Нови такси за отчет на топломери и водомери през 2015 година

Вероятно вече сте получили новите си сметки от Топлофикация София и сте забелязали, че таксата за дялово разпределение (това е такса която плащате на топлинния си счетоводител за проверката на топломери и водомери, и обработка на данните на въпросните измервателни уреди) е по-висока.

Причината за новите цени на топлинните счетоводители е че от началото на отоплителен сезон 2014-2015 година, фирмите за дялово разпределение, имат правото сами да определят таксите си за отчет на топломерите и водомерите в домовете на техните абонати, както и таксата за проверка на имот (партида).

До миналата година всички топлофикационни фирми в София измерваха по еднакъв начин сметките на своите абонати 4,08 лв на измервателен уред и 2,04лв на партида.

От тази година, таксите за проверката на всеки отделен абонат и таксата за проверка на измервателен уред, както вече споменахме се определят от топлинните счетоводители.

В общия случай се забелязва тенденцията, таксата за проверка на имот (партида) да се увеличава от 2,04лв до миналата година на 10-13,60 лв за 2015г. Сумата зависи от това кой е топлинния счетоводител.

За сметка на това таксите за проверката на всеки отделен топломер или водомер се намаляват от 4,08лв до миналата година на 2,40-3,30лв за 2015г. Като и тук цените варират в зависимост от избора на топлинен счетоводител.

При така създалата се ситуация от новите цени, най-засегнати са потребителите които са премахнали радиаторите си и имат само водомер за топла вода. Един такъв потребител за 2014г би платил такса за дялово разпределение от 6,12лв. За 2015г таксата вече би варирала между 15 и 17лв.

Най-малко засегнати са потребителите, които нямат свалени радиатори. Един двустаен апартамент за 2014г, би платил за три топломера и един водомер за топла вода около 18,12лв. За 2015г сумата е между 22—24лв в зависимост от избора на топлинен счетоводител.

От юли месец 2015г. таксата за дялово разпределение (такса която плащате на топлинния си счетоводител), ще се разделя на 12 равни месечни вноски, така че да не натоварва потребителите наведнъж.

Още полезни статии свързани с Топлофикация може да намерите на тази страница.