Енергоспестяемост при климатиците – как да пресметнем EER и COP

Тази статия представлява естествено продължение на статията Климатици – как да изберем климатик – част 1.

Тук ще се постарая да обясня разбираемо, как се определя енергийната ефективност при климатиците, и как да пресметнем колко е EER или COP на даден климатик. Вярвам че информацията ще ви бъде полезна.

Как се определя енергийната ефективност при климатиците?
Енергийната ефективност на климатиците се определя посредством два показателя, отдаваната мощност във W(ватове) спрямо консумирана мощност във W(ватове).
Отдавана мощност представлява енергията която отдава климатика измерена във ватове, за да загрее или охлади дадено помещение.
Консумирана мощност представляват реално консумираните ватове от нашия климатик.

Нека първо да си изясним накратко, какво представляват EER и COP за тези които не са чели предишната статия.
EER е специален коефициент посредством който се измерва енергийната ефективност на климатиците в режим на охлаждане.
COP е специалният коефициент, чрез който се измерва енергийната ефективност на климатиците в режим на отопление.
Както вероятно се досещате, колко то са по-високи са стойностите на EER и COP, толкова по енергийно ефективен е даден климатик.

Пресмятане на EER и COP
За да пресметнем колко е EER или COP на даден климатик, трябва просто да разделим неговата средна отдавана мощност на консумираната.
Пример: Имаме 3500W (вата) отдавана мощност и 1330W консумирана мощност.
Разделяме 3500:1330= 2.63 е ЕЕР или COP на климатика, според зависимост от това дали измерваме неговата енергийна ефективност в режим на охлаждане или отопление. (т.е. харчи 3 пъти по-малко електричество от конвенционалния нагревател (приблизително).

Внимание!
EER и COP на инверторен климатик.
Искам да обърна специално внимание че при по-горните пресмятания за определяне на EER или COP при инверторните климатици трябва да се вземат в предвид средната отдавана и консумирана мощност.

Надявам се да сте намерили за полезни разясненията в тази статия, ще ви бъда много благодарен ако ни подкрепите, като използвате социалните бутони в сайта.