и затова не сте имали проблеми досега.
   Относно санкциите свържете се с НАП. Опишете им подробно вашата ситуация и ги питайте дали подлежите на глоба. След това сам трябва да си направите сметка, как е най-добре да постъпите.

  • Ако съм на ваше място млади господине,ще отида в НАП или в Здравно осигурителния институт и най – учтиво ще попитам за ситуацията,в която с Ви поставили! И ако имат наглостта да Ви заплашат с законовата глоба, бих ги запитала най- спокойно защо не са ме информирали с писмо за тъй наречената Декларация 7?Ако и тогава останат така нагли да искат да Ви глобят, аз бих ги заплашила най- спокойно със съд за нарушаване на гражданските и човешките ми права,защото не са ме информирали за съответната промяна в закона!

 15. Здравейте, платих си ЗОВ за м.1. 2013г., през март 2013г, без да съм подала обр. 7, защото не знаех за това. След като разбрах подадох този образец на 25.3.2013г. но все още ми дава, че съм без осигуряване за този месец. Дали ще ми признаят внесената сума или не заради това, че съм закъсняла с подаването на образеца. Или казано по нашенски да пия една студена вода. Към кой да се обърна за адекватен отговор. Благодаря ви предварително!

  • Би трябвало след като сте подали „декларация 7“, сумите които сте внесли за здравно осигуряване да отидат за погасяването на здравните ви осигуровки.
   Най-добре се обърнете към данъчните за да разберете къде е проблема.

 16. Здравейте,днес ходих да подам тази декларация 7. До 31.10.2012 университетът ми плащаше здравните осигуровки,след това аз сама ги плащам. Платила съм ги до април включително 2013. Когато проверя здравните си осигуровки,ми излиза,че имам задължения за 01 и 02 месеци 2013. Тъй като не знаех,че има глоби днес подадох тази декларация 7,но не ми казаха нищо относно някаква глоба. Възможно ли е нарочно нищо да не са ми казали и да започнат да ми удържат парите от здравните за глобата? Пази боже да не е така! Благодаря.

  • Съмнявам се да удържат парите ви за глоба. Ако имаше глоби щяха да ви съставят документ за това и щяхте да разберете. Предполагам че е необходимо известно време, докато данните ви бъдат опреснени.

 17. Здравейте! До 31.09.2012 университета ми плащаше здравните осигуровки. Понеже през това време си търсех работа и фирмата в която намерих ми предложиха специално обучение което ще трае до края на май тази година. Понеже до тогава няма да имам собствен доход реших да отложа плащането на здравни осигуровки. Съответно при проверка на сайта на НАП ми излиза, че нямам внсени одигуровки за месеците 10, 11 и 12 на 2012 и 01 и 02 на 2013. Сега искам да си възстановя здравноосигурителните права, но научих за въпросната декларация образец 7 и съм силно разколебан дали да го правя. Въпросът ми е, ако реша да си платя осигуровките и ми наложат глоба ще ми възстановят ли здравните права преди да я платя. До кого трябва да подам възражението за наложената глоба и какво основания е най-добре да изтъкна в него за да не ми я наложат. Ако реша да не си плащам осигуровките сега докога трябва да чакам за да изтече давността на глобата. При положение, че не съм осигуряван от октомври 2012 до октомври 2013 ли трябва да изчакам?
  Благодаря предварително!

 18. Здравейте, имам още един въпрос. Ако вместо да отида в офиса на НАП подам декларация образец 7 по пощата с обратна разписка, по какъв начин ще ми бъде съставен акта. Ще ми го пратят на постоянния адрес ли? В такъв случай ще мога да избегна плащането му като след получаване на ивестие от пощата просто не отида да си го взема (системата работи с актове на КАТ), поради което след изтичане на определен срок пощата ще го върне обратно на НАП и те от своя страна ще трябва да ми го пратят отново. Мога ли по този начин да изчакам докато просто му изтече давността, а в същото време декларация образец 7 е подадена. Ще се радвам, ако някой ми отговори и сподели има ли подобен опит.

 19. Здравйте, разбрах че ако мине 1 година няма да има глоба, но някъде чух че ако 3 месеца не са внасяно осигуровки има глоба от 500 лв.Това вярно ли е? И ако парите ми стоят надвнесени мога ли да я избегна тази глоба

  • Да ако имате повече от 3 месеца неплатени осигуровки за здраве е предвидена глоба от 500 лв.
   Това дали ще ви я наложат е друг въпрос. До сега не съм чул за случай с наложена глоба за този вид нарушение, но всяко нещо си има първи път.
   Относно въпроса ви, дали ако парите ви са надвнесени, може да избегнете глоби не бих могъл да ви дам отговор. За да получите отговор на този въпрос, може да се обадете по телефон на данъчните и ги питате за това.

 20. Миналата 2012.г , синът ми завърши средното си образование.До този момент не е работил и му плащаме здравните оситуровки.Преди няколко дни видях ,че са му прекъснати здравните осигуровки независимо, че са платени до сега.Няма стари задължения.Трябва ли да подава тази декларация 7 ?

  • Не бих могъл да кажа със сигурност къде точно е проблема.
   Както и вие предполагате най-вероятно е заради неподадената декларация 7.
   Най-добре ще е да се свържете по телефон със служителите на НАП и да ги питате къде точно е проблема.

 21. Здравейте, моят син е студент редовно обучение, но навърши 26 години и вече не му внася държавата здравните а от този месец самият той си ги внася.ВЪПРОСА МИ Е СЛЕДНИЯТ:ПРИ ПЛАЩАНЕ НА ДВА МЕСЕЦА ЗДРАВНИ, БЕЗ ДА ИМА ПРЕКЪСВАНЕ,НЕ НИ Е ПОИСКАНА ДЕКЛАРАЦИЯ 7?
  ОЗНАЧАВА ЛИ ЧЕ В НЕГОВИЯ СЛУЧАЙ НЕ Е НЕОБХОДИМА, ПОНЕЖЕ ТОН Е В ЗАВЕРЕНА СИТУАЦИЯ?

  • Не бих искал да изказвам предположения, затова бих ви посъветвам просто да се свържете с данъчните служители и да ги питате какво трябва да направите във вашия случай.

 22. Здравейте,
  Първо искам да Ви поздравя за полезната рубрика с въпроси и отговори!
  Моят въпрос е следния: При условие, че минала година съм подала Декларация 7 и оттогава все още съм безработна, необходимо ли е да подавам отново такава Декларация?

 23. Подадох декларация № 7 по пощата. Безработна съм от много години, но ме посъветваха да напиша на декларацията дата декември 2012, защото от тази дата съм без осигуровки в регистъра, въпреки ,че си ги внасям. Сега си мисля, че може би сгреших и е трябвало да си напиша датата от преди 6 години, когато наистина останах без работа. Как мислите ще имам ли глоба в случая?

 24. Защо след като съм подала декларация №7 и всеки месец редовно си плащам здравната вноска сега ми излиза, че имам неплатена вноска за месец 3 ?.Нямам и стари задължения .

 25. от всичко изписано ми стана едно ясно.че в нашата мила татковина трябва да разбираш от всичко освен за това което си учил.просто ще помоля за консултация.от ноември 2012 съм без работа с една дума не осигурена.тъй като и аз за първи път чувам за тази декларация 7 а реших да почна сама да се осигурявам за да не губя здравни права.просто какво да правя.

 26. Здравейте,
  Интересува ме за подаване на Декларация – Образец 7, за здравноосигурителните вноски, за София, община Витоша, на кой адрес трябва да изпратя документа с обратна разписка – на ул. Аксаков 21 или на бул.„Дондуков” 52.

  Предварително благодаря за отговора!

  Поздрави!

  • Опасявам се, че не съм запознат кое данъчно отговаря за община Витоша.
   Най-добре се свържете се с данъчните служители по телефон и ги питайте.

 27. Здравейте,
  Объркано е доста наистина и вероятно е редно да се консултирам с юрист, но все пак да попитам и вас..
  Обадих се в НАП (2 пъти), но определено се държаха тъпо, само увъртаха и нищо не ми обясниха.

  Без работа съм от февруари до октомври 2012 г. и съответно за тогава нямам здравни осигуровки. Аз поне като чета закона, следвало е да подам декларация до 25-то число на следващият месец – т.е. 25-ти март 2012 г.
  ОК – последните ми неплатени осигуровки са от октомври 2012 г. (в момента не е минала една година), но все пак е трябвало да подам декларация до 25-ти март.. тогава вече съм бил в нарушение, а от това нарушение към момента е минала година и мисля, че не би трябвало да се притеснявам от глобата.

  А вие как мислите? 🙂

 28. здр,през м.февруари тази година,подадох декл.7 и платих осигуровки за месеците 11 и 12. 2012 год. плюс 1.2013. Сега при проверка ми излиза че дължа за месеците 1,2,3 2013 год. Та въпросът ми е защо така?

  • Причините може да са много и не бих могъл да отгатна на какво се дължи проблема.
   Най-лесно ще е просто да се свържете с данъчните служители и да ги питате, конкретно във вашия случай какъв е проблема.

 29. Здравейте!Току-що проверих здравноосигурителния си статус и учудващо видях,че не се водя здравноосигурена от началото на 2013 година.Явно причината е,че не съм подала въпросната Декларация 7,за която като се поразрових видях,че трябва да се подава.До сега не съм спирала да плащам здравните си осигуровки.В моя случай ще бъда ли глобена?Забравих да спомена,че съм безработна от няколко години и досега не съм подавала никога такава декларация.

  • Отговора на вашия въпрос може да откриете в точка шеста на горната статия.
   Накратко ако е минала повече от година, откакто сте безработна, няма да бъдете глобена за това, че не сте подали въпросната декларация.

 30. Здравейте, не съм здравно осигурена за цялата 2012 година и 1,2 и 3 месеци 2013.
  Внесах скоро сума около 200 лв за покриване на миналата година, но без да знам, че трябва Декларация 7. Виждам, че не са покрити изобщо тези вноски.
  Въпросът ми е – тази 1 година за давност на глобата – до кога ще важи в моя случай и от кой месец трябва да подам Д7, за да ми признаят тези 200 лв и да продължа с вноските си – за което имам желание ?
  Благодаря предварително !

  • Доколкото разбирам от думите ви, вече е изминала една година от както се водите като безработна.
   В този случай, трябва само да отидете до НАП и да подадете декларация 7.

 31. Аз имам малък магазин за хранителни стоки и работя сама в него вече 10 години и не съм сменяла работа и през тези години стрикно спазвам всичко самоосигорявам се като си плащам ДОО и НЗОК.
  Но забелязах и то случайно, като винаги си плащам без прекъсване сега за месец март и април тази година се водя, че не съм си плащала Здравните осигоровки.Немога да разбера какъв е проблема, трябва ли в такъв случай да подавам декларация 7?
  Благодаря предварително!

  • Тъй като вашия случай изглежда доста специфичен. Бих ви посъветвал да се свържете със специалистите на НАП, за да ги питате на какво се дължи проблема с невнесените здравни осигуровки.

 32. Здравейте! Дъщеря ми беше без работа 3 месеца-от януари до март 2013г. През м. март внесохме сумата за 3-те месеца-50.40лв. През м.април разбрахме за Декларация №7 и веднага я подадохме. 1седмица по-късно при проверка в НАП – м. януари и м. февруари бяха изчезнали, като неплатени вноски, но м. март остнана. Пак ли трябва да подаваме Декларация №7?

  • Доколкото разбирам сте платили здравните си осигуровки за януари, февруари и март, но тези за март не се водят като платени. При положение че дъщеря ви не е работила през тези месеци, дори и за един ден. Вие не трябва повторно да подавате декларация 7. Причината за непогасената мартенска здравна осигуровка е някъде другаде според мен, за съжаление не бих могъл да позная къде. За да разберете какъв е проблема, най-лесно ще ви бъде просто да се свържете с данъчните по-телефон. Това е моя съвет към вас.

 33. Въпрос: Според горепубликуваното смятате ли, че лице останало без работа през 2012 и подало Д7, през 2013 трябва отново да подава в случай, че няма претенции към избора на осигурителния доход, върху който да се заплащат здравни вноски от тях?

  • Накратко не е необходимо да подавате втори път въпросната Д7, при условие че не сте работили след като сте я подали. Надявам се правилно да съм разбрал въпроса ви.

 34. В началото на месец април си платих здравните осигуровки в нап за месеците януари,февруари и март.Абсолютно никой в нап не ми каза,че трябва да се подва декларация номер 7.Сега изведнъж влизам да си проверя здравния статус и се оказва,че съм с прекъснати здравно осигурителни права.

