Възстановяване на здравни права в България

От настоящата статия ще разберете как да възстановите здравно осигурителните си права ако са били прекъснати по една или друга причина.

Съдържание на статията:
1. Коя е най-голямата група лица, чиито здравни права, най-често биват прекъсвани?
2. Как да възстановим здравните си права?
3. Какво става ако работодател не е внасял здравните осигуровки на служител?
4. Възстановяване на здравни права на лица живели в чужбина.
5. Възстановяване здравни права на студенти.
6. Как да платим здравните си вноски?

Статията която четете в момента, цели да обхване най-честите случаи при които лица губят здравните си права. Като дава и отговор и на въпроса, как да те да бъдат възстановени в зависимост от това, поради каква причина са били прекъснати.

Първото нещо, което бих ви посъветвал да направите е да проверите със сигурност, дали вашите здравни права са прекъснати.
Най-лесния начин това да стане е като отидете на страницата ни посветена на здравното осигуряване в България и изберете линка “Проверка на здравни осигуровки”.
Ако се окаже, че правата ви са спрени, продължете с четенето.

1. Коя е най-голямата група лица, чиито здравни права, най-често биват прекъсвани?
Най-масовите случаи на прекъснати здравни права, се срещат при лицата, които се самоосигуряват (безработни, лица работещи свободни професии, земеделските производители, ЕТ и др).
Основната причина за прекъсването на правата им, е че имат повече от 3 месеца неплатени здравни вноски за последните 3 години.
Тоест не трябва да имате повече от 3 месеца неплатени осигуровки за здраве, през последните 3 години, за да не бъдат прекъснати правата ви.

Друг много често срещан случай, на прекъснати здравноосигурителни права при самоосигуряващи се лица е че те не са подали “Декларация 7”. Повече по темата, може да прочетете малко по-долу.

2. Как да възстановим здравните си права?
Искам да подчертая, че през месец юни 2015 година, бяха приети нови промени в системата на здравното осигуряване, които ще влязат в сила от 01.01.2016г. Повече за тях може да прочетете тук.
Информацията за промените ще бъде отразена в тази статия, след като те влязат в сила.

Към момента на писане на тази статия, начинът за възстановяване на здравни права е следния:

Най-важното нещо, което трябва да направите е да заплатите невнесените си вноски за здраве, за последните 60 месеца. Справка за сумите които трябва да платите и лихвите към тях, може да направите от линка “Здравноосигурителен калкулатор” ето на тази страница. След като внесете сумата, правата ви ще бъдат възстановени от датата на плащането.

Такса за здравно осигуряване:
Мисля че тук е най-подходящото място да спомена, че месечната такса за здравно осигуряване на самоосигуряващите се лица ( безработни и т.н) възлиза на 20.40лв.

Внимание!
Ако сте безработни или въобще от лица осигуряващи се по член 40, алинея 5 от “Закона за здравното осигуряване” е много важно да подадете Декларация 7 .
В противен случай е почти сигурно, че здравните ви права няма да бъдат възстановени, причините за това, може да прочетете ако отворите линка в горното изречение.

Ако се нуждаете спешно от медицинска помощ.
Добре е да знаете, че отразяването на вашето плащане в електронната системата на здравното осигуряване, може да отнеме няколко дни. Затова е препоръчително ако спешно се нуждаете от медицинска помощ да поискате от НАП документ за това, че сте с непрекъснати здравни права, който при нужда да покажете на лекарите. За да ви се издаде това удостоверение, трябва да представите на данъчните, платежните нареждания с които сте платили вноските си за здраве.

3. Какво става ако работодател не е внасял здравните осигуровки на служител?
Ако задължението за внасянето на здравните осигуровки е на работодателя (така е в повечето случаи) то служителя не губи здравни права. Препоръчително е да се обърнете към данъчните за да решат проблема.

4. Възстановяване на здравни права на лица живели в чужбина.
Ако сте живели зад граница, горещо ви препоръчвам да прочетете статията: Освобождаване от здравни осигуровки на българите в чужбина.
Във въпросната публикация, съм се постарал да дам отговор на това, как при връщането си в България, българите граждани да възстановят здравните си права.

5. Възстановяване здравни права на студенти.
Основния принцип за възстановяване здравните права на студенти е здравните им осигуровки да бъдат платени, за месеците през които не са били плащани.

Ако сте студент, ви препоръчвам да прочетете статията:
Здравни осигуровки за студенти учещи в България и чужбина.
Там ще откриете още доста полезна информация за вашите права и задължения. Както и информация как да възстановите здравните си права.

6. Как да платим здравните си вноски?
Съществуват няколко начина да платите здравните си вноски.
Чрез платежно нареждане от банка.
Посредством пощенски запис.
Или чрез интернет посредством специалната услуга на “Националната агенция за приходите”.

Това е всичко по-важно, което може да се каже по въпроса, за възстановяването на здравни права.
Надявам се статията да ви е помогнала. Ако е било така, не забравяйте да я споделите в социалните мрежи.

