Демонтаж на радиатори – какво трябва да направим за да ги махнем

В тази статия ще обясним, каква е процедурата по демонтаж на радиатори, които се отчитат от топлофикационна фирма или така наречените фирми за дялово разпределение.

Навярно поради една или друга причина, имате желанието да махнете радиаторите на апартамента в който живеете, за целта трябва да предприемете следните стъпки.

1. Първото нещо което трябва да направите е да си намерите майстор, който да демонтира радиаторите, ако вие нямате техническите умения или желание да направите това сами.
2. Самият демонтаж на радиатори, трябва да стане, преди началото на отоплителния сезон. Този период за България е приблизително между края на април и средата на октомври месец.
3. Трябва да се източи отоплителната инсталация.
4. Радиаторите се демонтират и затапват.
5. Ако няма други хора от блока, които да искат инсталацията да бъде източена, тя се пълни и се наблюдава дали капите не пропускат.
6. След това трябва да се свържете с фирмата за топлинно счетоводство на която сте абонат, за да се направи констативен протокол.
Това е цялата процедура по откачане на радиатори.

Допълнение:
Добре е да знаете, че ако имате стари чугунени радиатори, те навярно струват доста пари ако решите да ги върнете на вторични суровини.
Така реално погледнато процедурата по откачане на радиатори, може да се окаже печелившо начинание.

Ако за махане на радиатори, наемете професионален водопроводчик, самата процедура по демонтиране на радиатора, струва приблизително между 10-20 лв на радиатор. Като е възможно да има и допълнителни такси, като например за правене на резби на тръбите, такси за източването и пълненето на системата и други.

Още статии на подобна тематика:
Всички теми свързани с топлофикация.
Как да възразим срещу изравнителни сметки на Топлофикация София.
Списък на фирмите за топлинно счетоводство – форми за контакт с тях.