 35. Здравейте! От 2008 г. съм безработен и се осигурявам сам, но миналата година разбирам от НАП (при една справка), че една фирмите, където работех, не са подали коректно данните, т.е. не са ме приключили и в данните на НАП излиза сякаш работя още при тях. Ситуацията е такава, че в тази фирма съм работил 7 месеца, като не пожелаха да ми дадат трудов договор, не ме осигуряваха и не ми дадоха заповед за прекратяване, а и не плащаха и редовно. Години наред си внасям здравните и никой нищо не ми казва, че има проблем, едва м.г. научавам за некоректното приключване от страна на фирмата. Но казуса не свършва до тук. Фирмата е трансформирана в нова фирма, като старата (където бях аз) вече не съществува и не функционира. Постоянно си сменят местонахождението и телефонните номера. В началото на годината, когато отидох да си платя следващата здравна вноска от НАП ми казаха, че трябва да подам и декларация 7 и да си оправя „бакиите“ във фирмата, след което да продължа с внасянето на осигуровките. Докато не си оправя „бакиите“ нямало смисъл да внасям. Така започна ходенето по мъките, издирването на въпросната фирма и след месеци мъки и неволи и със съдействието на институция аз успях да открия фирмата (вече с ново наименование, адрес, персонал и т.н.). Същите отказаха всякакви варианти, било заповед за прекратяване, уведомления и там каквото е необходимо за решаване на проблема. Изненадата ми бе, че те само са ме вписали в техните регистри, без да ми водят нищо, нито трудов стаж, нито нищо и ми казаха, че реално не съм работил при тях. С безброй дебати и караници и след като казах, че ще отнеса въпроса до Инспекцията по труда, единственото, което направиха е в трудовата ми книжка сложиха правоъгълния печат с 0 трудов стаж и без осигурителен стаж с основание чл. 62, ал. 5. Не зная това дали ще свърши работа, но зная, че сега НАП ще ме глоби за неподадена навреме декларация 7. Въпроса ми е без да съм виновен аз и за това, че някой не са си свършили работата, защо трябва аз да плащам глоби?! Още повече, че съм безработен и как да платя нещо, за което нямам вина?!?! Моля за компетентно мнение и изход от ситуацията, т.е. да мина без глоба и да продължа да си плащам осигуровките, какво трябва да направя?!?

  • Господине доколкото разбирам сте безработен от 2008 година. При това положение няма да ви глобят за неподадена Д7. Причините за това може да видите в точка 6 на статията.
   Относно всичко останало което сте написали, на ваше място бих написал едно писмо до НАП в което описвам детайлно целия случай.
   Най-вероятно данъчните ще ви дадът компетентно мнение за решаване на вашия казус.
   Има и шанс да се предприемат мерки срещу некоректната фирма.

 36. Здравейте!
  Имате ли представа до колко време след превода в офис на СИБАНК, платените здравни осигуровки се отразяват в страницата на НАП?
  Благодаря!

  • Няма точно фиксиран срок, но ако са изминали повече от десетина работни дни, ще е добре да се свържете с вашата банка, за да разберете на какво се дължи забавянето.

 37. В банката проблем няма, при превода искат от лицето мобилен телефон, на който при проблем звънят до 2 дни максимум.
  Въпросът ми е свързан с отразяването на ЗО в страниците на НАП!

 38. Днес гледам на майка ми също и излизат 4 месеца без здравни, а съм й ги платила до ктая на м.06.2013 г.
  В момента чакаме разпореждане от пенсионното, и тъй като се забавиха доста нещата датата на пенсионирането ще й е от дата м.05.2012 г.
  Да разбирам ли, че сумите и за тази година са надвнесени (01.01.2013-31.06.2013 г.) и тези от м.05.2012 г. от когато ще е пенсионерка и държавата би трябвало да я осигурява до м.31.06.2013 г. ще ми бъдат върнати??
  Тя беше безработна повече от 10 г. и това не е ново обстоятелство за да подава декларация 7.
  И въпреки всичко в момента е с прекъснати здравноосигурителни права и не може да си смени лекаря???

  • Вашия случай е специфичен и не бих могъл да ви дам отговор.
   Бихте могли да отправите въпроса си, към данъчните специалисти по телефон.

 39. Здравейте ,с прекъснати здравно осигурителни права съм от 36 месеца ,предстой ми тяхното плащане ,на 24 години съм ,не съм работила никъде до сега ,нито съм била някога до сега на трудов договор ,аз ще подлежа ли на глоба за не подадена декларация номер 7?Благодаря Ви предварително

  • Така както ми описвате случая, не би трябвало да ви глобят.

 40. Здравейте, съжалявам ако повтарям питането на други ,но съвсем се обърках. Майка ми е безработна от 2001 год и от тогава не се е осигурявала .Вчера получи покана за доброволно изпълнение на задълженията за последните няколко години, защото както разбирам останалите по-стари магат да бъдат отписани по давност като задължения по-стари от 5 години. Ще подадем съответната молба за отписване, ще внесем и сумите дължими за последните години. За да е всичко законно и да възстанови правата си тя ще започне да се осигурява и ще подаде декларация №7, но въпросът ми е ще подлежи ли на глоба за това че подава декларацията чак сега.

  • След като са изминали над 12 месеца от както е останала без работа, не би следвало да подлежи на глоба.

 41. Здравейте.искам да попитам можете ли да ми дадете съвет за моя случаи.След завършването ми имах период от около година и нещо в който бях безработен и осигуровките ми не са плащани както следва -2009 10,11,12;2010- цялата година,2011-1,2,3 месец.До момента имам 28 платени месеца без прекъсване след тях.Въпросът ми е,ако заплатя последните 6 месеца осигуровки,дали ще се възстановят здравноосигурителните ми права,и в случая мога ли да се възползвам по някакъв начин от тази декларация 7 и ако да,по какъв начин ? Благодаря предварително

  • Така както ми описвате вашия случай, според мен трябва само да платите здравните си осигуровки за последните 36 месеца.
   Да подадете декларация номер 7. Това е всичко което трябва да направите.
   За всеки случай се свържете с данъчните служители и им задайте същите въпроси.

 42. Здравейте!

  Бих искала да попитам нещо, което живо ме интересува. Съществува ли институция, която е задължена да уведоми едно самоосигуряващо се лице, че трябва да подаде въпросната декларация?
  Самата аз днес съвсем случайно попаднах на тази статия. От около два месеца съм без работа. Но никъде, нито в НАП, нито в Бюрото по труда не ме уведомиха, че е необходимо да подам такава декларация. Не би ли трябвало това да е тяхно задължение?

  • За съжаление не ми е известно да има институция, която да е задължена да уведомява хората, че трябва да подадът даден вид документ.
   А би трябвало да съществува, тъй като много българи страдат от това.
   Единствено от хората зависи да се подеме такава инициатива.

 43. Ако осигуряването е прекратено от 11.06.13, лицето се е записало през юли в БТ – Как се третира месеца, в който лицето е останало без работа – юни? Осигурено или не? Трябва ли да подава Декл.7 за периода от оставането без работа до записването в БТ?

  • Не бих могъл да дам отговор на въпросът ви. Най-добре позвънете на данъчните. Те ще ви дадат на точен отговор.

 44. Здравейте,
  малко е сложна ситуацията и затова искам да задам един въпрос. Аз съм от Лом и преди няколко дни си внесох дравни осигоровки към Нап Монтана по банков път, казаха ми да изпратя декларация, но нямах достатъчно време да го направя. Сега съм в София за около 2 седмици и въпросът ми е мога ли да подам декларацията в някой клон на София или трябва задължително да я изпратя в Нап Монтана. Също така искам да попитам има ли някакъв период за изпращане на декларацията, след като съм внесла вече сумата и дали дотогава парите ще се водят като надвнесени. Надявам се да сте разбрали въпроса ми и ще се радвам ако получа отговор. Благодаря предварително

  • Кристина най-добре позвъняване на НАП за да разберете къде трябва да се подаде декларацията. Относно периодите, трябва да знаете че има предвидена глоба ако не се подаде на време, въпросната декларация 7. Ако не ме лъже паметта, периода е един месец от оставането без работа. За всеки случай питайте данъчните и за това. Относно надвнесените пари за здравни осигуровки, ако правилно съм разбрал въпросът ви. Би трябвало след подаването на декларацията, те автоматично да отидат за покриване на здравните ви осигуровки.

 45. Здравейте,
  Възможно ли е да се подаде декларация 7 онлайн?

 46. Здравейте! Бих искала съвет.. През 2008г завърших гимназия, имам неплатени осигуровки за 7,8 и 9 месец. През 2012г завърших бакалавърска степен и съответно пак имам за 7.8 и 9 месец неплатени вноски. Тази година завърших и магистратура (редовно) през юни месец. Досега не съм подавала Декларация 7. В момента съм с непрекъснати права. Когато отида да подам и искам да си платя вноските мога ли само за Юли и Август 2013г. или приоритетно ще се платят тези от 2008г и 2012г? Подлежа ли на глоба, че не съм подала такава декларация досега? Благодаря Ви!

  • Когато отидете при данъчните, ви съветвам да си направите справка за месеците в които не сте била осигурявана. Процедурата става за няколко минути.
   След това ще се наложи да платите сумите за месеците в които не сте била здравно осигурявана. Както и вие сама правилно сте разбрали, би трябвало първо да ви удържат пари за по старите периоди.
   Относно глобата за неподадена навреме декларация 7, сама ще трябва да питате най-добре посредством телефонно обаждане, дали ще ви глобят. Според мен, на базата на това което сте описали би трябвало да ви глобят, надявам се аз да греша.
   Ще ви помоля след като преминете през това премеждие, да опишете тук, какво е станало.

   • Здравейте! Благодаря за съвета, вече приключих с този проблем. Подадох 3 декларации N7 (за 2008г, 2012г и 2013г) и заявление, в което посочих за кои месеци искам да платя,за да мога само вноските от 2012 и юли 2013г (без тези от 2008г.) Казаха ми, че все още глоби не налагат, но ако и следващия път не подам навреме, вече може би няма да ми се размине. Радвам се, че бяха разбрани служителките и всичко мина добре. Вече са ми отразени платените осигуровки и в сайта на НАП. Благодаря и на Вас!

 47. Здравейте.Искам да попитам трябва ли да подавам декларация 7 ако съм записан вече в университет?
  Тъй като и съм завършил училище тази година май месец.не съм подавал още тази декларация никога.
  но въпроса ми е тъй като пише че и до момента съм с непрекъснати ЗО. трябва ли да подавам тази декларация.
  благодаря предварително.

  • По принцип веднага след завършване на училище, при положение че дадено лице не работи, би трябвало да подаде декларация номер 7. Специално във вашия случай, бих ви посъветвал да позвъните на данъчните и да ги питате какво трябва да направите.

  • Трябва да подадете декларация 7 в офиса на НАП по местоживеене.Там ще ви дадат банковата сметка по която да внесете останалите дължими вноски за ЗОВ,докато започнете следването си.Те са за периода юни/юли-септември.

 48. Здравейте! Въпросът ми е такъв ….. трябва ли през 2014 пак да се подава декларация?

  От админа: Моля пишете на кирилица.

 49. Здравейте,
  от 29.07.2013г. се водя завършила бакалавър и съм безработна. Доколкото разбрах трябва да подам деклрация номер 7 до 25 август, иначе подлежа на глоба?

 50. (Моля пишете на кирилица)
  Реших да си платя здравните осигурофки за прекиснатите месеци подадох необходимите документи тоест декларация ном 7, внесох и парите за месеците преди една седмица, полуцих и обратната расписка но все осе ми излиза це съм с прекиснати осигурофки за тези месеци

  • Ако до края на седмицата здравните ви осигуровки в системата на НАП, все още се водят като неплатени. Бих ви посъветвал да се обадите на данъчните, за да разберете на какво се дължи това забавяне.

 51. Здравейте, въпросът ми относно Декларация номер 7.
  Мъжът ми не е на работа от 26.05.2013 г. и в момента е в чужбина, където не покриват здравните му осигуровки. Днес ходих да искам справка за дължимата сума, която трябва да внеса за здравни осигуровки и данъчната служителка ми обясни, че е трябвало да подаде Декларация номер 7 до 25 юни и вече подлежи на санкция. За да я избегнем обаче ме посъветва да подам декларацията след 26 октомври. Тук обаче прочетох, че ще има давност чак след година? От друга страна, ако станат 3 месеца неплатени здравни осигуровки пак ни заплашва глоба.

