Промени в системата на здравното осигуряване през 2015г.

През 2015 година се предвижда в системата на българското здравно осигуряване да настъпят редица промени.

Увеличава се таксата за възстановяване на здравни права.
С цел подобряване на събиранията на здравно осигурителни вноски от неосигурените лица, от април 2015 година, „Министерството на здравеопазването“ възнамерява да увеличи сумата която гражданите трябва да платят, за да възстановят здравните си права.

По сега действащото законодателство, за да може гражданин да възстанови здравните си права, трябва да е платил здравните си осигуровки за последните 36 месеца. При положение, че не е плащал осигуровките си за последните 3 години сумата възлиза на близо 690лв.

През месец юни 2015 година на второ четене бе приет закон, според който за да бъдат възстановени здравните права на дадено лице, то трябва да е заплатило здравните си вноски за последните 60 мецеца (5 години) назад във времето. Сумата без лихвите възлиза на 60*16.80=1008 лева.
Предвиден е и гратисен период до края на декември 2015г. в който гражданите биха могли да възстановят, здравните си права по-старите, по-ниски цени.

Очаква се различните пакети медицински услуги покривани от Здравната каса, да бъдат разделени на три основни групи допълнителен, базов и спешен.

Спешният пакет както говори и името му, ще покрива спешните случаи, когато дадени лица се нуждаят от спешна медицинска помощ. Той ще бъде достъпен за осигурените и неосигурените граждани.

Базовият пакет, ще покрива огромния брой случаи на заболявания, които са причина за по-ранната смъртност в България. Като например дихателни и сърдечно съдови заболявания, различните хронични болести, както и майчиното и детско здраве.

Допълнителния пакет, ще покрива не спешните случаи, при които пациентите могат да чакат. Например посещение при специалист, при положение че случаят не е спешен. Основната идея на „допълнителния пакет“ е той да ограничи броя на пациентите, които ще бъдат лекувани от определени болести за определен период от време.
Тоест на пациентите може да се наложи да чакат, при положение че случаят им не е спешен.
За хората които не искат да чакат, съществува възможността да изберат допълнително здравно осигуряване към частни застрахователни компании.

До края да 2015г. има планове да се създаде специална система, така че всички български граждани да имат електронна рецепта, електронна здравна карта и електронно досие.

Очаква се до април месец 2015г. законодателните промени засягащи българското здравеопазване да бъдат готови в голяма степен.

Още много полезни статии на тема здравно осигуряване в България, може да откриете на страницата ни посветена на здравното осигуряване.

50 мнения за “Промени в системата на здравното осигуряване през 2015г.”

 1. Искам да питам за моите здравни осигурофки. Две години и 6 месеца имам да плащам но в момента нямам възможност да ги платя след май месец ако ги плата, ще се увеличава ли пак на 2000лв.

  • Засега нищо не е сигурно и не може да се даде еднозначен отговор на въпросът ви.

 2. zashto sistemata na bankite kato se plashtame zdravnite osigurofki ne otchita parite vednaga che e plateno,eto pr.na dushteryata si gi plashtame po dva tri meseca napred,izliza yanuari 2015 ,samo a e plateno do april 2015

  • Не сте пояснили за коя декларация става въпрос. Къде живеете и дали се осигурявате.

 3. Здравейте,
  Приеха ли промените, при които в случай на плащане на дължимите здравни вноски след 01.04.2015г. ще се дължат 2 000 лева. Важно е да разбера, защото от НАП твърдят, че няма подобно нещо, но ето че тук четем нещо съвсем различно и е важно да знам дали трябва да направя всичко възможно да платя до края на този месец или мога и след това.
  Благодаря предварително за отговора.

 4. Моля как мога да приключа действието на декларация №7 тъй като здр се осигурявам в Швейцария на база на двустранно споразумение между двете държави а тук при издаване на удостоверение за дължими данъци ми излиза че дължа здравни осигуровки! В здравна каса се водя под иденфикационен №***!!!

  • Подозирам че декларация 7 не е проблемна във вашия случай.
   Но тъй-като смятам, че не съм достатъчно компетентен за да ви отговоря.
   Ще бъде най-добре ако се свържете с нашите данъчни и им обясните случая подробно.

 5. Здравейте. Имам въпрос относно осигоровките. Мъжът ми има прекъснати здравни права, но от 30 месеца ги плаща редовно. Тоест има дупка от към 1 година и половина, но както казах от 30 месеца (сега сме месец март) осигоровките му са плащани. Въпросът ми е той длъжен ли е да плати нещо, след давността на осигоровките, който е 36 месеца или не. Новият закон за неосигорените засяга ли и закона за давността? С две думи, ако изчака още 6 месеца, давността изтича ли? В този случай плаща ли нещо и за колко време ще плати?