18 мнения за “Възстановяване на здравни права в България”

 1. Здравейте!Статията Ви бе много полезна за мен.Възползвах се максимално от нея.Всичко е обяснено точно ,достъпно и ясно…Успех и в бъдеще!!!

 2. Здравейте !
  Живях 2 години в англия и си плащах местните данъци и такси там .
  Преди година майка ми попълни тук в БГ формуляр за освобождаване от осигуровки поради отсъствие от страната .
  Но преди няколко месеца се върнах за по-голям период от време с нагласата евентуално да остана .
  Как да си възтановя здравните осигуровки така ,че да не плащам по стандартния начин всичко неплатено през последните 36 месеца ?
  Благодаря Ви

 3. Не съм плащал здравни осигуровки от 2013 година насам / това прави 30 месеца/. За да си възстановя здравния статус всички ли 30 вноски трябва да си платя ??? или само последните 6 месеца може.

  • При положение че сте живели в България трябва да платите за 3 години назад.

 4. Не съм плащал здравни осигуровки от 2012 година насам. От 2 месеца съм пенсионер. Нямам възможност да платя цялата неплатена сума за осигуровките (36 месеца) и ще може ли да плащам на 2-3 пъти като ми идва всеки месец пенсията? Трябва ли и как да указвам на банката (пощенския запис) за кои месеци назад плащам, защото междувременно и пенсионното ще ми изплаща сегашния месец? И ще се въстанови ли се здравния ми статус в момента когато ми останат само 3 вноски (3 месеца неплатени)? Или трябва да си платя докрай всичките 36 вноски и тогава?

  • Може да плащате както пожелаете, но здравните ви права ще бъдат възстановени, след като сте платили сумите за 36 месеца назад във времето.
   Относно пощенския запис има графа в която трябва да посочите за кои месеци плащате здравните си вноски.

 5. Здравейте в момента работя в Норвегия. По някаква причина здравните ми права в България са спрени, въпреки че съм платил съответния период преди да замина. Когато родителите ми отидоха да ми платят следващия период, са им казали че се водя неосигурен и че трябва лично да се върна и да подам някакъв документ в НАП. Какъв е този документ или заявление, който изискват?
  ПП Имам подадена декларация 7 и нямам пропуснати месеци последните 10 години. Ще представя бележката за плащане, която не са отразили в системата си, но те явно нямат предвид нея.

  • Не смея да гадая кой може да е този документ. Най-добре ще е да пишете директно на данъчните, какъв документ трябва да им бъде представен.
   Като не забравите да им обясните, че живеете в Норвегия.
   В повечето случаи са доста отзивчиви и проблемите се решават по електронен път.

 6. Здравейте! Майка ми живее в Германия от 1 година, тук не е подавала никакви декларации и никой не плаща здравните и осигуровки. Сега проверих в сайта с ЕГН-то и и пише „Лицето е с непрекъснати здравни права“. Защо?

  • Предполагам че майка ви е осигурявана от някъде, за да излиза такъв резултат. Ако държите много да разберете на какво се дължи този здравен статус, бихте могли да се свържете с агенцията по приходите и да попитате специалистите за причините.

 7. 2015 3,4,5 месец бях без работа и не плащах здравни осигуровки платих за тия месеци Сега Януари ,но незнаех за Декларация 7 разбрах за нея едва след като няколко дена проверявах дали са ми възстановили за тия месеци и в банката дали е извършено плащането .

  • Сега и аз съм с подобен проблем. Има малко месеца след като завърших университета, които не съм плащала осигуровки. Сега ги плащам, но все още имам тези пропуснати месеци. Трябва ли да пиша тази Декларация 7? Има ли наистина глоби за нея и какви са те? Толкова е неясно :/ Не може ли само да си платя дължимите осигуровки и да си възвърна правата? Какво се случи при теб?
   Мерси!

 8. Здравейте,
  Съпругът ми миналата година си плати всички пропуснати здравни вноски за последните 3 години, а сега като проверих здравно осигурителния му статус, се оказва, че за месеците, за които е платил, системата не ги е отчела и се води здравно неосигурен. Пазим си бележките от банката и въпросът ми е: Къде трябва да отида и да поискам информация относно проблема и дали, при условие че грешката е на администрацията, а не наша, ще ни се зачетат 3-те години, за да си възстанови здравните права, или ще ни върнат 5 години назад както влезе в сила от 2016г?

  • Трябва да се обърнете към специалистите на Н.А.П.
   Те са хората към които трябва да отправите въпросът си.

 9. Здравейте, бих искала да попитам, след като не съм плащала за 4 месеца, но системата ми показва за 3 месеца и съм с непрекъснати здравни права. Въпроса ми е, ако ми спрат здравните трябва ли да платя за 4те месеца за да съм отново зравно осигурена или мога само за един да платя и да останат 3 месеца

 10. Здравейте, синът ми е със 7 месеца неплатени осигуровки. Как може да разбере за кои месеци през трите години са тези 7 месеца?

  • В сайта на агенцията за за приходите, когато си проверявате осигуровките, пише точно за кои месеци не сте били осигурявани.

Коментарите са изключени.