  • След като сте били посъветвана от данъчни служители да подадете по-късно декларацията, на ваше място бих послушал съвета им.
   Относно глобите които се налагат за 3 месеца неплатени здравни осигуровки, не ми е известен случай някои да е бил глобен за това. Въпреки това винаги има риск вие да сте първата попаднала под ударите на закона, ще трябва сама трябва да прецените как е най-добре да постъпите.

 52. Здравейте!
  Моят въпрос е следният:Днес си платих здравните осигуровки за 2010г.(лихвите са безбожни).Кога ще се отрази в ситемата ,че съм ги платила?До момента още се водя с прекъснати права,а имам нужда от специалист дерматолог да ме види.

  • Понякога за да се отразят като заплатени здравните вноски, са нужни няколко дни.
   Ако ви се налага спешно да посетите специалист, бихте могли да поискате от данъчните служители да ви издадат удостоверение, че сте с непрекъснати здравни права.

 53. Възмутена съм, и не само аз.
  Да си платя осигуровките напред, и след месеци,
  да разбера, че парите ми са потънали някъде… за някаква глоба. Ето защо българинът не се осигурява. Защото от неговия труд се храни някой друг.

 54. Здравейте,след съкращение от фирмата се записах веднага в бюрото по труда от което получавах 8 месеца обезщетение и са ми плащани здравни осигуровки.
  Сега изтекоха тези 8 месеца и при проверка установих ,че месец 11.2012 ми излиза без осигуровка,днес ходих да платя една вноска,ще подавам и декларация 7 но в случая за кой месец да я пиша?
  Бременна съм и мислех да платя август и септември а от октомври ще започвам работа за за си осигуря майчинството а сега се обърквам какво и за кога да платя и тази декларация ще иска някакви месеци….

  • Ако ви излиза месец без платени осигуровки, докато са ви осигурявали от бюрото по труда. Трябва да се обърнете към НАП за да разберете защо не сте била здравно осигурена.
   Относно втората част на въпросът ви, когато подавате декларация 7 служителят който ще ви я приеме, ще ви каже от кой месец да я пишете. Имайте предвид, че има срокове за подаване на въпросния документ, след което следват глоби.
   За повече информация може да прочетете 6 и 7 точка на горната публикация.

 55. Здравейте! Синът ми завърши средното си образование през 2011г. До момента нито е работил, нито са му плащани някакви осигуровки, нито е подавал някакви декларации във връзка с това. Тази година е приет за студент. Какво трябва да направи? Длъжен ли е да си плати вноските до момента? Трябва ли да подава някаква декларация?

  • Да както правилно сте предположили, трябва да се платят неплатените осигуровки за здраве. Както и да се подаде декларация номер седем.

   • Но нали се води безработен, защо му се изискват здравни осигуровки?

    • Вече ми стана ясно защо е така. Но е страшно идиотско да се направят законите така. Сигурно доста млади хора в днешно време навлизат в живота със задължения към държавата…

 56. Здравейте,

  Имам въпрос относно възстановяването на прекъснати здравноосигурителни права. При проверка в системата излиза, че трябва да платя 6,7,8,9,10 месец за 2011г. (когато бях рагистрирана в бюрото по труда и се подписвах редовно) и 9-ти месец за 2012г.
  Моля за помощ, тъй като от прочетеното до тук не успях добре да се ориентирам, дали ако сега подам декларация 7 и си платя нужните вноски ще подлежа на глоба. Задълженията ми са от преди 2013г. Също така има ли смисъл да изчакам един месец, за да е изминала цяла година от последната невнесена сума.

  • Ако са ви осигурявали от бюрото, би трябвало да са внасяли и здравни осигуровки. На ваше място бих проучил защо не са платени.
   Относно втората част на въпросът ви, вие сама сте си отговорили.
   Ако нямате смешна нужда от здравна помощ, ще е най-мъдро да изчакате докато измине една година.

 57. От 01.09.2011 г. до 30.09.2012 г.бях регистрирана като безработна и получавах обещетение за това.За периода от 01.10.2012 г. до 31.12.2012 г.съм си внесла здравните осигуровки и съответно съм подала и декларация 7.За същия период съм и пенсионер по болест и са ми внесени двоини здравни осигуровки.Моля да ми обясните какво трябва да направя за да ми бъе въстановена надвнесената сума.Предварително Ви благодаря.

  • Бих ви посъветвал да се свържете с данъчните като им изпратите имейл в който да ги питате, какви стъпки трябва да предприемете за да ви възстановят надвзетите пари.

 58. нямам думи каква е тая даржава?!откаде обикновените прости хора да знаят за тая декларация?тези които са работили за 300лв.на месец!значи нямаш пари за глобата стоиш си дома раждаш,умираш….защо медиите неса го отразили?вазмутена съм…..аз също съм безработна и съм бременна внасях си осигуровките 4 месеца.но несъм подавала тая декларация защото незнаех за нея…а сега какво нямам пари за глоба у дома ли трябва да родя?????!!!!!!!!Това е България!!!!!!!!

  • Щом сте бременна попадате под закрилата на специален закон.
   Съвета ми е да се консултирате с вашия личен лекар. Или да потърсите в интернет, какви права имате като бременна.

 59. От админа: Моля пишете на кирилица.

  Здравеите, случая ми е следния:
  миналата 20до12год Март Април И Маи внасях сама по банков път здравните си осигуровки, но не сам знаела, че трябва да подам декларация… След което започнах работа от 7 юни 2012до 10 януари 2013, От Февруари до ,сега си внасям сама осигуровките,но са ми прекаснати заради декларацията,как да я попалня, че да отбележа периода 03.2012-05.2012 и 02.2013-08.2013

  • Трябва да се допитате до някой данъчен служител.
   Те най-добре могат да ви обяснят какво трябва да направите.

 60. Здравейте,аз съм трайно безработна,преди 2-3 години подадох декларация образец 7 но в НАП по тогавашния ми адрес,вече съм на нов адрес и ме интертесува дали трябва отново да я подам ?

  • Доколкото ми е известно, при смяна на адрес, не е необходимо да подавате повторно въпросния документ.

 61. Здравейте! До 27.08.2013 г. съм на Бюрото по труда. Коя дата трябва да запиша като начална в декларация 7 и как се изчисляват дължимите ЗО от 27.08 до 31.08? Благодаря

 62. Здравейте,
  Става дума за лице с прекъснати здравноосигурителни права от предни години, но в момента това лице работи на трудов договор и е здравно осигурено. Задължено ли е да подаде декларация 7?

  • Въпросната декларация се подава само ако не работите.
   При положение че работите и сте здравно осигурен, не е необходимо да подавате въпросния документ.

 63. Здравейте,искам да попитам за моя случай.Безработна съм от февруари 2013г записах се на бюрото по труда през март и до 25 юни ми изплащаха обезщетение.От тогава до сега не съм внасяла здравни осигуровки ,но и в сайта на НАП пише че съм с непрекъснати здравни права,като месеци за които не са плащани осигуровки са отбелязани 01.2010;03.2012;07.2013!Въпросът ми е ако сега отида да внеса пропуснатите си здравни осигуровки трябва ли да подам декларация номер 7 и ще бъда ли глобена?

  • Както сте ми описали вашия случай, има вероятност да бъдете глобена за неподадена навреме декларация 7.
   Въпреки това е възможно да се разминете само с предупреждение.
   Вие сама трябва да прецените, какво ще е най-добре да направите.

 64. Здравейте, всъщност на какво основание налагат тази глоба, след като в ЗЗО пише следното в чл. 40 ал.6:

  Когато има случай на не подадена декларация или вноските не са внесени навреме, би могъл да бъде издаден акт, за установяване на задълженията от органите по приходите без да се извършва ревизия
  АКТ ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЕТО! А не акт за глоба, често многократно надхвърляща задължението.
  Та се чудя, дали всички такива наложени глоби не са просто незаконни!

  От админа: Позволих си да преразкажа чл. 40 ал.6 защото преди съм имал оплаквания за копирани текстове.

 65. Здравейте, имам следното питане-от 10.10 2012 г до 05.2013 г. бях безработна и съответно без здравни осигуровки. През месец април /04.2013 г./ платих дължимите до момента суми за месеците 10,11,12 от 2012 г и ,1,2,3 от 2013 г. За съжаление тогава не знаех за прословутата декларация 7 и не съм я подала. В момента продължава да ми изписва, че съм с прекъснати права. Бихте ли ме посъветвали как да постъпя. Благодаря

  • Прочетете точка 6 от статията по-горе.
   След изтичането на една година не би трябвало да бъдете глобена за неподадена навреме декларация седем. Досега не е имало оплаквания във връзка с това.
   След като подадете декларацията, месеците за които сте платила здравните си осигуровки би трябвало да бъдат отчетени като платени.

 66. Здравейте, ще помоля и на мен ако може да отговорите, от ноември съм безработна и до юли м.2013 съм осигурена от НОИ, но вече не взимам обезщетение за безработица и следователно не се осигурявам, за м. Август и Септември трябва аз да си платя здравната вноска, в този случай трябва ли да подам тази декларация 7 или мога направо да си внеса парите, и втори въпрос ако за м,Януари, Февруари и Март 2008 само нямам внесени здравни вноски ако сега внеса пари първо за тях ли ще отидат парите!Благодаря предварително!

  • На първия ви въпрос: Да трябва да подадете декларация 7, за да може здравните вноски които плащате да биват отчитани като платени.
   Искам да ви обърна внимание, че има доста добър шанс да бъдете глобена за неподадена навреме декларация номер 7.
   Съветвам ви да прочетете внимателно горната статия.
   Относно втория ви въпрос: Не бих искал да гадая, но най-вероятно парите които ще внесете, ще отидат за покриване на вноски от последните 3 години.

 67. Здравейте!
  От 2003 не живея в България казал съм го в НАП и плащам здравни осигуровки в друга държава от европейския съюз.През 2008 бяха изпратели писмо до родителите ми че дължа огромна сума пари за осигуровки след което пак ходих до НАП и обясних случая след което ги опростиха и ми казаха да им донеса формуляр Е104 или 106 беше. Имам електонна здравна карта издадена в Британия за която се оказа че нямат четец за да проверят осигуровките ми и настояват за Е104. Оттук ми казват че вече не издавали Е104/106 електронната здравна карта се приемала навсякъде в Европа .Съжалявам за дългия пост просто искам да знам дали вече ги приемат в България защото от 8/2008 до ден днешен показва че дължа пари за здравни осигуровки .Благодаряви предварително

  • За съжаление не бих могъл да ви дам информация по въпросът ви.
   Най-добре изпратете въпросът си до електронната поща на НАП в рамките на един ден ще получите отговор.

 68. Здравейте!
  Имам един въпрос. Прекъснах работа на 30/10/2012 и бях безработен до март 2013. Месеци 11/2012, 12/2012, 01/2013 и 02/2013 съм без внесени осигурновки и с прекъснати здравнооосигурителни права. Искам да разбера кога трябва да подам тази декларация 7 за да избегна глобата. След 30/10 или след 30/11 тази година?

  • Да си призная честно и аз не съм запознат точно с това, от кога трябва да се смята давностния срок.
   Най-добре ако не ви е спешно да изчакате до 30.11.2013.

 69. Здравейте,
  Имам следното питане – за 2012г. имам неплатени здравни осигуровки за 5,6 и 12 месец; за 2013г. за 5ти месец, с което стават общо 4 месеца и правата ми са прекъснати. Подготвила съм въпросната декларация, в която съм попълнила, че задълженията са ми от 1.05.2012г. , на платежните обаче, които са за 2 месеца, съм объркала месеците, та въпросът ми е ще отидат ли по разпределение сумите, въпреки несъответствието с платежните документи.

  • Честно да си кажа не съм попадал в такава ситуация. За да получите отговор на въпроса си, ще трябва да попитате някои нападжия. Или просто изчакайте няколко дни и ако осигуровките ви излизат като платени, значи всичко е наред.

 70. Въпросът ми е следния: декларация 7 еднократно ли се подава или при всяка вноска на здравните осигуровки съм длъжна да я подавам отново? Веднъж съм подала, но уви до днес работа не съм започнала и внесох суми по банка, но не подадох декларация 7. В нарушение ли съм? Мерси!

 71. Извинявам се, но сега забелязвам, че отговорите на поставените въпроси тук са от човек, който не е от системата на НАП. И обикновено , ако не е наясно с проблема, препраща за съвет към данъчните. Не може ли да се подсигури консултант към този сайт, компетентно лице, защото е много удобно да получаваме съвет тук, а не да търчим до съответния НАП или въртим телефоните, а от там или не вдигат или те хокат най-често.