  • За съжаление все още не е ясно новия закон, какви промени ще предвижда за давността на осигуровките.

 6. искам да ви попитам дали може да се платят разсрочено за трите години или всичко накуп

  • Предполагам че питате относно осигуровките за здраве.
   Ако е така за да възстановите правата си, трябва да сте платили осигуровки за 3 години назад във времето. Принципно бихте могли, да внасяте на разсрочено вноските си, но няма да бъдете осигурена, докато не станат 36 платените месеци.
   Това важи за сега действащото законодателство.

   А относно промените очакващи се да настъпят по някое време тази година, то ще се въздържа от коментар, тъй като все още няма влязъл в сила закон.

 7. Без заплатени здравни осигуровки възможна ли е продажбата на недвижим имот ?
  Също така живея в страна която е в ЕС.
  Благодаря Ви
  Поздрави

  • Когато преди две години, едни мои познати си продаваха имот в България, не им искаха документ за това. Съмнявам се нещата да са се променили.

 8. Важи ли за самоосигуряващо се лице на ЕТ (Едноличен Търговец). 3 години назад давността или трябва да се платят всички здравни осигуровки които не са плащани.

 9. В системата пише,че съм с непрекъснати здравноосигурителни права, но същевременно имам 2 месеца от 2014 без данни за здравно осигуряване. Това значи ли ,че вноските трябва да се заплатят преди края на 2015 година?

 10. Здравейте! Искам да ви попитам от минималната работна заплата 380лв. колко лева спират за здравни осигуровки и т.н.т. или пък чисто трябва да вземем 380лв.

  • След приспадане на данъци и осигуровки от минималната работна заплата в размер на 380лв, би трябвало да получавате чисто около 298.00лв.

 11. Здравейте ! Положението при мен е такова : Живея в Испаня през последните 3 години, но не работя / мъжът ми ме издаржа , който вече е пенсионер / За тези 3 години са ми се натрупали задалженя за неплатени здравни осигуровки в Балгаря . Искам да попитам какво трябва да направя за да се изключа от здравно осигуряване поради напускане на страната ? Мога ли да подам следните документи / заявление по 40а, ал.1 от закона за здравното осигуряване и декларация по 19 п от преходните и заключителните разпоредби на закона за здравното осигуряване ……или има промени в закона ?! Благодаря предварително !!!

 12. Кирилизирано от модератор.

  Здравеите,
  домакиня съм от години. Платих здравните си осигуровки за 36 месеца, според изискването за възстановяване на правата. И всеки месец внасям по 16.80. Наскоро съвсем случаино направих проверка на здравно осигурителня си статус. Изненадата ми бе6е огромна след като видях че съм с прекъснати права.
  В сайта на НАП в последствие прочетох за някаква деклараця 7.
  Въпроса ми е следния- какъв е смисъла от тази деклараця и защо чиновничката, която ми прие парите за 36-те месеца не ме предупреди за тази деклараця? Аз откъде мога да знам, че се изисква този дикумент, за да го популня и да съм точна. Благодаря.

  • И аз не виздам смисъл от подаването на въпросния документ.
   Относно чиновничката която ви е приела парите, най вероятно става въпрос за служител на банка а не за данъчен. Тоест тя е нямала задължение да предупреждава за въпросната декларация.
   Относно това от къде да се информирате за новите неща в здравно осигурителната система на България.
   Бих ви препоръчал да четете статиите в нашия сайт Proverka.eu . Тук се стараем да предоставяме, лесно разбираема практична информация, по теми за здравното осигуряване.

 13. Здравейте, дъщеря ми е в чужбина от 2005г. Там завърши и остана да работи.Какво трябва да подам като документи в НАП за да не и се трупат задължения за ЗО, освен документ от завършен ВУЗ, който не сме подали..

 14. Добър вечер и аз имам няколко въпроса.От март месец тази година не съм здравно осигурена и не съм си платила осигуровките,защото до май тази година бях редовна студентка.Но никой не ме предупреди че стана ли на 26,вече университета не ме осигурява и по тази причина не съм подала декларация 7,сега ако реша да платя осигуровките си ще дължа ли 1000 лева глоба.И какво мога да направя по този въпрос и колко трябва да плат?

  • В последната година и половина, спряха да глобяват хора за неподадената декларация, така че шанса да ви глобят е малък.

 15. Живях в Испания от 2001 до 2014 .Никога не съм се осигурявала в Бг.Прибрах се май месец,от юни работя и така вече година и повече.Нап ми искат някакви пари и никой не ми казва за какво!И немога да имам личен лекар.А сега като съм осигурена какво?!

