Как да спестим от сметка за ток – електрическа готварска печка.

Здравейте в тази серия от статии на тема „как да спестим от сметка за ток“, ще ви запознаем с полезна информация по темата. Която ще ви даде свежи идеи за облекчаване на семейния бюджет в посока намаляване на разходите ви за ток.

Останалите статии от поредицата „как да спестим от сметка за ток“ може да намерите на страницата проверка на сметка за ток на сайта Proverka.eu .

За да пестим ефективно електричество, първо трябва да сме наясно кои електроуреди правят най-голям разход на електроенергия в нашия дом.

електрическа печка

Електрическата печка.
Това е първенецът в нашата класация на електроуреди изразходващи най-много електрически ток и респективно правещ най-голяма сметка за ток.

Какво ще научите от тази статия?
В тази статия ще научите полезна информация за това, как да намалите сметките си за ток, когато използвате електрическа печка, както и ще ви запознаем с някои алтернативи на електрическата готварска печка.

Нека да започнем от това, че почти няма българско домакинство, което да не използва електрическа печка за готвене.
Често срещан вариант за отопление през зимата е и използването на печка за отопление, като например електрически радиатор, духалка и други.
Колкото и да е енергоспестяваща, електрическата печка в масовия случай е електроуреда в нашето домакинство, който прави най-голяма сметка за ток.

Как да намалим сметката си за електричество, когато използваме електрическа готварска печка?

Ето няколко практични съвета как да намалите вашата сметка за ток.
Когато използвате електрическа фурна загасяйте я около 5 минути преди храната да е станало готова.
Температурата в загасената фурна ще се задържи висока достатъчно дълго за да стане ястието ви готово.

Когато готвите на котлон, особено ако е от старите метални котлони, може да го загасяте от 2 до 5 минути преди храната да е напълно готова, така ще използвате топлината без да я разхищавате, като същевременно ще спестите пари от вашата сметка за ток.

Тенджера под налягане
Ако готвите ястия изискващи повече време за тяхното приготвяне, използвайте тенджера под налягане.
Така буквално скъсявате наполовина времето за тяхното приготвяне, като същевременно намалявате с 50% и сметката си за ток.

Когато готвите на електрически котлон, използвайте тенджера с диаметър сходен с диаметъра на котлона, върху който приготвяте храната си.
По този начин спестявате от загуба на топлина, което както се досещате рефлектира и върху месечната сметка за ток, която ще получите в края на месеца.

Още един практичен съвет за спестяване от сметка за ток е да използвате капак при приготвянето на вашите ястия.
По този начин ястията ви се приготвят по-бързо, което освен че пести време спестява и пари от сметката ви за ток.

Спестете пари от сметка за ток като използвате електрическите уреди по предназначение, ето и няколко свежи идеи:

Фритюрник
Ако ви се налага да пържите нещо използвате фритюрник вместо традиционния електрически котлон.
Фритюрника е уред направен специално за пържене на ястия и съответно оползотворява по-ефективно топлината, спестявайки електрическа енергия, което води и до спестяване на пари от сметка за ток.

Електрическа кана
Друга свежа идея за пестене на ток е да използвате електрическа кана, когато ви е необходимо да загрявате вода за чай, кафе или нещо друго.
Това е уред който подобно на фрютюрника използва по-ефективно електрическата енергия за загряване на течности, което води до спестяване на пари от сметка за ток.

Тостер
Използвайте тостер за да си препичате филийките си, вместо да пускате фурната или котлон за тази цел.
Така ще спестите пари от сметка за ток, като същевременно ще избегнете опасността да ядете въглени. 🙂

Друг вариант за да пестим от сметка за ток е да използваме алтернативи за готвене.

Използване на газов котлон и фурна.
Все повече са домакинствата които търсят варианти за намаляване на сметките си за ток използвайки най-различни алтернативи.
Много често срещан вариант за готвене в дома е използването на газови котлони, които освен че спестяват пари от сметка за ток, ускоряват процеса на готвене и спестяват от ценното време на домакина/домакинята.
Все по разпространени стават и газовите фурни, които също спестяват от сметки за ток, особено ако имате газова инсталация до дома.
Добре да се замислите за тези алтернативи.

Надяваме се статията да ви е била от полза.
За да подкрепите Proverka.eu, моля гласувайте за сайта като използвате социалните бутони в него.