 72. Здравейте,
  след като завърших бях без работа за периода март 2011 – февруари 2012, след това започнах работа, на която съм и до момента и ме осигуряват здравно. Искам да попитам сега мога ли да си взема болничен или първо трябва да си платя старите осигуровки? Подлежа ли на глоба ? И какъв е реда за плащане на сумата?

 73. Здравейте,
  до 22.09.2013 год. получавах обезщетение за безработица от НОИ.До кога е срока за подаване на декларация 7 – до 25.10 или до 22.11.

 74. В първа точка на тази статия, пише до кога е срока, дал съм и пример за да няма обърквания.
  Накратко във вашия случай е до 25.10.2013.

 75. Здравейте ,
  Искам да Ви представя и моя вариант.Безработна съм от август 2012 и до април 2013 получавах обещетение за безработица,от където са ми внасяли здравните осигуровки.След което си внасях здравните осигуровки ,но не бях запозната за декларация 7,днес след проверка останах изненадана че съм с прекъснати здравни права,трябва да изчакам
  до месец април 2014 за да не ми наложат глоба,защото това е периода през който бюрото е спряло плащането

  • Като цяло правилно сте разбрали публикацията. Искам само да ви обърна внимание върху точка 6 от статията. По специално върху това, че е възможно да се разминете само с предупреждение, без да ви бъде налагана санкция.

 76. Здравейте, след кратка сесия с гугъл достигнах до тук.. та да напиша/питам следното:

  Досега , откакто съм завърши университите си (:-| ) съм нямал абсолютно никакви трудови взаимоотношения.. Доста време съм си плащал самостоятелно осигуровки..

  Преди месец разбрах за декларация 7, която никога не съм попълвал… и тъй като ми е време да си плащам осигуровката за декември се замислих а нея.. за разправиите по обикалянето за и какво ли не..

  Въпроса в случая е.. че се водя здравноосигурен въпреки че не съм подавал въпросната чудесия.. (Доколкото може да се вярва на nra – ?)

  Има ли смисъл да си докарвам главоболия с тази декларация при положение, че всичко изглежда.. наред а следващия месец започвм работа..?

  • С последното си изречение, вие сам сте си дали отговора, който аз бих ви дал. Няма смисъл да си създавате излишни ядове, след като всичко е наред.
   Особено като се има предвид, че може да бъдете глобен за неспазени срокове при подаването на декларацията.
   Въпреки това, вие трябва сам да прецените кое е най-добро за вас и съответно как да постъпите.

 77. Вчера, когато отидох при личния лекар да си взема направление бях в потрес, когато ми казаха, че не съм здравно осигурена за 4 месеца. Аз съм внесла парите за здравно осигуряване преди 3 седмици. Отидох в НАП, и когато попитах къде са парите ми казаха, че трябвало да подам образец номер 7. Какво е това безобразие, кой Весталка или Евнух го измисли? Та даже чета, че ще има и глоби. Защо, къде отиват тези пари в г*за на някой циганин, който не си плаща в Пирогов и го лекуват БЕЗ ПАРИ, разни парцали се размятат в Пирогов и ги лекуват без пари. ГЛОБЕТЕ ТЯХ ТЕ ДЪЛЖАТ ПАРИ НА ДЪРЖАВАТА НЕ АЗ, КОЯТО ПЛАЩАМ ПО 30 И ПОВЕЧЕ ЛЕВА ЗА ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ И ЕДИН ПЪТ В ГОДИНАТА ХОДЯ ЗА 2 НАПРАВЛЕНИЯ И НЕ МИ ГИ ДАВАТ НАПРАВЛЕНИЯТА. ЕГАТИ ПРОСТИТЕ, ГАДНИ МИЗЕРНИЦИ СА ДОКТОРИТЕ, А ЗА ТЕЗИ ИЗМИСЛИЛИ ТОЗИ ЗАКОН АНАТЕМА. Да се маха този формиляр и тези глоби, че ще вървите е джандема. Мен са ме изгонили от работа и съм внесла парите за здравни осугоровки и тука чета, че трябвало да плащам и глоба. Аз искам на мен да ми се плати обезщетение, защото личния доктор, Доктор Станчева от ВМА не ми дава направление, винаги всеки път се моля и не ми дават направление.

  • Съгласен съм, че здравната системата е несправедлива и трябва да се промени.
   Но това може да стане само ако имаме будно и активно гражданско общество, което изказва недоволството си, не само на маса и в интернет.
   Няма да се съглася, че лекарите са виновни за това че не дават направления. Те изпълняват закона, който за съжаление ги е направил повече бюрократи отколкото доктори.
   Както казах проблемите произлизат от законодателството, което трябва да се борим да се промени.

   • Съгласна съм и точно за това не гласувах за Бойко Борисов и нито пък ходя на протестите, където се въргалят разни, на които той плаща, та да се върне на власт. Този закон е приет от Герб и онази сбъркана министърка на здравеопазването Десислава Атанасова. Да си помислят тези, които се тръшкат за Герб какво престъпление правят.

 78. Този закон е антихуманен, нека да обясни някой, ако разбира каква е целта на този закон. Нали си внасяме здравните осигуровки. Но не трябва да се посочи точно от кой ден човек е останал без работа. Това е, за да се вземе и последната стотинка на човек. Не е ли платено и за едеин ден няма право на лечение. Значи, ако не си на работа, въпреки, че си внесъл осигуровките си нямаш право да се лекуваш. Мен така ме изгониха от кабинета понеже пишело, че съм с прекъснати права. Значи пари, пари, а не лечение. Дори да си платиш пак не се получава лечение, защото те претупват, защото ти казват има и други хора чакат. Аз не съм ли човек да обърнат на мен внимание, който е след мен ще чака какво ме интересува. Да се съобразява всеки.

  • После тичат и се правят на благотворителни, че някой имал нужда от хиляди лева за лечение. Това е простотия, аз не виждам никаква благотворителност в това.

 79. Защо не помогне никой на мен и на всички като мен, които не могат да си вземат направление за лечение, не сме ли хора?

 80. Здравейте,
  Пълна простотия е тази декларация, и още по абсурдна е глобата за не подадена такава…Нямам думи просто.Аз искам да попитам, тъй като и аз сама си внасях осигуровките или поне така си мислех, защото сега те нито са внесени нито не внесени, тъй като не знаех, че трябва да се подаде такава декларация и естествено ми прекъснаха правата.Та въпроса ми е има ли възможност да ми върнат парите, които съм „внасяла“ за месеците, а фактически не са внесени.

  • Лично аз се съмнявам, че биха ви върнали парите.
   Но не е зле да попитате ако толкова държите.
   По скоро е възможно с малко усилия от ваша страна, да ви възстановят здравните права, без да ви глобяват.
   Свържете се с господата по GSM и ги разпитайте, какви са възможностите да ви бъдат възстановени правата без да ви глобят, заради неподадената навреме декларация.
   Много хора ще ви бъдем благодарни ако споделите какво е станало.

 81. Здравейте. Много Ви благодаря за написаното.
  Аз съм безработен и не съм внасял здравни повече от година. Д7, съответно също не съм подавал.
  Сега иска да си платя здравните, но и мен ме притеснява глобата.
  Обадих се на телефона на НАП, да ги попитам, при моето положение, подлежа ли на глоба. От там една кака ми заяви, че това се преценява на място.
  Отворих споменатия чл. 34, за да мога коректно да го цитирам в случай, че се наложи. Но там пише, че за Кодекса за социално осигуряване Не се образува административнонаказателно производство при изтекли две години. Моля да извините невежеството ми, но можете ли да ми помогнете. Какво да направя? Смело да отида да си платя здравните или да изчакам да станат 2 години от неподаването на д7 , за да е сигурно, че ще избегна глоба?

  • Давностния срок е една година.
   Прочетете внимателно чл.34 точка (в).
   А иначе решението дали да рискувате е ваше .

   • Здравейте.
    Благодаря Ви за отговора, грешката е моя.
    Смятам за коректно да кажа какво стана при мен. Отидох до НАП. Още като застанах на гишето видях доста голям куп принтирани ‘декларация 7’, което ме поуспокои за глобата още на момента. Подадох я, заветната декларация, половин час по-късно платих парите и сега всичко е наред. Без глоби, без дори споменаването на такива. Пожелавам това на всички.
    Единственото, което още не разбирам е: що за отговор, от страна на институцията е ‘за глоба ще се прецени на място’?! Как става тоя фокус? Ако на място ме видят, че имам големи сини очи- няма глоба, ако обаче имам пъпка на носа -има..? Безумие.
    Още веднъж да напиша – не бях плащал здравни повече от година, отидох и ги платих и нямаше глоба.
    Поздрави

 82. Здравейте,искам да попитам за следното : аз съм безработен и от 2008 г не съм плащал здравни осигуровки.Какво да направя за да подновя здравното си осигуряване без да бъда глобен.
  Благодаря.

  • Подавате декларация номер седем и внасяте вноските си за здравно осигуряване 36 месеца назад във времето. Накратко това е което трябва да направите. За повече информация разгледайте статиите в края на горната публикация.

 83. Здравейте,

  От Август 2013 съм безработен и сам си плащам осигуровките, но и аз като много други чак сега чувам за тази декларация. Тъй че официално съм с прекъснати, заради това, въпреки че са платени.

  Мисля да изчакам една година (т.е. до Август 2014), преди да подам декларацията, за да избегна глобата. Но въпросът ми е ако примерно през Март 2014 започна работа, ще мога ли пак да я подам през Август 2014? Нали трябва да си безработен, за да я подадеш? Дори и към този момент работодателят да ме осигурява, тези старите от Август 2013 до Март 2014 ще са висящи и няма да мога да ги платя, правилно ли разбрах?

  Т.е. да разборам ли, че периодът с изчакването на 1 година важи, само ако все още си безработен като мине тази година?

  • Въпросът ви е много добър.
   Лично аз не бих искал да се ангажирам с отговор. Най-добре пишете директно на НАП. Ще ви бъда благодарен ако после напишете тук, какво са ви написали в отговор.

 84. Здравейте , безработна съм и съм без здравни осигуровки , след като свърши майчинството ми . След октомври 2012г нямам здравни осигуровки но не знаех за това изискване да подам декларация номер 7 . Ако отида сега да ги внеса ще бъда ли глобена .

  • След като са минали 12 месеца откакто сте безработна, не би трябвало да ви глобят.

 85. Здравейте,безработен съм и не съм подал декларация 7 в срок но съм си плащал здравните осигуровки но те не ми се водят никъде.Въпросът ми е ако почна работа преди да е изтекъл давностния срок какво ще стане с тези вноски които съм си плащал за минали месеци и не са зачетени?Ако ме назначат някъде за една седмица и след това подам декларацията(преди да са изтекли дванадесет месеца) аз ще съм спазил срока.Мога ли по този начин да избегна глобите и да ми се зачитат вноските които съм внесъл или и тогава ще е в сила давностния срок от едната година?

  • Съмнявам се, че по този начин може да се разминете. Но най-добре, директно отправете въпросът си към данъчните.
   Ще ми е интересно какво са ви отговорили.

 86. НЯМА ГЛОБИ ЗА НЕ ПОДАВАНЕ В СРОК НА ДЕКЛАРАЦИЯ 7.ДНЕСКА Е ПОДАВАХ.БЯХ ЗАКЪСНЯЛ ТРИ МЕСЕЦА.В НАП МИ ОБЯСНИХА ЧЕ НЯМА ГЛОБИ.

 87. Здравейте,искам да попитам понеже никъде не става ясно за това,дали всяка година като безработен ще трябва да подавам декларация образец 7 за да ми се зачитат осигуровките?Благодаря предварително!

  • Подава се само ако сте работили и след това сте прекъснали работа.
   Тоест не е нужно да подавате всяка година.

 88. НАП има ли и други хитрини в задният си джоб за да се измъкне, като гол охлюв, от задълженията си!?

 89. В банковия платежен документ за внасяне на здравната вноска задължително се попълва ЕГН на задълженото лице и период за който се отнася. След като я има вече тази информация, с каква цел се подава т.нар. Декларация 7 ? Визирам конкретно здравното осигуряване на лице, което не подлежи на осигуряване на никакво основание и като така е длъжно само да си внася ЗОВ.

  • За това трябва да питате законотворците, които са измислили това изискване. Личното ми мнение е че това е поредния недомислен закон, от който за съжаление страда голям процент от българското население.

   • Съгласен съм. Но въпросите към тях отдавна надхвърлиха всякакви количествени граници. И като виждаме как докараха българския народ до просешка тояга, глад, мизерия, болести и смърт….. е кощунство да се заинатяваме с подобни, административни отклонения.

