banner adds

Избирайки линка GPS разписания познати още като GPS-SKGT, ще може да проверите, в колко часа и на коя спирка ще дойде искания от вас превоз. Точността на GPS разписанията е доста точна, тъй като в реално време се отчитат забавянията на превоза в следствие на задръствания и други причини. Използвайки GPS разписания, ще си спестите излишно чакане по спирките.


Видове обществен транспорт в София:

В столицата има няколко вида обществен транспорт: трамваен, автобусен, тролейбусен, и метрополитен.
Като допълнение към тях може да се добавят и маршрутните таксита, които може да се определят, като частен обществен транспорт.


Как да използваме системата за проверка по интернет, на разписанията на градския транспорт в София, посредством GPS SKGT, или така наричаните виртуални електронни табла?

Използването им е много лесно и удобно:
Първото нещо което трябва да направите е посредством линка по-горе, озаглавен "GPS разписания" да влезнете в сайта на "Столична компания за градски транспорт".

Второто действие което трябва да осъществите, е да изберете от падащото меню, вида транспорт който възнамерявате да използвате, изборът който ви е предоставен е между три вида транспорт, а именно автобусен, трамваен и тролейбусен.

След като изберете транспорта с който планувате да се придвижвате, трябва от падащите менюта да изберете "Линия"(номер) на превозното средство, което смятате да използвате.

След изборът на номер на превозно средство, ще ви се отвори автоматично ново поле, от което трябва да изберете "Маршрут" на транспорта с който възнамерявате да се придвижвате.

Бих искал да поясня, че тук става въпрос за избор на това в каква посока искате да се придвижите с транспорта, който възнамерявате да използвате.

Изборът ви е между две крайни спирки, където транспорта се обръща и продължава по обратния път към другата крайна дестинация.

Последния избор който трябва да направите, е от падащото меню озаглавено "Спирка" да изберете спирката на която възнамерявате да се качите, на избрания от вас транспорт.

Единственото действие, което остава да извършите е да натиснете бутона "Обнови".

Пред вас ще се разкрие карта със спирката където трябва да се качите на вашия транспорт, и което е най-важно ще видите списък с "Час на пристигане" в който е пресметнато до минута, кога ще пристигне вашето превозно средство.

Последно бих искал да направя една препоръка:
Когато използвате GPS разписанията ви препоръчвам да правите своите справки, до около 15 минути преди времето в което възнамерявате да се качите на даден транспорт, тъй като колкото повече време е изминало от вашата справка толкова отклоненията в точността и стават по-големи.


Любопитна информация за GPS SKGT

В следващите редове ще дам по конкретна и детайлна информация относно "Столичната компания за градски транспорт", обществените превози, които тя управлява и конкретно ще акцентирам върху GPS разписанията.

Нека първо си изясним какво означава GPS SKGT:
GPS - е съкращение от Global Positioning System преведено на български - глобалната позиционираща система.

SKGT - е съкращение от "Столична компания градски транспорт" на български абревиатурата се изписва СКГТ.

Комбинацията от двете абревиатури GPS SKGT се превежда на български език като: Глобалната позиционираща система - столична компания градски транспорт.

Създател на GPS SKGT системата е българската фирма МУСАТ, името на фирмата е съкращение от - "микропроцесорни устройства и системи за транспорта".


История на GPS SKGT

На 01.05.2008 е пусната експериментална версия, на Он-лайн GPS системата за следене разписанията на градския транспорт.

Тя дава възможност, на гражданите да проверяват по интернет разписанията на обществения транспорт в София.

Същевременно на много спирки в столицата бяха разположени, виртуални електронни табла от които хората да могат да проверяват, кога ще пристигне очаквания от тях транспорт.


Ползите от GPS SKGT системата за градския транспорт в столицата

Ползата за пътниците, използващи градски транспорт в София е огромна.

Първо GPS системата позволява, на на диспечерите от диспечерския център на "Столична компания за градски транспорт" да проверяват в реално време, разположението на транспортните средства за превоз на пътници.
Съответно всякакви забавяния, и изменения в графика, на гражданския превоз могат да се обновяват автоматично, от електронната система и да се отразяват върху електронните табла на спирките, и в интернет страницата за проверка на GPS SKGT разписания на градския транспорт.

Второ - контрола върху шофьорите на градския транспорт в София вече е много по строг, всяко забавяне на транспорта, би могло да се засече, и съответно ако вината е на шофьора той може да претърпи финансови и други санкции.
Не са малко от хората които все още си спомнят, как на крайните транспортни спирки се събираха по трима четирима шофьори на градския транспорт, за да играят карти, и след това тръгваха на куп един след друг, сега вече такива нарушения не могат да се видят.

Трето което е и най-важното засягащо пряко пътниците, използващи градския транспорт в София.

GPS SKGT позволява на хората да имат предвидимост, за това кога ще пристигне, чаканото от тях превозно средство, което от своя страна спестява много нерви, и неприятни емоции, за хората използващи обществения транспорт.

Бих искал да отбележа, че в последните години в град София бяха направени, доста подобрения и промени, които подобриха градския транспорт в столицата.

Като примери за по горното твърдение могат да послужат: построяването на втори метро диаметър, закупуването на нови автобуси за обществения транспорт, и разбира се ремонти на пътни участъци, които не бяха ремонтирани с десетилетия.

Надявам се се сайта да ви е бил полезен, ако е било така ви благодаря че гласувахте за нас в социалните мрежи, посредством бутоните в сайта.