Как да отпишем от данъчното и КАТ несъществуващ автомобил?

От тази статия ще разберете:
Как да бракувате в КАТ а след това и как да отпишете от данъчното несъществуващ автомобил?

Преди известно време ми се наложи да ходя до местната община където живея, за да платя данъка за един наследствен имот оставен от баща ми.
Когато направих проверка за имотни данъчни задължения с огромна изненада установих, че на негово име се води един стар москвич, за който години наред са се трупали данъци към общината.
Въпросния автомобил още от 90-те години е нарязан за скрап и бях забравил за него.

Веднага се поинтересувах, какво трябва да направя за да се отпише от общината, отдавна несъществуващ автомобил, така че да не плащам повече данъци.
Казаха ми, че трябва да им представя удостоверение от КАТ че колата е бракувана.
За съжаление спешно трябваше да изчистя всички задължения към въпросната община и бях принуден да платя данъците за колата. Но реших да не оставям нещата така, тъй като следващата година пак щеше да плащам данъци за кола която не съществува.

След няколко дни когато бях по-свободен, потърсих в интернет информация как да бракуваме несъществуващ автомобил?
Оказа се че има много стари теми по темата, чиято информацията не беше особено актуална, както се оказа в последствие.

След като загубих солидно количество време в четене, реших да отида директно до КАТ София (ул.“Лъчезар Станчев“ № 4, мисля че квартала се води Дианабат). За да попитам, както се казва от извора, какво трябва да се направи за да се бракува несъществуващ автомобил в КАТ.
Оказа се, че всичко по дерегистрацията на МПС е много опростено направено.

Какво трябва да се направи за отпишем в пътна полиция и данъчното лек автомобил, който не съществува?
1. Всички наследници както беше в моя случай, трябва да отидат в КАТ, носейки удостоверение за наследници и личните си документи.
2. Попълва се една декларация за пет минути. След което ви се дават документ за „прекратена регистрация“ и удостоверение за дерегистрация на МПС в КАТ.
3. След като вече разполагате с необходимите документи, ви препоръчвам да им направите ксерокс копия, които да пазите добре.
4. Въпросните документи оригинали, заедно с ксерокс копията, се носят в общината и колата се снема от отчет в данъчния отдел. При представянето на документите пред данъчните, не е необходимо да ходят всички наследници, един е напълно достатъчен.
Това е всичко което трябва да се направи.

Вярвам, че статията ще се е окаже полезна за много хора, попаднали в подобна ситуация.
Не забравяйте да я споделите в социалните мрежи, за да може повече хора да научат за нея.

12 мнения за “Как да отпишем от данъчното и КАТ несъществуващ автомобил?”

 1. Ама защо се записват в данъчното тези автомобили без знанието на собственика?Излича.че който ги е вписал тези трошки както моя вартбург 353 двътактов вардабоклук трябва той да ми плаща тези налози защото ме е вписал без мое знание!какво да вписвам трошка която съм я бракъвал и не става за нищо и в моргата не я искат става само за отпадъци но и там и пишат фира защото ламарината е била изгнила!!! НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВПИСВАТ В ДАНЪЧНА СЛУЖБА АВТОМОБИЛИ БЕЗ ЗНАНИЕТО НА СОБСТВЕНИКА се едно да се направи регистрация в КАТ на автомобил без знанието на собственика и да го направят собственик без негово знание! тук го правите данъчно задължено лице без негово знание и го търсите да плаща

  • Я малко се осветли по въпроса. Всеки закупен автомобил трябва да се обяви. Докато продължават разни идиоти по пунктовете за ГТП да не ви искат платен данък всички на тарикати ще се правите да не плащате законовия данък МПС, (наистина и той не се използва по предназначение, но ако не спазваме законите какво очакваме от тая държава) Та собственика си е я обявил но не я е отписал и съответно задълженията му се наследяват от наследниците ? Ти къде се навря ?

 2. Продадох МПС – то на инвалид ,той е освободен от данък – аз съм заплатил данъка – мога ли да си възтановя сумата

 3. Здравейте,
  Безкрайно благодаря за информацията, която споделихте от Вашия личен опит.Имам подобен случай, за който изгубих дълго и безрезултатно време.
  Ако ми позволите имам един въпрос:
  Данъка на наследствения автомобил в кой момент го заплатихте? След като получихте документа “прекратена регистрация” или преди това?
  Благодаря Ви предварително за отговора.

  • Данъка го платих преди да получа документа за прекратяване на регистрация.
   В този случай бях принуден да платя, тъй като трябваше да изчистя всичките си финансови задължения към общината в много кратки срокове.
   Ако имах време щях да се боря да не плащам данък за несъществуващия автомобил.

   • Здравейте,
    Благодаря за бързия отговор.
    Предстой ми ходене до КАТ, но за съжaление нямам документ от бракуването на МПС- то, талоните и регистрационите номера също не са ми налични.
    Във Вашият случай трябваше ли да ги предоставите?

    • В моя случай нямах нямах никакви документи и табели.
     Просто попълних декларация както съм го описал в статията и отидох до общината за да снемат от отчет автомобила.

 4. Здравейте,

  Аз съм в сходна ситуация, но подозирам, че при Вас е станало така лесно, тъй като москвичът е бил със старите номера, при автомобилите с нови номера засега не съм намерила начин за отписване, а се занимавам се с този въпрос от почтни 3 години. В моя случай направих услуга на един „приятел“ да си запише колата на мое име и в КАТ и в данъчното, естествено той я е продал преди 10 години и нямам представа къде е колата, разбира се данъците си текат, консултирах се с адвокат, с общината, с КАТ и с районното и навсякъде ми казаха, че трябвало да си ги плащам и няма начин за отписване, продължавам да търся начини, ако някой има сходен проблем, ще съм изключително благодарна да сподели опит.

   • Здравейте,
    Само като идея, дали не може да обявите в местното РДВР автомобила за откраднат?
    Би трябвало да стартират процедура за издирване на МПС-то.
    Ако ще ви дадат някакъв документ, може би ще е полезен за данъчните – за да спрат данъците и т.н.
    Поздрави и успех!

 5. Аз също имах автомобил който не съществува от много години и нямам никакви документи за него.Имам да плащам около 1000 лв данъци за него.Казаха ми че докато не платя нямало как да го отчислят.

Коментарите са изключени.