 90. за 2013 г. в НАП ми излизат 2 трудови договора за по 2-3 дни за м. май, юни с фирма, с която нямам подписани никакви трудови задължения от мен ???
  От това произлиза, че трябва да подавам декл. 7 и всички последствия …. Случая за НАП ли е или за съда ???

  • Според мен алармирайте данъчните.
   Те си имат методи за проверка и справяне с такива работодатели.

   • чалъми за справяне бол, воля за такова – Ц
    алчността е завзела и тази страна, в най-бруталните си форми

 91. Здравейте. Безработна съм от 23 януари 2013г. След което имах право на платена борса и така до края на септември. От 1 октомври 2013 трябвало сама да си внасям здравните, никой не ми каза за тази декларация 7(но не съм и внасяла осигуровките). Днес разбрах. И сега ако отида ще ми наложат ли глоба? Не съм плащала тези 3 месеца, но ще си ги платя. Притеснява ме глобата. И от кога започва да се брои тази една година-от 23 януари 2013 от когато съм безработна или от края на платената борса (септември)?

  • Започвам с отговорите от зад напред.
   Доколкото ми е известно, едната година започва да тече от края на платената борса (септември).
   Относно абсурдните глоби. Не е задължително да бъдете глобена, може да се разминете само с предупреждение. Макар че никъде не успях да открия, какви са критериите за това предупреждение. Вие трябва да прецените, как е най-добре да постъпите.

 92. В началото на 2013 ( Януари) си плащам здравните осигурoвки самоосигурявам се здравно от 4 години тази Декларация 7 кога е влезнало в сила си нямам на представа . Декември месец 2013 сменям личен лекар и ми казват че нямам здравни осигуровки . Подадох Декларация 7 и я пратих по пощата ония ден ми дойде обратната разписка проверявам си статуса и съм с прекъснати здравни права за 2013 год Добре че ни ми се е ноложило през 2013 да ползвам здравните услуги на нашата мила родина .

 93. Декларацията е стара – в НАП ще ви накарат да попълните друга. Също така, не налагат глоби при закъснение!

 94. през 2011год. се върнах в България и до този момент не съм работила и не мисля да работя но си плащам редовно здравните осигуровки ,миналата година подадох тази декларация и ми казаха че повече няма да подавам ,а сега чета че трябва всяка година или аз не съм разбрала добре,бихте ли ми отговорили -трябва или не трябва да подавам декларация 7

  • Правилно са ви отговорили преди.
   В статията също сме се постарали да дадем отговор на този въпрос в точка първа.
   Обяснено накратко, след всеки път когато останете без работа, трябва да подавате декларация 7. Ако не сте работили не подавате, дори това да продължава години наред.

 95. Здравейте, имам подадена декларация номер 7, интересува ме при започване на работа на трудов договор, трябва ли да подавам друга декларация, че вече не се самоосигурявам.Благодаря за вниманието

 96. Повече от 5 години, редовно, всяка година, месец януари, си плащам здравните осигуровки за цялата година. Веднъж ми се случи да платя за цяла година, а системата да отчете, че имам два неплатени месеца в рамките на платената година. Ходих до НАП, писах молба до директора с приложени фактури за платените месеци и проблема се разреши. След това не помня коя година трябваше пак да се подават някакви образци за самоосогуряващи се, не помня и какъв номер беше. Подадох го. Миналата година 2013 си платих здравните за цялата година, подадох и декларация за европейска здравна карта и след като я получих заминахме със съпруга ми за Испания. Измина една година от тогава. Сега съм бременна в 6-тя месец и не мога да пътувам до България в това състояние. Изпратих пълномощно да ми подадат за нова европейска здравна карта за 2014 г. с уговорката да ми се платят здравните за цялата година преди подаване на молбата, но от здравна каса казват не може, понеже съм била с прекъснати здравно осигурителни права…Единственото ми обяснение е неподадения образец номер 7, поради което парите за цялата 2013 г.се водят може би надвнесени…Вие какво мислите по въпроса?

  • Ако не сте подали образец 7 най-вероятно това е причината.
   По принцип този образец може да се подаде и от друго лице.
   Въпросът е там, че проблема може и да е някъде другаде. Бих ви дал съвет, да се свържете с нападжиите чрез телефон или най-добре по емайл. Обяснете им положението си, поискайте от тях да ви обяснят къде е проблема. Надявам се благополучно и лесно да се разреши проблемната ситуация.

 97. за лицата под 18 г подава ли се декларация за здравно осиуряване образец 3 или не .

  • Не бих могъл да ви дам еднозначен отговор. Много зависи от конкретната ситуация. Моя съвет е да потърсите контакт със специалистете в Н.А.П и от тях да поискате отговор.

 98. Здравейте!До 06.02.2014г бях на обезщетение в БТ.От коя дата да подам декларация 7 за ЗОВ?Декларацията я изтеглих от тук валидна ли е?Предварително благодаря!

  • Най-добре е да подадете декларацията още този месец.
   Мисля че няма никакви изменения в Д.7 за тази година и би трябвало да е валидна.
   Ако има някакъв проблем с нея, служителите щи ви кажат.

 99. От 17.02.2014г. лице напуска работа. Ще бъде на стажантски договор с минималната заплата.
  От прочетеното по-горе разбирам:
  1. До 25 03.2014 г трябва да подаде Декларация 7
  2. Това може да стане по пощата
  А след това? Получава ли някакаво известие от НАП? В какъв срок? И в посоченият случай от кой месец дължи вноски? Сам ли трябва да ги изчисли? Къде може да ги внася?

  Предварително благодаря
  поздрави

  • 1. По точка първа да правилно сте разбрала. В посочения от вас пример срока е до 25 март.
   2. Да и тук правилно сте разбрали. Може да изпращате документа с обратна разписка, следователно в нея ще бъде упоменат дена и часът на доставката. Според зависимост от фирмата която ще извърши услугата, сроковете са различни.
   В случая без да съм напълно сигурен, ще трябва да плащате здравни вноски от март месец нататък. Вноските могат да се внасят по различни начини, за да не се повтарям прочетете статията: „Здравни осигуровки – въпроси и отговори за здравните осигуровки“, може да намерите линк към нея в края на по-горната публикация.

 100. Здравейте, моят въпрос е следният:
  Последно декларация 7 подадох през м. май 2013. В момента имам невнесени здравни осигуровки за месеци 10, 11, 12/2013 година. Не съм започвала работа от май до този момент (февруари 2014). На 17.02 започвам нова работа. Трябва ли да подавам Декл. 7 и за какъв период?

  • При положение, че не сте работили, през посочения от вас период, не е необходимо да подавате Дек 7.
   А иначе за да възстановите здравните си права, ще се наложи да платите вноските си за здраве, за периода през който не са внасяни.

 101. Здравейте!Това,което прочетох,ме претесни!
  През 2009 бях съкратена,после плащане от ДБТ ,после пак на тд и след това пак плащане от ДБТ.
  От 05.2012г до момента се самоусигурявам.От тогава не съм работила. Никога не съм подавала такава декларация.Имам следните въпроси:
  1.Трябва ли да подам сега декларация?
  2.Ще има ли санкции,?/ никъде не се съобщава за тази декларация,мои познати също не знаят/
  3.От къде да взема тази декларация при положение ,че не съм от София или може да се изтегли от тук?
  4. Всеки месец ли се подава или веднъж в годината ?
  Благодаря за отделеното време!Чакам спешен отговор!

  • 1. Би трябвало да подадете декларацията. Макар че ако не са ви спрели здравните права, сама трябва да прецените какво ще е най-добре за вас.
   2. Доколкото разбирам, дали ще ви бъдат наложени санкции, зависи от преценката на държавния служител на който ще попаднете.
   3. Декларацията може да изпратите по пощата с обратна разписка. Вижте точка 4 от статията по-горе.
   4. Документа не се подава месечно или годишно а според зависимост от това дали сте работили и прекъснали работа. Прочетете внимателно точка 1 от горната статия. Съветвам ви, да препрочетете внимателно цялата публикация. Така ще си спестите много неприятности.

 102. имама още един въпрос:ако сега подам тази декларация с каква дата да е – от 01.01.2014?

  • Доколкото си спомням, датата която трябва да се попълни, би трябвало да е месеца от който е възникнало задължението дадено лице да се самоосигурява.

 103. Подадох декларация №7 декември месец. Платих си липсващите месеци. Февруари тази година платих за януари в бюро на Easy Pay. Пазя бележка, но месеца излиза неплатен. Кой трябва да поправи грешката????

  • Ще се наложи да се обърнете към данъчните служители, за да поправят грешката. Носете с вас и бележката за платените вноски.

 104. При положение, че живея във Великобритания, необходимо ли е да подам Декларация №7 като самоосигуряващо се лице? Ако да, възможно ли е да се подаде тази деклрация по електронен път, тъй като няма изглед да мога да отида на място през идните месеци.

  Тази декларация е поредната бюрократична стъпка от която няма абсолютно никакъв смисъл…

  • П.П.: За пояснение, имам причина поради която е необходимо да продължавам да се осигурявам в България въпреки, че съм здравно осигурен и тук.

   • Във вашият случай, не съм напълно сигурен, какво да ви отговоря. Най-добре изпратете един майл с въпросите си, до нашите нападжии.
    Ще ви бъда благодарен, ако опишете тук, какво са ви казали да направите.

 105. Здравейте отново.
  Не знам дали е за вярване това, което ще споделя, но аз лично бях приятно изненадан.

  Накратко историята:
  платих онлайн здравни осигуровки за миналите 6 месеца, но това не се беше отразило в системата. Свързах се с НАП откъдето ми казаха, че плащането е било получено, но неприето поради липсата на тази делкарация №7. Не получих сигурен отговор дали мога да я подам онлайн или по email. Затова реших да напиша подбробен email на адреса за съответната териотирална дирекция (има го в сайта на НАП) и приложих попълнена и подписана декларация №7 в PDF формат (базиран на линка в тази статия и достъпен от сайта на НАП), заедно със сканирано копие на личната ми карта (от двете страни). В email-а описах защо не мога да я подам на място, и как не би могло да опълномпщя друго лице тъй като или аз ще трябва да пътувам до България или въпросното лице до тук, което обезсмисля цялата работа. Приложих и актуални данни за контакт в случай на нужда (същите като тези в декларацията).

  Учудващо за мен, получих позитивен отговор, че е заявката ми е била приета, заедно с входящия номер.

  Тъй като това беше днес, не мога да кажа какъв е крайният резултат, но щом е приета предполагам е позитивен. Надявам се това да е от полза на други граждани в подобна ситуация!

  Успех!

  • Виктор благодаря ви за поста.
   Вярвам че вашия споделен опит, ще е полезен и на други хора, попаднали в подобна ситуация.
   Моля напишете какъв е крайния резултат, когато го разберете.

   • Здравейте отново. Току що си проверих здравноосигурителния статус и всички задължения са покрити и здравноосигурените ми права са непрекъснати.

    Мога твърдо да потвърдя, че декларацията ми е била приета по гореспонатият начин и всичко е изрядно! 🙂 Не можах да повярвям, но ей на възможно е тези неща да се уредят и по email извън България.

    Успех на всички в подоба позиция!

 106. Здравейте. Моя случай е следния цялата 2013 и месеците от 2014 се водят неплатени при справка в НАП, въпреки че съм плащал редовно през и-пей както и на каса в нап, преди март 2014 по старата сметка и от март 2014 по новата сметка на НАП. Завърших висшето си образование 2010та, оттогава съм се самоосигурявал редовно, не съм работил за този период /художник съм на свободна практика/ Имам спомен, че попълвах въпросната декларация номер 7 след навършване на 26г възраст/по времето на следване/ или въобще някаква декларация – че съм безработен. Подозирам, че моя случай ще се окаже като предходните след като „неплатените месеци“ са от началото на 2013 до сега и ще се наложи да попълвам въпорсната декларация но бих искал да прочета вашето мнение.

  • Мисля че подозренията ви са правилни.
   Най-вероятно става въпрос за проблем с прословутата дек.7
   След като е минала една година, няма от какво да се притеснявате. Отидете до най-близкото данъчно и я подайте.

 107. Здравейте,
  Поздрави за полезната статия.