 16. Здравейте! Искам да попитам кога е крайният срок (дата) за внасяне на неплатените здравни осигуровки за 2015г. Днес ми казаха , че днес е крайният срок, а не намерих телефон за вризка или информация никъде!
  п.с.
  Благодаря за вниманието!

 17. Здравейте искам да попитам за здравните осигуровки. В момента не се сам в БГ, а имам неплатени вноски за последните 7 месеца, вапроса ми е след 1 януари ще трябва ли да се платят с лихви или ще трябва ли да се плати двоино ?

  • Относно лихвите за неплатени здравни вноски, те започват да текът ако не се лъжа, веднага след мецеца за който е трябвало да бъдат платени. Тоест да ще трябва да платите лихви, макар че след като става дума за месеци от тази година, се съмнявам сумата да е голяма.
   Относно втория ви въпрос, той ми е малко неясен и ще ви помоля да го обясните по-подробно, за да мога да ви разбера.

 18. Разбрах че ще има някакви промени в закона за здравното осигуряване за 2016 г. , вноските ли ще се увеличат ?

 19. Здравейте!!! Интересува ме при непрекъснати здравноосигурителни права и неплатени здравни осигуровки съответно за 1 и за 3 месеца /за двама души/ ще има ли проблем за в бъдеще? Задължително ли трябва да се платят до края на 2015 г. и какво следва, ако не се платят? Предварително Ви благодаря!

  • Едната е за месец Септември 2014 г. а трите са за 7,8 и 9 месец 2011 г., като ми обясниха, че за една , която е за месец Юни 2011 не е дължима, но излиза в справката като не платена. Хубав ден

  • След като става въпрос за 4 месеца, аз бих ви препоръчал да платите осигуровките си.

 20. Аз като магистър редовно днес забелязах, че имам една дупка от 4 месеца ( 7 юли до 31 октомври 2015г.) днес отидох и си платих веднага и защо все още съм с прекъснати, поне така пише като като проверя?
  Трябва ли да се чака някакъв определен период?

  • Не ми е известно да има фиксиран период в който да трябва платените осигуровки да се отбелязват в сайта на данъчните. Когато преди два месеца платих осигуровките на един познат, промяната се отбеляза чак след 10-на дни.

   • Мерси. Явно ще се чака. 😉 Днеска беше пълен хаос… явно хората са се стреснали от това което идва през 2016 😀

 21. Здравейте!Интересувам се има ли увеличение на здравните осигуровки за 2016 година или остава същата сума-16.80 лева за месец? Благодаря!

 22. Здравейте,
  Направих си проверка на задълженията за здравни осигуровки и имам неплатени 2 за 2013 година, но се водя с непрекъснати здравноосигурителни права. Скоро ми предстои влизане в болница и искам да попитам, за внасянето на тези две осигуровки необходимо ли е да подавам допълнителни декларации или е достатъчно да направя превод на необходимата сума.
  Благодаря предварително!

  • През 2016г. година е възможно да има нововъведения в здравната ни система, за които все още да не знам.
   Поради тази причина, бих ви препоръчал да отправите въпросът си, към специалистите на националната агенция по приходите.

 23. Здравейте, на 11.12 15г.платих здравни осигуровки за 36 месеца назад според закона за възстанивяване на правата.Тъй като никога не съм била осигурявана ,подадох и молба за отпадане по давност.След няколко дни получих отговор(разпореждане) според който съм освободена за периода 01.01.2000г.-30.11.2009г.След справката направена в НАП-Бургас на 08.01.2016г.ми отговориха,че съм с непрекъснати здравноосигурителни права но имам задължения за 2010г.-2012г.Въпросът ми е;и за тези години нямам ли право да бъда освободена по давност?

  • Ако не се лъжа трябва да са минали 5г. за да отпаднат стари задължения по давност. Но за да не се окаже, че съм ви подвел, бих ви препоръчал да отправите въпросът си към специалист.

 24. Ппреди няколко дена си платих осигуровките и ходих на доктор, той каза че не са платени. Защо става това ?

  • Причините може да са много.
   От това да не сте подали декларация 7. До просто забавяне при обновяване на информацията в сайта на данъчните. Или друга причина.
   Ако се нуждаете спешно от медицинска помощ, бих ви препоръчал да си извадите удостоверение от агенцията по приходите, че сте здравно осигурен.
   За целта трябва да представите платежните нареждания за платени здр.осигуровки.

 25. Здравейте,
  моята съпруга от 8 години живее и се осигурява според английското законодателство в Англия.
  Ще се връща да живее в България и бих желал да попитам може ли да се прехвърлят осигуровките й в България, София, където се води по местожителство и лична карта за адресна регистрация, за да може да има здравни права като български гражданин тук и да се регистрира при GP? предварително Ви благодаря за отговора !

Коментарите са изключени.