Протести срещу високите сметки за ток заляха цяла България.

Протест срещу ЕВН, ЧЕЗ, Енерго про Десетки хиляди недоволни граждани от електроразпределителните компании EVN, ЧЕЗ и Energo-pro (стария EON) излязоха на протест срещу високите сметки за ток.

На протеста организиран за 10.02.2012г в множество населени места из цяла България, местните жители излязоха по улиците за да изразят открито недоволството си от завишените сметки за електроенергия.

Защо хората протестират и какво искат?
Протестиращите искат да бъдат прекратени порочните практики от страна на ЕРП-тата, като например: Сключването на консултантски договори за милиони левове, които се плащат от обикновените потребители.
Даването на поръчки на фирми подизпълнители, близки до ЕРП-тата без конкурс, чиято стойност е 4-5 пъти по висока от реалната и която се заплаща от потребителите.

Протестиращите са недоволни от това, че трябва да купуват тока си от монополисти, които самостоятелно определя правилата. Те дават за пример подмяната на старите електромери от ЧЕЗ с такива на въпросната компания, които не са били тествани от контролни органи.

Хората споделят също че смятат за ненормално около 50% от сметките им за електричество да се образуват от услуги по доставянето на електричеството а не от реалната стойност на изразходвания от тях ток. Повече по тази тема може да прочетете в статията: Как се образуват сметките ни за ток към ЧЕЗ?

Протестиращите искат да бъде премахната ДКЕВР (Държавна комисия за енерго и водно регулиране) и на нейно място да застане гражданска организация с изявени некорумпирани личности, които да отстояват интересите на гражданите.

Протестиращите изразиха недоволството си по различни начини.
Във Варна например спряха движението по Аспаруховия мост и замерваха централата на енергоразпределителното дружество Energo pro с яйца.

В Пловдив с лозунги „ЕВН вън“, „Мафиоти”, „Вън на монополистите от България“ „ЕРП тата вън“ около 3000 души се събраха на шествие, което започна от сградата на централната поща в града и завърши пред централата на EVN, където в знак на протест протестиращите изгориха сметките си за ток.
Друга част от протестиращите изразиха негодуванието си от високите сметки за ток, като изгориха две коли на ЕВН. За щастие инцидента е станал около 1:00 часа през нощта и няма пострадали хора.

В град София протестиращите от високите сметки на ЧЕЗ замерваха със снежни топки министър Делян Добрев.

Около 2000 недоволни от завишените сметки за ток в Благоевград, излязоха по улиците с искания енерго разпределителните дружества да бъдат изгонени от България.

Протести имаше още и във Велико Търново, Бургас, Белене, Силистра, Гоце Делчев, Монтана, Ямбол и Шумен.
Следващаите дни се очаква да има нови протести в различни населени места от страната.

3 мнения за “Протести срещу високите сметки за ток заляха цяла България.”

 1. ПРОВЕРЕТЕ СИ ПЪРВО
  ЛИНИЯТА ЗА ТОК С УРЕД – МИНУСА !
  ПО НЕГО ПУСКАТ МИН. НАПРЕЖЕНИЕ 100W И ТО НЕПОСТОЯННО.
  РАБОТИ НА ИМПУЛСИ КАТО МОТОР, ПОМПА ИЛИ КЛИМАТИК С КОЕТО УВЕЛИЧАВАТ СМЕТКАТА НА АБОНАТИТЕ УСПОРЕДНО КЪМ СУМАТА КОЯТО РЕАЛНО СТЕ ПОЛЗВАЛИ !!! ДРУГОТО СЕ НАДУВА С СЕРВИЗНИТЕ ЕКО-МЕКО- ЛЕКО !@
  ТОВА ГО ЗАСЯКОХ КОГАТО СИ СМЕНЯХ ЕЛЕКТРОМЕРА С НОВ !!! ЕДНО ОТ ЗАСАДИТЕ НА ТИЯ ЕЛЕКТРОМЕРИ Е ЧЕ ПОВЕЧЕТО КЛИЕНТИ НЯМАТ – ЗАЗЕМЯВАНЕ НА ЕЛЕКТРОИНСТАЛАЦИЯТА, КОЯТО ДА ОБИРА ТОВА НЕПОСТОЯННО ЕЛЕКТРИЧЕСТВО ПО „0“та.
  ЕФЕКТА СЕ ИЗПОЛЗВА ОТ ТИЯ ТАРИКАТИ ЕНЕРГО ДРУЖЕСТВАТА,
  ВСЕ ЕДНО СЕ СМЯТА КАТО -ТРИФАЗЕН ТОК, НА ВСЯКА ФАЗА ИЗРАЗХОДВАНОТО КОЛИЧЕСТО ТОК !

 2. А защо електромерите ни НЕ са видими?
  Дали има друга държава в ЕС като БЪЛГАРИЯ?

 3. Как може такива безобразни сметки за ток да полочаваме, как да се справяме. Цялата заплатата ни отива само за сметки и даже и нестига а за храна да не казвам. Балгария иска дани отрепи нас бедните как няма да бягаме в чожбина .

Коментарите са изключени.