  Бих искал все пак да попитам нещо по моя казус:
  Плащам си редовно здравните вноски, обикновено за по 6 месеца и в момента съм си платил до юни 2014 (това съм го платил още началото на март.)
  (Пазя си всички вносни бележки.) Днес обаче виждам, че в системата на нап няма инфо за цялата 2013г и за първите 3 месеца на тази година. Декларация образец 7 съм подал на 19.02.2010г. (пазя си бележката с входящия номер). Могат ли да ми тряснат въпреки това някаква глоба. Трябва ли на ново да я подавам при положение, че нямам промяна от тогава и все още съм самоосигуряващо се лице. Все още не съм ходил в нап. Просто ми се иска, когато отида да съм информиран, че на онези там хич не им вярвам 😉

  • След като сте си плащали редовно, не би трябвало да се притеснявате.
   Много е хубаво, че сте си запазили всички бележки в случаи, че възникне проблем.
   На въпроса дали могат да ви глобят. Тук няма гаранция, винаги може да изникне основание за глоба.

   • Наистина си реших проблема лесно. Наложи се да подавам някакви декларации.(вклучително и наново въпросната номер 7) Те били сменяли системата миналата година, били обединявали сметки нещо, не разбрах много добре, но подписах някакви документи, че прехвърлям пари от една тяхна сметка в друга, отново тяхна. (нещо, което би трябвало те да могат сами да си оправат, но както и да е). Статоса ми се се промени след 3-4 работни дни(странното беше, че стана поетапно – първо ми махнаха 6 месеца от „задълженията“, след 2 дни останалото).
    Жената на гишето ми каза, 4е глобите били отпаднали.

 108. Здравейте, пенсионер съм по старост и работя. В момента ,освен пенсията и заплатата си получавам допълнителни доходи от наем за недвижим имот и по граждански договор за застраховане. Интересува ме дали дължа суми за Здравно осигуряване върху някой от доходите.
  Благодаря ви предварително и ще очаквам отговор на е-мейл.

 109. Здравейте,
  Искам да попитам след като съм подала молба за самоосигуряване,а си намерих работа,дали е необходимо да подавам друга такава, за да регистрирам,че вече работодателя ще ми плаща осигуровките или това системата автоматично ще го отчете при първата вноска

  • Доколкото ми е известно, не трябва да се подава друга декларация, при почване на работа, що се отнася до здр. осиг.

 110. Здравейте,

  Предстои ми да се местя да живея в друг град и затова реших да си платя здравните осигуровки като безработна от януари до юни месец включително, тъй като нямах намерение да си търся работа докато не се преместя, но ми се обадиха за работа по заместване през април и май. Трябва ли сега пак да подавам декларация образец № 7 след като съм пак безработна, но са ми платени здравните осигуровки и за юни месец?

  • Да както сме споменали в точка 1 от горната статия, би трябвало пак да подадете декларацията .

 111. Добър ден, искам да попитам относно здравното осигуряване на чуждестранните студенти с български произход.
  Приета съм през учебната 2010/2011 година, като чуждестранна студентка на основание ПМС 103/1993Г., редовно обучение. В момента съм 4 –ти курс.След проверка в НАП, установих, че нямам внасяни здравни осигуровки за периода 09.2010 – 09.2012 година.
  При записването ми във 1-ви курс съм попълнила декларация за здравно осигуряване, като в нея съм посочила , че не получавам трудови доходи и нямам ЕГН, ЛНЧ,ЕНЧ.
  При записването ми във 2-ри курс учебната 2011/2012 година също съм попълнила декларация за здравно осигуряване, като в нея съм посочила номер ЛНЧ и че не получавам доходи. За учебната 2012/2013 година подавам декларация за здравно осигуряване , като вече имам ЕГН.След което имам редовни здравни осигуровки.
  Дали университета трябва да внесе здравните осигуровки или това изцяло е мое задължение.

  • Не бих искал да ви подведа, затова най-добре изпратете поста си до нападжиите. Те би трябвало да ви дадат, най-достоверен отговор.

 112. До кога са здравно осигурени ученици завършили през месец май 2014

  • Мисля че трябва да е до края на май месец. Но за да не се окаже, че съм се объркал, звъннете на нападжиите да ги попитате.

 113. Здарвейте, много благодаря за полезната статия!!
  Моят случай е следният: имам неплатени осигуровки за март 2012г, и от октомври 2012 до юни 2013!!! След този период до момента съм осигурена от работодател.Наскоро внесох всички месеци….ами сега??Трябва ли да подавам декларация или не???В системата все още се водя неосигурена!!

  • Доста странен случай. Най-добре е да се свържете с някои данъчен, занимаващ се със здравните вноски.

 114. Има ли вариант Декларация образец № 7 да бъде подадена по електронен път или онлайн или задължително трябва да се виси в НАП. Обикновено опашките са километрични и човек трябва да отдели един ден за това.

  • За сега подаването на дек. 7 по електронен път, не ми е известно да е възможно. Но може да я изпратите чрез пощата с обратна разписака.

 115. Ясно ми е, че синът ми, завършил средно образование тази година, трябва да подаде декларация до 25.08 (за осигуряване от 01.07). Но в какъв срок трябва да се платят здравните осигуровки, тъй като някъде срещнах, че до края на следващия месец, а другаде – че до 10 число на следващия месец (10.08), което ми изглежда абсурдно (при още неподадена декларация)?

  • За да не ви начисляват лихви, здравните ви осигуровки трябва да се плащат най-късно до 25 число на месеца, който е следващ за месеца, за който те се заплащат. Но дори и да закъснеете, лихвата е няколко стотинки.
   Важното е да не станат повече от 3 месеца, тъй-като тогава здравните му права ще бъдат прекъснати.

 116. Здравейте,
  много благодаря за полезната информация. За жалост, не всичко ми стана напълно ясно и имам няколко въпроса. Аз приключих с университета мин. год. (2013), откомври месец и на НАП калкукатора си излиза, че оттогава не съм здравноосигурена. Но, като много други хора, и аз си нямах представа за тази Декларация 7. Звъннах днес в НАП, описах им ситуацията ми, те казаха, че тъй като съм пропуснала едномесечния срок за подаване на тази декларация, подлежа на глоба, но това щяло да се реши със сигурност на място. Което не знам какво точно значи – ако отида там, служителката ли преценява дали да ме глоби, или просто им влизам в системата и си ме глобяват? А съвсем скоро трябва да пътувам в чужбина и такъв дълг към държавата, предполагам, излиза и има шанс да не ме пуснат да излезна…
  Значи, ако изчакам да мине този едногодишен период (който за мен изтича октомври месец тази година), е сигурно, че мога да си подам декларацията и да си платя осигуровките, без да бъда глобена? И също така – може ли друг да попълни и представи тази декларация и да плати осигуровките вместо мен, или трябва аз лично? И трябва ли да удостоверявам с някакви документи този друг? Благодаря предварително. Поздрави!

  • Правилно сте разбрали, че на място се преценява дали да ви глобят.
   По принцип тази година не съм получавал оплаквания от глобени хора. Дори напротив има няколко посетители на сайта, които се похвалиха че не са били глобявани. Тоест без да има 100% гаранция шанса да бъдете глобена е малък.
   На втория ви въпрос, поне според това което знам аз, ако няма някакви нови законодателни промени от последните няколко месеца.
   Не би трябвало да ви глобят за неподадената навреме дек 7 ако е изтекла една година.
   Относно третия ви въпрос, да бихте могли да подадете декларацията чрез упълномощено от вас лице или посредством пощата с обратна разписка.

 117. къде трябва да подам декларация 7 ? Аз съм от град Първомай в Пловдив или Първомай да я подам?Аз имам договор и се водя на работа искам да платя стари осигуровки за 2 месеца от 2013 година януари и февруари месец

  • Не знам точно какъв е вашия случаи.
   Но от това което прочетох, след като се водите на работа. Според мен просто трябва да платите старите неплатени здр. осигуровки, без да подавате дек 7.
   Все пак, тъй като не знам какъв е целия ви случаи. Бихте могли да попитате нападжиите занимаващи се със здр.осиг, как е най-добре да постъпите.

 118. Здравейте,

  Използвайки системата на НАП за плащане на осигуровки по електронен път на неосигурено лице, стана объркване, тъй като системата работи само с Internet Explorer браузър и автоматично изписва ЕГН-то на наредителя. Въпреки, че името на задлъжненото лице, на което се превеждат осигуровките е различно от моето, превода получава наредителят, сиреч аз.

  След което трябваше да подам искане за прихващане/възстановяване на надвнесените суми на мое име. В момента на възстановяването обаче се откриват стари задължения (за три месеца) от преди 5 години, гимназия – университет, за месеци те юли, август, септември 2009.

  Въпросът ми е дали правомерно може да бъдат удържани неправилно преведените осигуровки (февруари 2014), същевременно преведени на моето ЕГН и друго име, след 5 годишен срок?

  До колкото разбирам от кореспонденцията, която водим с тях, давностен срок не е изтекъл и осигуровките са дължими към момента. Нито веднъж не съм уведомен от тях по какъвто и да било начин за дължимите осигуровки. До този момент съм работил на две работни места.

  Поискаха от мен да подам въпросната декларация №7 до края на юли т.г., след подаването на която ще ми бъде формирано задължение и съответно възстановена надвнесената сума.

  Такава не подадох.

  Въпреки това ми изпратиха Акт за установяване на задължение по мейл, с който приключват т. нар. производство по отворения въпрос. Молят ме да върна отговор на този мейл, че съм го получил.

  Такъв не съм изпратил също.

  Призоваха ме да отида в офис Кюстендил в седем дневен срок от получаването на писмо с обр. разписка. Не отидох, и поради причината, че няма как да отида до Кюстендил, когато по лична карта се водя живущ в гр. Дупница, а живея и работя в гр. София. Транспортните разходи те ли ще ми покрият? А времето, което ще изгубя?

  Целта ми е да проуча максимално казуса, за да мога да бъда достатъчно запознат и да не бъда подвеждан от своеволията на институциите. Тези пари ще отидат за нечий бонус, със сигурност няма да бъдат насочени към значима кауза, за което има огромна нужда. Болни деца биват буквално отписвани, докато те получават необходимите грижи и специализирана помощ извън родината си. Освен това всички тези хора, за които тук няма надежда, се лекуват успешно в чужбина с допълнително събрани средства от обществото. Не целя не плащане на осигуровки, а държа да бъда разбран правилно, търся справедливото и адекватно решение на въпроса.

  • г-н Чочев ако са минали повече от 5 години би трябвало да може да отпишете старите си неплатени здр.осигуровки.
   Но ако не се лъжа, щом имате задължения за 2009 година, мисля че имат право да искат тяхното плащане.
   А след като са ви написали АКТ, давностния срок от 5 години не важи.

 119. Здравейте! Имам непокрити месеците август и септември 2013г. Това е времето между бакалавърската и магистърската ми степен.Имам желание да ги платя,но не знам дали е трябвало да подавам декларация №7 и дали подлежа на някаква глоба,след като никога не съм имала трудов договор.

  • При положение, че имате неплатени само 2 месеца от последните 3 години, нама опасност да останете здравно неусигурена.
   По принцип е трябвало да подадете декларацията.
   Според мен, ако към настоящия момент, нямате някакъв проблем с осигуровките. Бихте могли да платите вноските си за дватата мецеца, през които не сте била осигурявана и да се надявате да нямате проблеми с данъчните.

 120. Здравейте!
  В продължение на 7 години бях осигурявана от работодателя си. След това в продължение на 4 месеца до март 2014 бях на борсата с парично обезщетение. През летния сезон работих на морето, без да ме осигуряват. Тъй като не знаех, не съм подавала декларация седем.
  Какъв е шанса да ми бъде наложена глоба? Когато започна трудова дейност, ще ми бъдат ли продължени правата и трябва ли да плащам за месеците през който не съм се осигурявала?

  • В последните 7-8 месеца хората оплакващи се от това че са били глобени намаляха.
   По точно не е имало нито едно оплакване в сайта, че даден човек е бил глобяван за неподаването на декларация. Тоест шанса да бъдете глобена е малък, но съществуващ. Когато започнете трудова дейност, най-вероятно, ще ви се наложи да платите старите си здравни задължения.

 121. Здравейте!
  На два пъти ми се наложи да изляза в неплатена отпуска (01.06.2012 – 31.12.2012 и 01.04.2013 – 30.09.2013). И двата пъти си платих здравните осигуровки сама през Investbank без да подавам тази декларация 7 в НАП, тъй като счетоводителя на държавното дружество за което работя ме увери,че не е необходимо. След като разбрах,че трябва да подам тази декларация се консултирах отново с други двама счетоводителя и адвокат и те ме посъветваха просто да не правя нищо, тъй като има вероятност в момента държавата да определи глобата в най-голям размер и дори да се обжалва решението глобата да остане, а и съм с непрекъснат здравен статус.
  Какво ме съветвате Вие?

  • При положение че не са ви прекъснати здравните права, моя съвет е да последвате съветите на адвоката и счетоводителите с които сте се консултирала.Тъй като има теоретична опасност да ви глобят.

 122. От админа: Моля старайте се да пишете на кирилица.

  Здравейте ниe се самоосигоръсваме винаги напред по два три месеца, днес водих дущеря ми на консултация при лекар докторката чукна на неиния здравен статус. Излезе че има прекуснати осигорофки. Защо когато си плащаме в банките, не се отчита веднага че сме си ги платили. Сега трябва да отиваме до дкбрич в нап и отново да чакаме, търпение и нерви че чиновниците не си гледат работата както трябва. В тая държава няма оправия, на кой да се оплача сибанк длбфич съм платила 235.20лв на 6.10.2014. Трябва да отиваме до Добрич, защото некъдърните чиновници не ди гледат работата. Не може ли да измислите всеки от банките, които си плащат здравните си касиерите да пишат здравни и така да се изписва автомтически на нап, че лицето си е заплатило а не да изискват по няколко пъти да се ходи на място по 60 км. а пари нямаме излишни.

 123. АКО Е УДОБНО 1 ВЪПРОС?
  ОТ 1 ЯНУАРИ СЕ ОСИГУРЯВАМ ЗДРАВНО БЕЗ ПОДАДЕНА ДЕКЛАРАЦИЯ 7
  ЛОГИЧНО ЛИ Е ДА Я ПОДАМ СЕГА,ИЛИ ДА ИЗЧАКАМ 1 ЯНУАРИ 2015,ЗА ДА НЕ ПОДЛЕЖА НА ГЛОБА?

  • Ако нямате проблеми със здравно осигурителните си права и не се нуждаете от здравна помощ.
   По-мъдро ще бъде да изчакате.

 124. Здравейте!
  Напуснах работа октомври 2013 и не съм внасял или подавал декларация номер 7 и се водя неосигурен от 11.2013 въпроса ми е ако подам сега и си внеса всички за 11,12.2013 и за цялата 2014 ще трябва ли да плащам глоби ?

  • Ако е минала повече от една година, не би трябвало да ви глобяват за неподадената навреме декларация.

 125. Здравейте! Тази година завърших и не работя затова се осигурявам сама . Внасям всеки месец по банков път 16.80лв . ( но в крайна сметка се водя с прекъснати права ) . Такава декларация номер 7 , не съм подавала . Трябва ли да подам въпросната декларация за да , няма такива гафове ?! 🙂

  • Съществува голям шанс проблема да е в неподадената декларация. Макар че само данъчните, биха могли да ви кажат, защо се водите здравно неосигурена.

 126. Здравейте, поздрави за блога наистина е много полезен.
  Въпроса ми е следния. от 06.2012 до сега 12.2014 съм осигурен от работа без прекъсване, обаче за от 2011 (цялата година) до 06.2012 имам неплатени осигуровки дали е възможно да си платя само 6 те месеца от 2012г. и да си възстановя правата или ще ме накарат да плащам и 2011г? Тоест дали да изчакам още 6 месеца на 06.2015 да ми станат 3 години плътно без прекъсване или мога да си платя за 2012?
  Благодаря ви предварително.

  • Ако здравните ви осигуровки за последните три години са платени.
   Би трябвало да нямате проблеми, здравните ви права да бъдат възстановени.
   Тоест бихте могли да платите здравните си осигуровки за първата половина на 2012г и ако няма някакъв друг вид проблем, би трябвало правата ви да бъдат възобновени.

 127. Здравейте от април до ноемви съм без здравни осигоровки бях в Германия но и там не съм осигуряван, какво следва да направя за да си дойде всичко на мястото.

  • При положени че не сте се осигурявали в Германия, ще трябва да платите здравните си осигуровки тук.
   Ако има още нещо което трябва да направите, данъчните служители би трябвало да ви кажат. Просто се обърнете към тях и питайте.

 128. Здравейте,
  За декларация 7 чувам сега…
  Безработен съм от август 2013 година, бях на борсата една година, искам да си плащам здравните осигуровки, но тъй като правите актуализация на 3 месеца изчаках. Имам да плащам за септември, октомври, ноември и вече и за декември, както казах правите актуализация на 3 месеца и аз излизах редовен с вноските – което не е така, докато не минат месеците и вече излиза че съм неосигурен. Питам – ако подам декларация 7 и си платя вноските – вече за 4 месеца ще ме глобите ли? Ако обичате ми дайте конкретен отговор – това може би…вероятно само предупреждение… Питам – като съм безработен, нямам доходи как мислите ще стигна до областния град до НАП, от провинцията съм, за да подавам тази декралация всеки месец за да ЗАЯВЯ че искам да дам пари на тази държава и да подчертая че сам безработен, децата ми решиха че трябва поне здравни осигуровки да имам.

  • За да получите възможно най-точен отговор на въпросите си, ви препоръчвам да се свържете с НАП, посредством телефон или електронно писмо в което да ги зададете.
   Относно декларацията, тя се подава само веднъж след всяко оставане без работа.

 129. Здравейте,
  платих си дължимите осигуровки от 2011/2012 год без тази декларация. Не се отчетоха. Тъй като вече ще работя като фрииленсър предпочитам да не се осигурявам(просто няма смисъл особено като се вземе впредвид колко време губя заради едно плащане и какво получавам в замяна…). Въпросът е мога ли да ги накарам да ми върнат парите които съм им превел и сега са ги отчели като надвнесени?

  Поздрави

  • Накратко не. Прочетете точка първа от статията, за да разберете в кои случаи се подава.

 130. Ще има ли увеличение на осигуровките и кога ще мога да си ги платя за тази година?

  • Ако питате за здравните осигуровки при самоосигуряващите се лица, към настоящия момент, не ми е известно за тази година, да се предвижда увеличение за тях.

 131. Много интересни случки…Излиза , че в тая тъпа държава не могат да се заделят някакви 2-3 млн. и да се направи софтуер , който веднага да отчита в НАП кой какви и колко осигуровки е направил….?!?! И е на ход декларация 7 , заявление 8 , …..Алоооо, в кой век живеете ?На хората така им е писнало , че е въпрос на време да грабнат пушклата!Как си мислите , един човек който си е платил осигуровките , но не е подал декларация 7 , а не на входа на раковата болница , и дефакто вие му отрязвате достъпа за лечение , каква декларация ще попълни когато влезе с пушкта при колегата ви за да го глобят и после да му възстановят правата ?Същия филм е и при нас – работещите самоосигуряващи се – подаваме декларация , че съм превел осигуровките си (обр.1), пише се придружително писмо , носи се в НАП…и това е всеки месец (в срок !).милиони простотии , създадени от хора които не ценят времето на другите !И понеже съм сигурен , че адм. ще ме пореже , и няма да побликува коментара ми , поне той да се позамисли !

 132. до кога ще ни мъчат с тази бюрокрация. Хем си безработен, хем си платил здравна осигуровка и се водиш неосигурен, докато не подадеш на хартия на бюрократите декларация обр. 7.
  Толкова ли е трудно да се открие сметка за здравоно осигуряване?? Тези простотии измислени от г-н Дянков докога ще продължават?
  В България чиновниците не си плащат никакви осигуровки, а държавата плаща нещо незнайно какво и колко??
  Вместо да плащат пълният размер осигуровки, както всички в реалния сектор в т.ч и безработните, те ти се зъбят, пишат актове и т.н.
  Ако сметката е конкретна за здравно осигуряване ще им е много трудно на чиновниците от НАП да следят по платежните кой си е платил светката. Нали трябва повече да си почиват.
  Господа депутатите също много са заети с ваканциите си и нямат време да внесат изменение в закона.
  До кога ще ни душите господа чиновници и депутати??

 133. Без работа съм от 2009г.никога не съм подавала декларация номер 7….сама си плащам осигуровките…трябва ли да подам въпросната декларация 7?

  • Ако нямате проблеми с осигуровките си, сама трябва да прецените, дали си стува да рискувате с подаването на въпросната декларация.

 134. Здравейте, имам неплатени осигуровки за периода 07/08/09.2013г.(след бакалавъра ,когато още не сме записани за магистри) и 07/08/09/10/11/12.2014г (това е след завършването на университета). + 01/02.2015 г. В момента съм безработна. Та въпросът ми е: ще ме глобят ли затова ,че все още съм с неплатени осигуровки и че нямам подадена декларация 7. Искам от този месец да си внеса осигуровките и ме интересува темата с глобата и дали ще платя първо за миналите месеци ..след това за новия период вече . Благодаря!

  • За да се възстановят здравните ви правя, трябва да сте платили осигуровките си за последните три години. Относно глобите в последната една година, не съм получавал оплаквания на хора за това, че са били санкционирани. Което не означава, че вас няма да ви глобят. Проста вероятността е малка.
   Сами трябва да си прецените как да постъпите.

 135. Бях останал с убеждение, че дъщеря ми 91г се осигурява. Влязох да проверя случайно здравните осигуровки и се оказа , че има не платени такива за 2012-7,8,9,10,11,12месеци§ 2013г-цялата и 2014-1,2,3,4,5,6,7месеци. През февруари напусна колежа в който учеше и се подготвя за кандидатстудентски изпити, което означава, че отново няма да бъде осигурена. Какво следва от цялата тази история. Какво трябва да направи! Ще има ли санкции!
  Синът ми, 91г има неплатени здравни осигуровки-2010г-7,8,9 и 2011г-8месец. До февруари е на трудова платена борса. Той пък какво трябва а направи? Ще трябва ли да попълва образец 7? Трябва ли да изчисти старите задължения-пише, че е без прекъснати здравноосигурителни права.

  • Ще започна отзад напред.
   Синът ви когато напусне платената трудова борса, трябва в срок да подаде дек.7, както и да плаща редовно здравните си вноски след това.
   Относно дъщеря ви, ако не са я осигурявали от учебното заведение където е учела и не са имали това задължение. Ще трябва да платите осигуровките и три години назад във времето, за да възстанови правата си. Също така ще се наложи, да подадете декларация седем. За това дали ще бъдете санкционирани, не мога да кажа със сигурност.
   В последните 12 месеца на съм имал оплаквания от глобени хора. Което не означава, че няма да претърпите санкции.

 136. Здравейте,

  използвам този коментар, понеже случаят ми е подобен. До 09.2014 бях студент и работещ на половин работен ден. След това ме съкратиха, но нямах нужния стаж, за да се регистрирам като безработен. Същевременно от 07.2014 съм с прекъснати студентски права, така че и от университета не ми се полагат осигуровки. Смятах да си ги платя след като започна отново работа, но сега разбирам за тази декларация и глобата. От Март започвам работа. Мога ли да използвам това като вратичка, за да не подавам декларация и да не плащам глоба?
  Благодаря!

  • В момента текът промени в здравното осигуряване и се опасявам, че бих могъл да ви подведа с отговора си. Най-добре е да отправите въпросът си към някой нападжия, за да получите възможно най-актуална информация.

 137. Здравейте. Ходих в НАП за да си внеса здравноосигурителните вноски, а те са много.. и ми казаха да подам 3бр. Декларации 7 и едно Заявление чл.2а .
  За декларациите ми казаха 3 дати : 01.09.2010г. ; 01.05.2012г. ; 30.09.2012г.(по долу съм посочила здравния си статус) .. та, тези дати верни ли са,ако не какви трябва да са .. а на заявлението какви периоди трябва да напиша за да внеса за последните 3 години. Нищо не ми обясниха като хората , а аз за първи път правя подобно нещо.
  Много ще съм ви благодарна, ако ми помогнете.

  • За да не загубите време и нерви, бих ви препоръчал.
   Да отидете пак до данъчните и на място, пред самия данъчен служител който ще ви ги приеме, да попълните въпросните декларации. Самия аз направих така преди няколко години. Тук идеята е да бъдете следени от служителя, при попълването на декларациите.
   Постъпвайки по този начин, ще избегнете възможността от неправилно попълване, връщане за поправки и повторно чакане на опашки.

 138. Подал съм декларация обр. 7 след освобождаването ми от програма за временна заетост на общината от 31 март 2014 год. С началото на тази година нали не трябва да подавам пак същата декларация за самоосигуряващ се безработен?

  • Според това което знам аз, при положение, че не сте работили другаде, не би трябвало да подавате.
   За всеки случай, може да питате и данъчните за да имате 100% сигурност.

 139. Здравейте, след завършване на обучението ми подадох декларация 7, но не съм си плащала осигуровките за тази година. От април месец започнах работа и едва тази седмица си ги платих – сметнах ги чрез калкулатора. Засега не са отразени в сайта. Дали не е трябвало да подам пак декларация?

  • Може би все още не са отразени в сайта. А иначе въпросната декларация се подава само в случаите, когато сте работили някъде, след което сте останали без работа.

 140. Здравейте, видях че десетки хора се страхуват от предвидената в закона глоба, за не подадена декларация №7. Аз 3 пъти съм подавала тази декларация и 3 пъти не беше в срок, преди да напусна работа за 4 път отидох до офис на НАП – Сандански и попитах служителката кога да подам декларация №7, за да не ме глобят, тя ми отговори цитирам до сега не е налагана такава глоба на никой когато решите я подадете.

 141. Как да изчислим колко имам да погасявам за предходни год защото през 2013 имам невнесени 5мес за 2014имам не внесени 7мес защото ми излиза че съм с прекъснати права не работя и когато имам въжможнос си внасям .И възможно ли е и тези пропуснати месеца да ги внеса на вноски когато и по колкото мога .Защото и доходън на съпругът ми не ни позволява да ги погасим на веднъж

  • На тази страница има линк към калкулатор за изчисляване на здравните вноски и лихвите по тях.
   За да възстановите правата си, трябва да са платени здравните ви осигуровки за 36 месеца назад във времето.
   За съжаление ако плащате осигуровките си на части, няма да бъдат възстановени правата ви, докато не платите както вече писах, вноските си за последните 3 години.

  • По интернет доколкото знам не може.
   Но е възможно да я изпратите по пощенски път с обратна разписка.

 142. Здравейте, на 15.09. ме съкратиха от работа. На 16.09. се регистрирах в БТ и НОИ. За да започна да получавам обезщетение за безработица ще се наложи да почакам поне три месеца, понеже имам няколко месеца в чужбина и е нужно да пристигне документ удостоверяващ стаж и осигуровки там. Въпросите ми са два – през този период сам ли трябва да плащам ЗОВ и след като ми отпуснат обезщетението със задна дата, дали ще се дублират месеците платени от мен? Благодаря.

  • Случаят ви е малко необичаен.
   Не бих искал да ви подведа, затова ще ви посъветвам да се обърнете към специалистите от БТ, за съвет какво да направите.
   Принципно би трябвало да ви осигуряват от БТ, докато получавате обезщетение за безработица. Подозирам също така, че ако решите вие сам да си плащате ЗОВ, парите внесени от вас ще се дублират с тези внесени от бюрото.

 143. Здравейте! Аз съм студентка, но тъй като в края на август навърших 26 университета спира да ми плаща здравните осигуровки от септември и трябва да ги плащам сама. Трябва ли да подавам такава декларация и има ли опасност от глоба в такъв случай? Благодаря предварително!

  • Добре ще е да подадете въпросната декларация, защото има доста добър шанс, да спрат да отчитат внесените от вас здр. осигуровки.
   Относно опасността за глаба, поради това че не сте подали декларацията навреме. Както вероятно сте прочели от статията, существува предвидена глоба, но реално през последната година и половина не съм получавал оплаквания от глобени хора.
   Тоест може да се каже, че администрацията проявява толерантност.
   Вие сама трябва да прецените от тук нататък, как да постъпите.

 144. Здравейте!
  През Октомври 2015 бях съкратена от работа. През Ноември 2015 започвам работа в друга фирма. Ще имам осигуровки за Октомври и Ноември, но няма да са пълни. Прекъсват ли се осигурителните ми права?
  Трябва ли да подавам Декларация № 7?
  Благодаря!

  • Принципно би трябвало да ви бъдат прекъснати здравните права, ако следваме логиката на законодателството свързано с дек.7.
   За да не се окаже че съм ви подвел, и за да си спестите време, най-добре ще е да изпратите въпросът си, до специалистите от агенцията по приходите. Да видим те какво ще кажат.

   • Благодаря Ви за отговора.!
    Вашата статия беше много полезна, защото от нея разбрах за Декларация №7.

 145. Аз съм самоосигуряващо си лице. Тъй като съм навършила възрастта за пенсиониране и имам достатъчно трудов стаж, подадох декларация,че прекратявам дейността си и си подадох документите за пенсиониране. Докато получа пенсията си, трябва ли да се осигурявам здравно по чл.40 ал.5 от ЗЗО, при положение, че получавам наследствена пенсия от починалия ми съпруг или трябва да ме осигуряват от бюджета.

  • Зависи дали ви осигуряват здравно, по линия на това, че получавате пенсия от вашия съпруг или не.
   За всеки случай, позвъните на специалистите от агенцията по приходите и им задайте същите въпроси, тъй като е възможно да има и други опции посредством които да бъдете осигурявана.

 146. Здравейте, имам следното запитване..
  До 2013г 11-ти месец се водих студент редовно обучение. Имам 3 работни месеца в началото на 2014г в които съм осигуряван от фирмата в която работех. След това напуснах и работих до края на годината работа без да бъда осигуряван като до края на 2014 си бях платил осигуровките като самоосигуряващо се лице, сиреч безработен. От началото на 2015 до сега не съм плащал никакви здравни осигуровки, тоест повече от три месеца и съм с прекъснати такива. Та въпросите са ми е следнидните: трябва ли да подам декларация 7 за да ми бъдат подновени правата и подлежа ли на глоба заради това че не съм подал такъв документ след като напуснах работата на която ме осигуряваха.
  П. П. При проверка в интернет за месеците, които трябва да платя за последните 3 години ми излизат и тези, в които съм се осигурявал сам.. А те са доста 9 месеца за 2014 + един месец за 2013. Трябва ли да ги плащам отново или са надчислени?

  • Да трябва да подадете декларация 7.
   По закон, подлежите на глоба за неподадената навреме декларация. На практика, не съм получавал оплаквания за глобени хора от две години.
   Когато правите справка на здравните си осигуровки, най-вероятно месеците за които сте плащали ви излизат като неплатени, защото не сте подали декларация седем (макар че може да има и други причини).
   За финал, не би трябвало да ви се налага да плащате повторно вече платени осигуровки.

 147. Здравейте
  Извън страната съм от март месец 2015г. Днес случайно реших да проверя здравните си права,за които майка ми редовно плаща и познайте какво виждам ,че правата ми са прекратени. Сега научавам за тази Д7. Как да подам декларацията, след като не съм в страната?! И колко декларации трябва да подам за месеците :1,2 -2013 ; 7-2014 ; 3,4,5,6,7,8,9,10,11,12–2015 (за които е плащано и имам разписки )?

  • Интересно защо когато си внасяш здравните вноски никой не те уведомява за тази декларация 7 а просто ти прибират парите!!!

  • Ако решите да не изберете някой от вариантите описани в точка 4 на статията. Бихте могли да помолите ваш роднина да подаде декларацията на място. Поне при мен нямаше проблем с приема и от страна на администрацията (макар че няма 100% гаранция).
   Относно това колко пъти трябва да подадете декларацията, прочетете точка 1 от горната статия.
   Между другото не знам дали сте информирана, но ако се осигурявате здравно в чужбина, бихте могли да избегнете плащането на осигуровки и в България. За повече информация прочетете тази статия: http://proverka.eu/blog/освобождаване-от-здравни-осигуровки/
   Надявам се да съм помогнал.

 148. Аз съм подала декларация №7, но когато си проверя осигуровките ми излиза че на са платени. А всъщност съм си ги платила преди 10 дни. Кога трябва да излезе че са платени?

  • Не ми е известно да има точно фиксиран период от време, след който осигуровките да излизат в системата на данъчните. Миналата година имах случай, при който, чаках повече от 2 седмици за да излезнат осигуровките на мой роднина.

 149. Здравейте! През 2015г. бях безработен и сам си внасях здравните осигуровки по банков път, като тогава подадох въпросната Декларация 7. От Октомври 2015г. съм назначен на работа.Проблемът е следния, имам неплатени стари задължения за 8 и 9 месец на 2013, а също така за 8 и 9 месец на 2015 година. Миналата седмица внесох сумата по банков път, но към момента в сайта на НАП все още съм с прекъснати права. Въпросът ми е трябва ли пак да подавам тази Декларация 7 за да се изчистят старите задължения при положение, че вече работодателя ми внася осигуровки?
  Благодаря предварително!

  • При положение, че не сте подали декларацията след последното си прекъсване на работа, няма смисъл от многократно подаване на дек.7.
   Има вероятност платените от вас суми все още да не са се отразили в сайта на данъчните.
   Разбира се съществува и шанса, проблема да идва и от някъде другаде.
   Като цяло ако не се нуждаете спешно от медицинска помощ, бихте могли да почакате 2-3 седмици. Ако след този период няма промяна в статуса ви, се свърщете с данъчните за да разберете какво трябва да направите.

 150. Здравейте, от 01.02.2016г. напуснах работа,за да започна на ново място, но все още обработват документите ми и не сам започнала.За този един месец, който ще изгубя, трябва ли да си внеса здравни осигуровки?

  • Ако сте подписали договор, би трябвало да започнат да ви осигуряват от месеца в който сте започнали работа.
   А ако не сте подписали, ще трябва най-вероятно вие да си внесете здравните вноски.
   В следващите няколко месеца проверявайте внимателно здравния си статус за пропуснати месеци, за да избегнете проблеми.

 151. Аз се самоосигурявам а като неработя никъде трябва ли всеки месец да подам деклараця 7.

  • Препоръчвам ви да прочетете по-горната статия, там по конкретно в точка първа ще намерите отговор на въпросът си.

 152. Здравейте.
  Самоосигурявам се от 15 години някъде.
  От март 2011 год. съм спряла, поради невъзможност да плащам осигуровките си. Нямам подавана декларация номер 7.
  Сега искам да платя всички вноски от 2011 год. до днешна дата, накуп.
  Въпросът ми е – дали ще ме глобят за неподадената декларация 7?
  Притеснено ми е, защото нямам възможност да платя и цялата сума за осигуровките и глоба.

  • Както съм писъл по-горе в последните няколко години не съм получавал оплаквания от глобени хора. Тоест вероятността за глоба е малка.

 153. Здравейте, аз не съм се осигурявал от 2008 г. а се водя с непрекъснати права. Тази година започнаха да излизат месеци за неосигуряване. От НАП ми казаха че от фирмата в която съм работил не са написали датата на прекратяване на договора ми и за това се водя така. И искат да плащам вноски за 5 г. Назад. Бих ли могъл да си платя за миналия месец април като подам декларация 7 и от този месец насам да се самоосигурявам като ще фигурират само първите три месеца от годината като неосигурени ?

 154. Здравей те искам да попитам след като през декември 2015 год внесохме за 36 месеца здравните осигуровки и мъжът ми вече беше здравно осигурен.Плаща 4месеца редовно и след това прекъсна здравните. Сега плати 11 месеца от 20 16 год .Или казано 36+11=47месеца остават 13 да плати.Въпросът ми е само 13 месеца ли трябва да се платят или 2 години назад.

  • Така както вие сте го описали, би трябвало да платите за още 13 месеца, така че да имате общо 60 месеца платени здравни вниски, назад във времето.
   За всеки случай, когато плащате вноските, питайте служителите на НАП дали, здравните права на мъжът ви ще бъдат възстановени, след като платите тези пари.

 155. Извинявам се, но не съм чела всички постове, а имам един въпрос:Къде се подава декларация 7 по постоянен адрес или може в най-близкия офис на нап? (в случая в Бургас).Постоянния ми адрес е в София, а имам адресна регистрация я Созопол. Тук живея и работя през летния сезон.

 156. Здравейте,
  Необходимо ли е да се подава Декларация 7 при прекратяване на трудовото отношение по чл. 328, ал. 1, т. 3? За съжаление такава информация не ни беше дадена при регистрацията в БТ….

  • Най-добре да черпите информация директно от извора.
   Тоест бих ви посъветвал, да отправете въпросът си към специалистите на НАП.

 157. Здравейте! Вчера беше последния ден от обезщетението ми. Днес е 25ти април, кога да подам декларация 7-днес или след месец?

  • Прочетете точка 1 от статията по-горе, след което предполагам, всичко ще ви стане ясно.

 158. Здравейте!
  От няколко месеца получавам обезщетение за безработица, което ще приключи в края на юни. През тези няколко месеца съм здравно и социално осигурена. Тъй като не зная дали ще започна работа през юли ще ми се наложи да си внасям сама здравните осигуровки. В този случай също ли се подава Декларация 7?
  Благодаря!

Коментарите са изключени.